chili & vanilia - A halmozottan hátrányos helyzetű zöldségek királya

  • .
  • 2007. szeptember 27.

Trafik

Ha a zöldségek élnének lelki életet, a zellert bizonyára egy jó kiadós pszichoterápiás kezelés illetné. A méltatlanul mellőzött zöldségek klubjának állandó tagja valószínűleg csak igen komoly küzdelmek árán vagy jól fizetett sztár-marketinges segítségével tudna ebből kilépni.
Bibircsókjaival, sápadt színtelenségével, gumóságával első ránézésre az égvilágon semmi vonzót nem tud felmutatni, nem úgy, mint mondjuk egy fényes, lila padlizsán vagy egy harsány, narancssárga sütőtök. Szinte kizárólag mellékszereplőként, leveszöldségbeli minőségében használjuk, és valljuk be, leginkább eszünkbe sem jut, hogy főszerepet osszunk rá. Pedig, ha megfelelő hozzávalókkal párosítjuk, amelyek némileg elegánsabbá teszik durva, robusztus, földes ízét, kifinomult, érdekes ételeket alkothatunk vele.

Nálunk a gumós zeller a legelterjedtebb, bár egyre gyakrabban kapható az angolszász területeken népszerű bokros, élénkzöld szárzeller is. Angliában és az Egyesült Államokban szinte kizárólag ezt használják - levesekbe vagy mártogatóként, kéksajtos tunkolóval -, a gumós változat már-már különlegességszámba megy. Az ősi, vadon termő zeller egyébként az ókori egyiptomi és a görög kultúrában a gyász szimbóluma volt, levelét sírdíszként alkalmazták. A kínaiak már az i. e. 5. században ismerték, ma is fontos része a konyhájuknak, zöldséges pirított húsok társaságában találkozhatunk vele.

Íme három recept, így talán előkelőbb helyre léphet.

Francia zellerremulád

Meghámozunk és lereszelünk egy nagy zellergumót. Megsózzuk, 2 ek. citromlével meglocsoljuk, fél órára félretesszük. Közben tartármártást keverünk 2 dl majonézzel, tejföllel, mustárral, citromlével, sherry-ecettel, sóval, borssal. Összeforgatjuk, sültek mellé vagy friss bagettel adjuk fel.

Rozmaringos, körtés zellerleves

4 személyre egy lábasban vajat olvasztunk, beleteszünk egy rozmaringágat, és egy felaprított hagymát üvegesre párolunk. Rádobunk egy közepes méretű, lereszelt zellert és krumplit. Átforgatjuk. Felöntjük egy liter húslevessel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy kockázott körtét. Fedő alatt, közepes lángon kb. 15 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Robotgépben simára pürésítjük. Fél dl tejszínt öntünk hozzá, végül leheletnyi frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük.

Gorgonzolás-zelleres rizottó pirított dióval (a képen)

2 személyre fél felaprított hagymát 3 ek. olívaolajon üvegesre párolunk. Hozzáadunk 20 dkg rizottónak való kerek szemű rizst, átforgatjuk, 2 percig pirítjuk. Hozzáöntünk 1,2 dl száraz vermutot, megvárjuk, míg a rizs felszívja, és teljesen elpárolog. 4 ütemben hozzáadunk összesen 4 dl húslevest: egy-egy alkalommal 1 dl-nyit, ezt követően fedő alatt mindig 3-4 percig főzzük. A második alkalommal belekeverünk egy fél, felkockázott zellert, a harmadik alkalommal pedig 10 dkg gorgonzola sajtot is. Tálaláskor pirított dióval hintjük meg.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk