kulthírek

  • Narancs
  • 2005. május 26.

Trafik

kulthírek
BERLINI AKADÉMIA Visszatért régi helyére, a főváros központjába, a brandenburgi kapu és a nemrég felavatott holokauszt- emlékmű közelébe az Akademie der Künste: a jelenleg 370 tagot számláló intézmény új épületét Günter Behnisch tervezte. A megnyitón beszédet mondott Konrád György is, aki több éven át volt az akadémia elnöke.

KÖNYVHÉT Hosszú bizony-talanság után immár végleges: a Szent István téren és a Vörösmarty téren rendezik június 2-6. között a 76. Ünnepi Könyvhetet és a 4. Gyermekkönyvnapokat. A bizonytalanságot az okozta, hogy az V. kerületi önkormányzat tulajdonosi bizottsága késlekedett az engedély kiadásával, mert a Magyar Egyetemi Kiadó jelentkezését várta, amely végül 12 nm-en mutathatja be kiadványait - a többi kiadónak (számuk kétszáz fölött várható) egységesen 6 nm jut.

PRÁGAI KHAMORO Május 23-28. között rendezik Prágában a roma világfesztivált. A hetedik Khamoro, azaz Napsütés programján tizenhat ország muzsikusai szerepelnek, Magyarországot Horváth Béla és a Roma Krisz zenekar képviseli. A magyar napon, május 25-én vetítik Fátyol Tivadar Út a halálba című dokumentumfilmjét, és ekkor nyílik kiállítása Szentandrási István festőművésznek.

VISSZANYERT MÛVÉSZET Az újrateremtés útjai - Visszanyert művészet címmel egyszerre négy kiállítást kínál május 27. és június 10. között az Artpool P60 nevű kiállítóterme: BP Szabó György, Ryosuke Cohen és Gyarmati Zsolt mellett a kanadai multimédia-művész, Mike Bidner mutatkozik be - utóbbi emlékkiállítás formájában (1989-ben, 45 éves korában hunyt el).

Az év tokaji borásza A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa a hét végén 3o3 nevezett tételből választotta ki Hegyalja legszebb borait Szerencsen. A versenyen átadták a Tokaji Borvidék év borászának díját is, melyet az idén ifj. Zsurki Sándor, a Pajzos Megyer Rt. borásza vehetett át.

CANNES A képünkön látható belga Luc és Jean-Pierre Dardenne alkotása, a L'enfant nyerte az 58. Cannes-i Filmfesztivál fődíját, az Arany Pálmát: a címben szereplő gyermeket a segélyből élő, 18 éves Sonia hozza világra, Bruno, az apa 20 éves, tolvaj. Az Emir Kusturica vezette zsűri nagydíját Jim Jarmusch Broken Flowers című filmjének ítélték, a legjobb rendező díját a francia színekben versengő osztrák Michael Haneke érdemelte ki Caché című munkájával, a zsűri különdíját pedig a kínai Wang Xiaoshuai, a Shanghai Dreams elismeréseként. A legjobb férfialakítást Tommy Lee Jones nyújtotta élete első rendezésében (a The Three Buriels of Melquiades Estrada forgatókönyvírója, Guillermo Arriaga is díjat kapott), a legjobb női alakítást pedig a másik képünkön látható izraeli Hanna Laslo (nevét olykor Hana Laszló-nak írják), aki az Amos Gitai rendezte Free Zone egyik főszereplőjeként tartozást behajtani indul Jordániába. A komikusként és one woman show-előadóként népszerű színésznő azt nyilatkozta, díját szeretné megosztani filmbéli palesztin partnernőjével, Hiam Abbasszal. A legjobb elsőfilm díját a Srí Lanka-i Vimukthi Jayasundara és az amerikai Miranda July kapta (Sulanga Enu Pinisa, ill. Me and You and Everyone We Know), a legjobb rövidfilm díját az ukrán Igor Sztrembickij (Podorozsinyi), a zsűri különdíját pedig az ausztrál Van Sowerwine (Clara). Az Un Certain Regard szekció nyertese a román Cristi Puiu (Moartea Domnului Lazarescu).

TARR: FOLYTATÁS 'SSZEL A France Culture nevű francia rádióadó az év legjobb külföldi filmrendezőjének választotta Tarr Bélát, aki a Cannes-i Fesztivál alkalmával vehette át az 1999-ben alapított díjat, röviddel azután, hogy elismerő kritikák fogadták Kárhozat című, 1987-es filmjének forgalmazását. Egyúttal bejelentették: Mathieu Bompoint francia producer lép az elhunyt Humbert Balsan helyére, így Tarr új műve, A londoni férfi forgatását október 18-án folytathatják Korzikán. (Az előzményekről lásd: Narancs, március 31. és április 7.)

SZIGETI KÉSZÜLTSÉG A nemzetközi fesztiválmenetrendhez közelítő, a sztárok meghívását megkönnyítő, s ezért a szokottnál egy héttel későbbi időpontban, augusztus 10-től 17-ig rendezik meg az idei Sziget Fesztivált, melynek nulladik napján, augusztus 9-én az Illés együttes lép színpadra: ez lesz az utolsó közös fellépésük - tervezése óta, 61 éves korában elhunyt Pásztory Zoltán is, akit a múlt héten temettek el. Helyette tanítványa, Szörényi Örs, Levente fia dobol majd. Az Illés-koncertre csak 25 ezer jegyet szándékoznak eladni: az 5 ezer Ft-ba kerülő belépők mennyiségének a hetijegyesek száma szab korlátot. A fesztiválra az elővétel már folyik, június 15-ig 20 ezer, attól kezdve 25 ezer Ft a hetijegy ára, a helyszínen 30 ezer lesz, a napijegy 5 ezer Ft. Online rendelés és minden egyéb info: www.sziget.hu.

Röpke névsorolvasás az immár 13. Sziget külföldi fellépői közül: Franz Ferdinand, Korn, Nick Cave & The Bad Seeds, Morcheeba, Natalie Imbruglia, Sean Paul, Brand New Heavies, Underworld, The Game, Hives, Roots Manuva, Ska-P, Wailers (Bob Marley egykori zenekara), Toy Dolls, Les Tambours de Bronx, Youssou N'Dour, Cheikha Rimitti, Baaba Maal, Mory Kante, Tinariwen, Zap Mama, Khaled, Klezmatics, Manuel Guajiro Mirabal, Oi Va Voi, Woven Hand, Les Hurlements D'Leo, Fishbone, Louise Attaque, Dreadzone, dj Rush, Paul van Dyk, Luke Slater, LTJ Bukem, Speedy J és még nagggggyon sokan mások.

BANKSY Újabb rajtaütést abszolvált Banksy, a brit graffitiművész, aki mostanában világhírű múzeumokba csempészi be saját alkotásait: bevette már a párizsi Louvre-t, a londoni Tate-et, s egyetlen tavaszi napon négy New York-i intézményt (Narancs, március 31.). Legutóbb a londoni British Museumban helyezte el The Peckham Rock című alkotását és a hozzá tartozó magyarázó táblát. A kődarabon egy barlangrajzfigura látható bevásárlókocsival, a felirat szerint: "a történelem előtti kor embere városon kívüli vadászatra merészkedik", s "e kitűnő állapotban megőrzött primitív műalkotás a posztkataton érában keletkezett". A British Museum jó pofát vág a dologhoz: a három nap után felfedezett művet "kölcsönadták" alkotójának, aki az utcai művészettel foglalkozó, Outside Institute nevű londoni galériában ki is állította. Június 19-ig látható itt, majd visszatér a British Museumba, hiszen befogadták a gyűjteménybe.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.