"Alapvető jelentőségű táplálék, részint a szegény mexikóiak, részint az egészségmániás és gazdag európaiak fogyasztják; állítólag csökkenti a koleszterinszintet, regenerálja az érfalakat, elmulasztja a szürkehályogot, a lúdtalpat és az impotenciát, továbbá a tőzsdekrach, az autóbaleset és az adóhivatal ellen is védelmet nyújt" - írja Váncsa István a híres mexikói avokádókrémről, vagyis a guacamoléról. Az avokádó néhány éve még bizonyosan az egzotikus alapanyagok közé tartozott. Ismertségét és felhasználási gyakoriságát tekintve manapság sem feltétlenül emlegethető egy lapon a paradicsommal; azért szép lassan talán elkezdhetünk kísérletezgetni vele, hiszen már mindenütt kapható.
Legismertebb és leggyakoribb megjelenési formája mindenképpen a mondott püré, amibe az összenyomkodott avokádón kívül alig kerül egyéb hozzávaló; az lehet apróra vágott hagyma, fokhagyma, picire kockázott paradicsom, zöldcitromlé, korianderzöld - ahány ház, annyi vélemény a kötelező vagy tilos összetevőkről. Az avokádó maga két rossz tulajdonsággal rendelkezik: nemigen lehet spontán használni, mivel a legritkábban sikerül pont megfelelő érettségi fokon hozzájutni. Másrészt "az alultápláltak csodaszere", ami elég szörnyen hangzik. Ezektől eltekintve csak kiváló tulajdonságokról tudok beszámolni: rengeteg vitamint tartalmaz, jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, csökkenti a koleszterinszintet, tehát fogyasztása magas szénhidrát- és zsírtartalma ellenére is ajánlott. Beszerzésénél azonban gondosan kell eljárni. Figyelni kell, hogy lehetőleg teljesen érett, puha, krémes legyen, különben teljesen élvezhetetlen (ha kőkemény, papírzacskóban egy banán társaságában egy-két nap alatt megpuhul). Mivel nagyon hamar bebarnul, nem lehet előre elkészíteni, csak az utolsó percben.
Mexikói avokádókrém: guacamole (2 adag)
1 érett, puha avokádó
kb. fél zöldcitrom vagy negyed citrom leve (ízléstől
függően)
1 közepes paradicsom, hámozva, kimagozva, apró
kockákra vágva
1 kis gerezd fokhagyma, lereszelve
egy kicsi salottahagyma (vagy egy negyed
lilahagyma) finomra aprítva
só, bors
A puha avokádót félbevágjuk, húsát villával összenyomkodjuk (aki a teljesen krémes állagot jobban szereti, aprítógépben pürésítheti). Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk az összenyomott fokhagymát, a finomra aprított hagymát és a hámozott, magozott paradicsomot. Aki akarja, lágyíthatja egy kevés tejföllel.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com