kulthírek

  • .
  • 2007. szeptember 27.

Trafik

kulthírek
REKORD KASSELBEN Csúccsal zárt a documenta12: a száz napon át tartó nemzetközi képzőművészeti kiállításon 750 ezer fölötti látogatói létszámot regisztráltak, ami 100 ezerrel több az öt évvel ezelőttinél (bővebb beszámoló a múlt heti Narancsban). Folyt. köv. 2012-ben.

30 ÉVES A SEX PISTOLS November 8-án a londoni Brixton Academy színpadán ünnepli közönség elé lépésének 30. évfordulóját az 1978-ban feloszlott Sex Pistols. Ott lesz a zenekar mind a négy eredeti tagja. A húszéves évfordulón, 1996-ban, majd 2003-ban megint összeálltak; most egy egyszeri koncertről van csak szó.

ÍRÓSZÖVETSÉG Kalász Márton utódaként Vasy Géza irodalomtörténészt választotta három évre elnökének a Magyar Írószövetség választmánya. A tisztújító közgyűlés nyilatkozatban tiltakozott a Benes-dekrétumok szlovákiai újraszentesítése ellen.

DÍJ Életművéért Hubay Miklós, a színpadi beszéd megújításáért Parti Nagy Lajos részesült a Magyar Dráma Napján kiosztott Szép Ernő-jutalomban. Esterházy Péter a Színházi Dramaturgok Céhe díját nyerte el a Rubens és a nemeuklideszi asszonyokkal: ezt választották az évad legjobb magyar drámájának.

Latzkovits Miklós nyerte az első, Jenei László a második, Demény Péter pedig a harmadik díjat a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Jelenkor folyóirat által meghirdetett Philip Marlowe Magyarországon című novellapályázaton. Az eredményt a Budapest Transzfer II. nemzetközi irodalmi fesztiválon hirdették ki.

WAHORN KIESELBACHNÁL Amilyen sok képet mutatnak be, olyan rövid ideig, mindössze egy hétig, szeptember 20-28. között látható Wahorn András Mindennap című kiállítása a Kieselbach Galériában.

GRIEG ÉS SIBELIUS ÉVE Legnagyobb komponistáira emlékezik Norvégia és Finnország: száz éve, 1907. szeptember 4-én hunyt el Edvard Grieg, ötven éve, 1957. szeptember 20-án pedig Jean Sibelius.

A troldhaugeni Grieg Museumban új állandó kiállítás nyílt. Az oslói városháza harangjátéka reggel héttől éjfélig minden órában az ő dallamait játssza. 1843-ban Bergenben született, itt is halt meg 64 éves korában. Itt hozta tető alá az első norvégiai zenei fesztivált, melyet mindmáig megrendeznek - most, szeptemberben természetesen vele a középpontban. Az itteni szimpóziumon Patrick Dinslage, a Nemzetközi Grieg Társaság elnöke Grieg és Liszt kapcsolatáról tartott előadást. Adatai szerint Grieg lipcsei tanulmányai idején hallotta először hangversenyen a nála 32 évvel idősebb Lisztet, 1865-ben, Rómában ismerkedtek meg. "Koncert Pinellivel. Láttam, ahogy Liszt ifjú hölgyekkel flörtöl" - írta naplójába. Amikor három évvel később Grieg ismét Rómába készült, Liszt támogató levele is szerepet játszott abban, hogy utazásához megkapta a kormányzattól kért ösztöndíjat. 1869-ben Rómában, 1883-ban Weimarban is találkoztak. Róma azért is fontos volt Grieg életében, mert 1865-ben itt ismerkedett meg Henrik Ibsennel is, aki 1874-ben zenét kért tőle - így született két legismertebb kompozíciója, a két Peer Gynt-szvit. Az 1765-ben alapított Bergeni Filharmonikus Zenekar, a világ egyik legrégebbi ilyen intézménye Grieg összes zenekari művének felvételéért az Év Lemeze díját kapta meg a Brit Grieg Társaságtól. 1880-82 között ő volt a zenekar művészeti vezetője, s öröksége egy részét arra az alapra hagyta, mely a mai napig a zenekar egyik finanszírozója. Az amerikai Andrew Litton vezette bergeni filharmonikusok is Grieg jegyében turnéznak novemberben az USA-ban.

Sibeliusra szeptember elején Lahtiban a nevét viselő fesztivállal emlékeztek, októberben Järvenpää városában nemzetközi énekesversenyt rendeznek műveiből. A Helsinkitől 25 km-re, északra fekvő Järvenpää 1904-től 91 éves korában bekövetkezett haláláig, 1957-ig volt a zeneszerző otthona: a Tuusula-tó partján álló faháza, ahol művei többségét komponálta - s ahol utolsó, nyolcadik, a kutatók által mindmáig hiába keresett szimfóniájának partitúráját 1945-ben elégette - ma múzeum. Múzeumot rendeztek be szülőházában, Hämeenlinnában is, Helsinki egyik kihagyhatatlan látványossága pedig a róla elnevezett parkban álló emlékmű. A finn nemzeti zene egyébként svéd anyanyelvű megteremtőjeként Sibelius jelentős hatást gyakorolt a XX. századi brit zenei életre is, erre utal, hogy e napokban Birminghamben a helyi szimfonikus zenekar, novemberben pedig Londonban az Esa-Pekka Salonen vezényelte Los Angeles-i filharmonikusok mind a hét szimfóniáját előadják. Sibelius and Beyond címmel december elejéig tartanak a brit fővárosban a neki és az őt követő finn zeneszerzőknek szentelt hangversenyek.

MAGYAR AKCENTUS Az Ungarischer Akzent elnevezésű magyar kulturális évad őszi rendezvényeinek keretében a berlini Collegium Hungaricumban német-magyar eszmecsere folyt a magyarok és a Bauhaus kapcsolatairól, már 2010-re kacsintva, amikor a bauhausos kapcsolatokkal (Breuer Marcell, Molnár Farkas, Moholy-Nagy és mások) rendelkező Pécs Európa kulturális fővárosa lesz, a Bauhaus Archívum pedig 50 éves. A stuttgarti Magyar Intézetben Gryllus Dorka és Henriette Müller mutatta be Esterházy Péter Egy nő című darabját, a litera.hu irodalmi portál Forgách Andrásnak, Márton Lászlónak és Karafiáth Orsolyának rendezett felolvasóestet a stuttgarti kabarészínházban, a Renitenztheaterben, ahol az utóbbi dalokat is énekelt Café X című friss albumáról. A Jelenkor Kiadó szerzői közül októberben Darvasi László, Konrád György és Nádas Péter olvas fel Essenben, illetve Mülheim an der Ruhrban.

GYÁSZ 84 éves korában elhunyt Marcel Marceau, a múlt század legismertebb pantomimművésze. A világháború idején harcolt a francia ellenállási mozgalomban, 21 évesen Arlequint alakította Marcel Carné 1945-ben bemutatott filmsikerében, a Szerelmek városában, s jóllehet nem az övé volt a főszerep, névjegyét ekkor tette le. Saját társulatát 1948-ban alapította. Ettől kezdve évtizedeken át járta a világot, lisztfehér arcú, piros szájú, láthatatlan elemekkel küzdő, némán is beszédes figurája mindenhol értő közönségre talált.

MEGHALT POLCZ ALAINE 85 éves korában elhunyt Polcz Alaine pszichológus, író, a magyar hospice-szolgálat megalapítója. Pszichológiai és életvezetési kérdéseken túl (Világjáték: dinamikus játékdiagnosztika és játékterápia; A rend és a rendetlenség jelensége az emberi cselekvésben; Főzzünk örömmel! Egészségesen, gyorsan, olcsón) számos könyve foglalkozott a halál problematikájával (Ideje a meghalásnak; Együtt az eltávozottal; Élet és halál titkai: mit mondjunk a gyermeknek?; Meghalok én is? - a halál és a gyermek; Gyermek a halál kapujában; Gyászban lenni; Az utolsó mérföld: beszélgetés életről, halálról - testről és lélekről / Bitó Lászlóval). Regényei (Macskaregény, Leányregény), visszaemlékezései és esszéi (Asszony a fronton; Éjjeli lámpa; Karácsonyi utazás: halál és cserepek; Kit szerettem? Mit szerettem?), illetve a hozzá legközelebb állókról szóló kötetek (Az életed, Bíró Berta; Egész lényeddel) mellett élete fő művének nevezhető az a több mint öt évtized is, melyet férjével, Mészöly Miklóssal töltött, s amely Mészöly írásain is mély nyomot hagyott.

Figyelmébe ajánljuk