Tartalom

Narancs XIX. évf. 39. szám (2007-09-27)

Publicisztika

Publicisztika

A leíró tudomány védelmében (Válasz Salamon János cikkére)

Gondolatgazdag cikk jelent meg a lap szeptember 13-i számában Salamon János filozófus tollából A nyelvromlás virágai; Modern Talking Back címmel. A cikk taglalja a nyelv filozófiai mibenlétét, beszél Wittgensteinról és követőiről, Isten, világ és ember viszonyáról, és a huszadik század közepén a filozófiában bekövetkezett ún. "nyelvi fordulatról". Nem is volna hozzáfűznivalóm, hiszen ezek a kérdések - miközben roppant érdekesek - nem tartoznak a nyelvészet tárgykörébe, ugyanúgy, ahogy az élet mibenlétének, céljának fejtegetése nem tartozik a növénytan tárgykörébe. Ám mivel a szerző több szokatlan megállapítást tesz a nyelvészetről és annak feladatáról, s a nevemet is többször említi (az alcímével is utalva ismeretterjesztő cikkeimre), néhány dolgot tisztáznom kell - már csak azért is, mert sok jelentős gondolkodó és filozófus (Marx, Nietzsche, Kant, Russell, Thoreau stb.) mellett én vagyok az egyetlen nyelvész, akit említ. Pirulva mondom: én nem vagyok ezekhez mérhető, jobban tette volna, ha a nyelvészet hasonló óriásait idézi velük szemben, nem engem. De hát ha kell, leszek muszáj Herkules.

Egotrip

Egotrip

Maga itt a tánctanár? (Hazugság)

Hazugság A bolondok házában egy súlyos téveszmés beteg már nagyon unja magát, és szabadulása érdekében elkezd teljesen normálisan viselkedni. Az orvosa egy idő után úgy gondolja, ki lehet őt engedni, de a biztonság kedvéért még behívja egy beszélgetésre. "Hozzájárul a hazugságvizsgáló alkalmazásához?" - kérdezi, mire a beteg igenlő választ ad. Az orvos felkapcsolja a gépre, majd mélyen a szemébe néz, és megkérdezi: "Ön Napóleon?" A beteg határozottan válaszol: "Nem vagyok Napóleon." Mire a hazugságvizsgáló teljes erővel jelez.

A szerk.

A szerk.

Mit vártál?

Juraj Migas, Szlovákia magyarországi nagykövete erősen elcsodálkozott, amikor berendelték a Külügyminisztériumba; mit vegzálják minden piszlicsáré dologgal. A pozsonyi külügy az eset kapcsán közölte, hogy a maestro afelől tájékozódott magyar partnerénél, hogy "vajon a magyar kormánynak és a magyar politikai élet más képviselőinek reagálása nem a háború utáni európai rendezést megkérdőjelező célokat követ-e?" Bár lehet, hogy a "nem-e" fordulatot használta. Most mondjuk erre azt, hogy a pofánk leszakad?

A szerk.

Kampány, példaképpel

Orbán Viktor nyakra-főre interjúkat ad, amikben legfőképp polgári szociális gondolatról, meg valami újabb szerveződésről vagy bázisról beszél - utóbbi pontos megnevezésében nem vagyunk biztosak, valószínűleg zavar bennünket a nagy számú fideszes tagozat meg csoport meg petíció.

Külpol

Külpol

Belga válság: Szakítópróba

Az országnak több mint száz napja nincs beiktatott kormánya. Az eddigi tárgyalások olyannyira nem vezettek eredményre, hogy augusztus második felében lényegében a nulláról kezdődtek újra a megbeszélések - az uralkodó, II. Albert fokozottan aggodalmas érdeklődése mellett. A hiba nem csupán a tárgyaló felek hajthatatlanságában keresendő: maga a politikai rendszer is nehezíti az előrelépést.

Belpol

Belpol

Kartellkárok visszaperlése: Főúr, nem fizetek!

Az első jogerős bírósági döntés után tucatnyi állami beruházó szembesült azzal, hogy az adófizetőktől a kartellmegállapodás módszerével ellopott pénzt mégiscsak vissza kellene követelni az árfelhajtó cégektől. Akkora összegekről van szó, hogy talán új sort is kell nyitni a költségvetési törvény bevételi oldalán - elméletben és "majd valamikor".

Trafik

Trafik

chili & vanilia - A halmozottan hátrányos helyzetű zöldségek királya

Ha a zöldségek élnének lelki életet, a zellert bizonyára egy jó kiadós pszichoterápiás kezelés illetné. A méltatlanul mellőzött zöldségek klubjának állandó tagja valószínűleg csak igen komoly küzdelmek árán vagy jól fizetett sztár-marketinges segítségével tudna ebből kilépni.

Trafik

csontzene - A 24. drámai helyzet

Korábban felidéztük ama híres beszélgetést, amelyben Goethe kifejtette hű famulusának, Eckermann-nak (képünkön) - akit folyvást teli tüdőből gyaláznak a szemellenzős irodalmárok, elfelejtvén, hogy Johann Peter személyében mégis az interjúregény műfajának megteremtőjét tisztelhetnék -, hogy Carlo Gozzi, a 18. századi nagy velencei drámaíró úgy vélte, mindössze 36 drámai helyzet létezik; Schiller kevesellte e számot, de a kaján Goethe szerint ő maga még eddig sem tudott eljutni.

Trafik

kertész lesek - REPETA SAROK

A belvárosi forgatagban legfeljebb a postai furgon lehet zöld, de levegős jókedvünket nem szegheti holmi járműpark. Lassan kifutunk a Veres Pálné utcából, akár egy kétárbocos lélekvesztő, de fejünk a helyén, nem csordogálunk a Kossuth Lajos utcáig.

Zene

Zene

Vér, velő, rózsa - Robert Rodriguez: Terrorbolygó (film)

A jó nevű kultfilmrendező eddig durván kétfajta művet készített: egyrészt filmtörténeti utalásokban gazdag, emlékezetes, néha zseniális momentumokban bővelkedő stílusgyakorlatokat (Alkonyattól pirkadatig; Desperado; Sin City), másrészt családi mozinak álcázott (alkalmanként azért szórakoztató) baromságokat (Kémkölykök, Cápasrác és Lávalány kalandjai).

Zene

Dupla Vihar - Bárka, Zsámbék (színház)

A Bárka Színházban bemutatott Viharban sok minden - majdnem minden - megvan, ami ahhoz kell, hogy ne csak megértsük, hanem át is érezzük a mű nagyszerűségét, emelkedett tragikumát, máig ható aktualitását. Balázs Zoltán Osztrovszkij drámájába belesodorja Janácek Kátya Kabanova című operáját is; Gombár Judit ez utóbbihoz tervezett díszletet, mely leginkább egy, a semmibe vezető autópálya-felhajtóra emlékeztet. Alatta nyílások adnak módot gyors mozgásokra - a mögötte levő sejtelmes és végtelen tájat érzékeltető háttérfüggöny és a színváltós-hatásos világítás pedig mintegy az előadásban hullámzó szenvedélyeket erősíti vagy ellenpontozza.

Könyv

Könyv

Frissülő DIA: Lassúság, alaposság

Két éve nem frissül a kulturális minisztérium legdrágább irodalmi programjának a nagyközönség számára hasznos része, a kortárs szépírók életművét feldolgozó elektronikus könyvtár, a Magyar Digitális Akadémia.

Könyv

Minden emlék (Gyáni Gábor: Relatív történelem)

Napjaink meglehetősen specializált, témák és módszertani megfontolások szerint is szegmentálódott történészszakmájának elkötelezett művelője (és persze e munkák olvasója is) nap mint nap találkozik olyan kérdésekkel, melyeket a gondolkodás, a filozófia ún. nyelvi fordulata váltott ki.

Könyv

Szakítani a Szellemmel (Vajda Mihály filozófus)

Elsőként nézett szembe a mestere által vallott eszme, a kommunizmus tarthatatlanságával, a nyugati filozófiai hagyományok újraértelmezéséről beszélt, amikor a legtöbb hazai gondolkodó még rettegett a bármit megengedő posztmoderntől. Korszerűtlen és rendszerint radikálisan félreértik.

Könyv

Polihisztorok könyve (Uhrman György: Mozart csendestársa?)

"Ki írta Shakespeare műveit?" - ez a Shakespeare-filológusok egy része szerint a Shakespeare-filológia alapkérdése. Más részük azt mondja, törődjünk a művekkel, és nevezzük a Shakespeare-művek szerzőjét (az egyszerűség kedvéért) Shakespeare-nek. Ugyanez a helyzet Schikanederrel, pontosabban A varázsfuvola szövegkönyvének szerzőjével.

Könyv

Hé, Korcsmáros! (Piszkos Fred, a kapitány)

"- Uram! A késemért jöttem! - Hol hagyta? - Valami matrózban..." - így kezdődik Rejtő Jenő Piszkos Fred, a kapitánya. És most már ezzel a szövegbuborékkal startol a Korcsmáros Pál által több mint 40 éve megrajzolt képregény felfrissített, kiszínezett, keményborítós verziója is.

Könyv

Egymásba néző kutak (Kemény Zsigmond levelezése)

Már Péterfy Jenő, máig legértőbb és legeredetibb, Kemény Zsigmond regényeit elemző tanulmányában (1881) felveti a kérdést, hogy az életrajz alapos ismerete és dokumentumai nélkül alig fölfogható mindaz a bonyolult és ellentmondásokkal teli jelenség, amelyet Kemény Zsigmond életműveként ismerünk. Lukács György "a legnagyobb és leggondolkodóbb magyar írók egyikének" nevezi, Péterfy pedig az egyetlennek, "kinél az élet fölfogása eredeti s mély; az egyetlen, kit regényírók közül (...) a külföld klasszikusai mellé állíthatnánk".

Könyv

Irodalmi szószedet: Az előszó

"Közönséges dolog az authoroknál, előljáró beszédet írni, de még közönségesebb az olvasóknál azt soha el nem olvasni" - írja Csokonai a Dorottya előbeszédéhez írott elöljáró beszédben (!), mondván: az álszerénység és az öntömjénezés egyaránt unalmas.

Könyv

A Telep csoport: Hálós műhely

Valamikor 2005 telén egy fiatal költő úgy döntött, hogy a régi idők költőtelepeinek mintájára virtuális, zárt műhelyt indít saját maga és néhány barátja - és persze verseik - számára. Így indult a Telep (http://telep.freeblog.hu) története - legalábbis a romantikus verzió szerint.

Képzőművészet

Képzőművészet

Moveast Nemzetközi Filmfesztivál: Cserebogár - Pécs, 2007. szeptember 30.-október 7.

Hároméves korára nevet váltott a fesztivál, melyet tavaly még Pécsi Nemzetközi Filmünnepnek hívtak. Új, divatos szókapcsolat helyett régi, patinás márkanév nyerte a tendert: a Moveast kapcsán immár nemcsak a kelet-európai filmtérséget feltérképező periodikára, de egy hasonló profilú fesztiválra is bátran gondolhatunk.

Film

Film

"Ezért rossz gitáros Joe Satriani" (Pozvakowski)

A jól ismert mondás, miszerint senki nem lehet próféta a saját hazájában, akár a jelmondata is lehetne a hazai underground egyik legkísérletezőbb zenekarának, a győri Pozvakowskinak (Bánáti Zsombor - dob, Darvas Ádám - gitár, Szombathelyi Sebestyén - basszusgitár, Szeredi Csaba - vetítés). A karakteres zajzenét játszó posztrockformációnak a napokban jelent meg a harmadik lemeze.

Tranzit

Tranzit

Fiat-évfordulók: Szürkéből arany

1967-ben Torinóban nem csak azért bontottak pezsgőt, mert hat év után bajnokságot nyert a Juventus. A Fiatnál is ünnepeltek: szalonokba került a legújabb, 125-ös modell, s az egy évvel korábbi 124-est megválasztották "Az év autójá"-nak.

Lokál

Lokál

Nyerőgépek: Kaszál a gyümölcs

Az ötvenes, kopaszodó férfi már négy órája ül mozdulatlan. Csak ujja hegyével érinti másodpercenként a start gombot. Megbabonázottan lesi a forgó hengereket. Az országban található 31 ezer pénznyerő gép egyikén játszik.

Lokál

Critical Mass: "Biciklizve lesz"

35 ezer résztvevővel, kellemesen álmosító hangulatban ment végig a szombat délutáni kerékpáros-felvonulás. A Critical Mass (CM) néhány év alatt pocakos családapa lett, de a stafétát átvették azok, akik elhiszik, hogy nem csak a dugókat vagy a BKV-t szapulva lehet közlekedni ebben a városban.

Lélek

Lélek

Ûrtesco (Nyílt nap a Magyar Kommunikáció Tudományi Alapítványnál)

"Ha te nem szereted a törvényeket vagy a sztenderdeket, mert te a szabadság zászlaja alatt éled az életed, akkor nyugodtan menj ki a Himalájába, mássz rá fel, a hegyet nem fogja érdekelni, ha belepusztulsz. Akkor esetleg kezded majd tisztelni, hogy van olyan dolog, ami úgy van akkor is, ha téged nem érdekel. One of them is gravity."

Tudomány