chili & vanilia - A halmozottan hátrányos helyzetű zöldségek királya

  • .
  • 2007. szeptember 27.

Trafik

Ha a zöldségek élnének lelki életet, a zellert bizonyára egy jó kiadós pszichoterápiás kezelés illetné. A méltatlanul mellőzött zöldségek klubjának állandó tagja valószínűleg csak igen komoly küzdelmek árán vagy jól fizetett sztár-marketinges segítségével tudna ebből kilépni.
Bibircsókjaival, sápadt színtelenségével, gumóságával első ránézésre az égvilágon semmi vonzót nem tud felmutatni, nem úgy, mint mondjuk egy fényes, lila padlizsán vagy egy harsány, narancssárga sütőtök. Szinte kizárólag mellékszereplőként, leveszöldségbeli minőségében használjuk, és valljuk be, leginkább eszünkbe sem jut, hogy főszerepet osszunk rá. Pedig, ha megfelelő hozzávalókkal párosítjuk, amelyek némileg elegánsabbá teszik durva, robusztus, földes ízét, kifinomult, érdekes ételeket alkothatunk vele.

Nálunk a gumós zeller a legelterjedtebb, bár egyre gyakrabban kapható az angolszász területeken népszerű bokros, élénkzöld szárzeller is. Angliában és az Egyesült Államokban szinte kizárólag ezt használják - levesekbe vagy mártogatóként, kéksajtos tunkolóval -, a gumós változat már-már különlegességszámba megy. Az ősi, vadon termő zeller egyébként az ókori egyiptomi és a görög kultúrában a gyász szimbóluma volt, levelét sírdíszként alkalmazták. A kínaiak már az i. e. 5. században ismerték, ma is fontos része a konyhájuknak, zöldséges pirított húsok társaságában találkozhatunk vele.

Íme három recept, így talán előkelőbb helyre léphet.

Francia zellerremulád

Meghámozunk és lereszelünk egy nagy zellergumót. Megsózzuk, 2 ek. citromlével meglocsoljuk, fél órára félretesszük. Közben tartármártást keverünk 2 dl majonézzel, tejföllel, mustárral, citromlével, sherry-ecettel, sóval, borssal. Összeforgatjuk, sültek mellé vagy friss bagettel adjuk fel.

Rozmaringos, körtés zellerleves

4 személyre egy lábasban vajat olvasztunk, beleteszünk egy rozmaringágat, és egy felaprított hagymát üvegesre párolunk. Rádobunk egy közepes méretű, lereszelt zellert és krumplit. Átforgatjuk. Felöntjük egy liter húslevessel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy kockázott körtét. Fedő alatt, közepes lángon kb. 15 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Robotgépben simára pürésítjük. Fél dl tejszínt öntünk hozzá, végül leheletnyi frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük.

Gorgonzolás-zelleres rizottó pirított dióval (a képen)

2 személyre fél felaprított hagymát 3 ek. olívaolajon üvegesre párolunk. Hozzáadunk 20 dkg rizottónak való kerek szemű rizst, átforgatjuk, 2 percig pirítjuk. Hozzáöntünk 1,2 dl száraz vermutot, megvárjuk, míg a rizs felszívja, és teljesen elpárolog. 4 ütemben hozzáadunk összesen 4 dl húslevest: egy-egy alkalommal 1 dl-nyit, ezt követően fedő alatt mindig 3-4 percig főzzük. A második alkalommal belekeverünk egy fél, felkockázott zellert, a harmadik alkalommal pedig 10 dkg gorgonzola sajtot is. Tálaláskor pirított dióval hintjük meg.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.