kulthírek

  • Narancs
  • 2005. június 2.

Trafik

kulthírek
ZENEATLASZ A 15 éve hasznos információforrásként szolgáló Österreichischer Musikatlas mintájára 180 oldalon, első ízben jelentette meg a Magyar Zeneatlaszt a veszprémi Eutopia Kft. Benne adatok tömkelege lemezkiadókról, terjesztőkről, klubokról, fesztiválokról, koncertügynökségekről, rendezvényszervezőkről, pályázatokról, hangszerkészítőkről, zenészekről, zenekarokról, médiákról, hangstúdiókról stb. Bővebb infó: www.zeneatlasz.hu.

GYÁSZ 68 éves korában meghalt Ismail Merchant filmproducer. Ismail Noormohamed Abdul Rehman néven egy indiai muzulmán családba született, New Yorkban üzleti tanulmányokat folytatott. Elsősorban a James Ivory angol rendezővel közös, kosztümös produkciói révén vált ismertté: Szoba kilátással, Napok romjai, Hőség és por, Szellem a házban - e viktoriánus dráma főszereplőjeként kapta a legjobb női alakítás Oscar-díját Emma Thompson 1993-ban. Merchant és Ivory 1961-ben kezdte a közös munkát. Merchant is rendezett tévé- és mozifilmeket, sőt indiai szakácskönyveket is írt. Szülővárosában, a ma Mumbainak nevezett Bombayben temették el.

PRE POSZT 193 előadást tekintett meg Karsai György egyetemi tanár, mielőtt kiválogatta azt a 16-ot, amely június 9-18. között verseng majd az 5. Pécsi Országos Színházi Találkozón. A fellépő társulatok: Katona, Bárka, Krétakör, Örkény, Pintér Béla, Radnóti (Budapest), Csiky Gergely (Kaposvár), Katona József (Kecskemét), Jászai Mari (Tatabánya), Móricz Zsigmond (Nyíregyháza), Illyés Gyula (Beregszász + Gyulai Várszínház), Tamási Áron (Sepsiszentgyörgy). A fesztiválhoz számos egyéb program kapcsolódik, színházi előadások, koncertek, pódiumbeszélgetések, könyvbemutatók stb.

SZÉPÍR"K DÍJA A tavalyi verses, prózai és tanulmánykötet-termésből Tóth Krisztina Síró ponyva (Magvető), Grendel Lajos Mátyás király New Hontban (Kaligram) és Angyalosi Gergely Romtalanítás (Kijárat) című műve érdemelte ki a Szépírók Társasága idei díját.

KEROUAC TEKERCSE Egy olasz állomással színesített amerikai turnét szerveztek az Úton eredeti kéziratának: Jack Kerouac regénye tavaly januárban a floridai Orlandóból indult útjára, Atlanta után, december végétől január elejéig Rómában járt, majd Iowa City és most, május közepéig Las Vegas következett. Jövőre San Francisco, Indianapolis és Chicago, 2007-ben Denver, Santa Fe, New York, 2008-ban pedig a texasi Austin közönsége veheti szemügyre azt a pauszpapírlapokból összeragasztott, csaknem 35 méter hosszú tekercset, mely a szerző 1951-es tudatáradását őrzi, a végén kutyarágcsálás miatt némileg csonkolva. Kerouac 21 napon át gépelte kávé és benzedrin hajtotta automata üzemmódban a regényt, amely 1957-es megjelenését követően az amerikai beatnemzedék alapszövegévé vált. 1969-ben bekövetkezett halála után a tekercs többször gazdát cserélt, mielőtt a New York-i közkönyvtárba került, majd 2001-ben, a Kerouac-hagyaték tulajdonosainak adósságait fedezendő, elárverezték. Ekkor vette meg 2,43 millió dollárért Jim Irsay, aki a mű szelleméhez híven vándorútra bocsátotta.

Kerouac egy eddig ismeretlen színművéből előzetes részleteket közöl a Best Life című amerikai férfimagazin júliusi száma - adta hírül a BBC. A Beat Generation című darab teljes egészében októberben jelenik majd meg. Az 1957-ben írott darabot az író ügynöke, Sterling Lord szedte elő egy Jersey City-i raktárból, ahol ő maga helyezte el annak idején Kerouac kérésére, miután nem sikerült filmforgatókönyvként eladnia. A szöveg a szerző alteregójának számító Jack Duluoz egy szokásos önpusztító napjáról szól.

A QUMRANI TEKERCS BERLINBEN A (nyugat)német-izraeli diplomáciai kapcsolatok felvételének 40. évfordulója alkalmából a jeruzsálemi Izrael Múzeum nagyszabású kiállítást rendezett a berlini Martin Gropius Bau termeiben: a Die Neuen Hebräer fókuszában a modern izraeli kultúra elmúlt száz éve áll, a jeruzsálemi Bezalel akadémia 1906-os megalapításától, illetve a cionista gondolat megszületésétől kezdődően, napjaink képző-, fotó-, film- és iparművészetéig és építészetéig. A kiállítás olyan tematikus blokkokra épül, mint például a héber nyelv újraélesztésének hatása a művészetre, a kibucok utópiája, a soá recepciója az izraeli kultúrában, a különböző bevándorlási hullámok és a folyamatos háborús helyzet hatása az izraeli kultúrára vagy a kortárs művészet viszonya a zsidó valláshoz. A szeptember 5-ig nyitva tartó kiállítás fő szenzációja a qumrani tekercsek egyike, melyet ezúttal első ízben mutatnak be Európában: a Holt-tenger közelében lévő barlangokban, 1947 és 1956 között megtalált kétezer éves pergamentekercsek a bibliai múlt és a mai Izrael közötti kapcsolat megtestesítői.

A BUKÁS IZRAELBEN Izraelben bemutatták A bukás - Hitler utolsó napjai című filmet. Az AFP hírügynökség beszámolója szerint Oliver Hirschbiegel alkotását többnyire pozitív kritikák fogadták. Akadt olyan vélemény is, amely holokauszt-túlélőknek nem ajánlotta megtekintését, a későbbi generációk számára viszont kötelezővé tenné.

NR. 1 CSENG'FRÁSZ A képen látható bukósisakos, szemüveges béka pillanatnyilag a világ legnépszerűbb csengőhangjának a megszemélyesítője: nemcsak az Oasis Lyla című számát taszította le az immár kiskereskedelmi eladások és internetes letöltések összesítésével generált brit slágerlista éléről egyenest a hatodik helyre, hanem megakadályozta a csúcs elérésében a Coldplay Speed of Soundját is. A Crazy Frog Axel F című száma a világ első slágerlista-vezető csengőhangja. Karrierjét hét éve kezdte Svédországban. Az akkor 17 éves Daniel Malmedahl remekül tudta utánozni a házilag feltuningolt kétütemű moped beindításának zaját. Önmaga és barátai szórakozására fölvette a hangot, s aztán föltették a netre. Svéd tévések rátaláltak, és Danielt behívták, adná elő élőben is. Nagy sikert aratott. 2003-ban egy másik svéd, Erik Wernquist megrajzolta az Annoying Thing (Idegesítő Lény) névre keresztelt békát, hogy legyen ő a motorhang forrása, látványilag. A béka is fölkerült a netre. A csengőhangokban utazó Jamster cég - Erik és a jelenleg számítógép-alkatrészekkel kereskedő Daniel jóváhagyásával - lehalászta, és letölthető csengőhangként hirdetni kezdte. Innen már csak egy ugrás volt az utánzott motorzaj dance mixe és a Nr. 1 pozíció. A Jamster bevétele a BBC híroldalán olvasható becslés szerint elérte a 10 millió fontot.

Figyelmébe ajánljuk