Tartalom

Narancs XVII. évf. 21. szám (2005-05-26)

Publicisztika

Publicisztika

A tolerancia felfalja gyermekeit

"Roma a roma fiú támadója", "Roma fiú szúrta le karddal Józsikát" - ilyen és hasonló címek alatt számoltak be a mérvadó politikai és a bulvárlapok arról, hogy a 21-es buszon karddal átdöfött fiú támadója romának vallotta magát a rendőrségen.

Publicisztika

Türelmetlenség

Múlt heti szerkesztőségi cikkünkben (Nincs türelem) tévedtünk akkor, amikor egyértelműen faji alapú bűncselekménynek minősítettük a 21-es buszon május 8-án történteket.

Publicisztika

Banánhéj és küldetés

Nincs a história szerelmesei körében még egy téma, melyet oly közkedveltség övezne, mint a nagy történelmi személyiségek bukása.

Egotrip
Külpol
Belpol

Belpol

Át az árkon - oldalváltók az önkormányzatokban

Két, a múlt rendszerből ismerős majdnem köztársasági elnök Orbán Viktor oldalán keresi a szerencséjét. A Gyurcsány-kormány új kultuszminisztere egy kiugrott ősfideszes. Ám nemcsak országos szinten, hanem az önkormányzatokban sem meglepő egy-egy 180 fokos fordulat.

Belpol

Vezérvégjáték, gyalogokkal - Az MSZP, most

Bizonytalanság, káosz, vezetési válság, az eddigi szövetségek és kapcsolatok fellazulása - általában így értékelik az MSZP belső helyzetét a lapunk által megkérdezett - és gondolataikat zömmel név nélkül közlő - szocialista politikusok. Egy évvel a választások előtt a borúlátóbbak vereséget és utána pártszakadást vizionálnak, míg a többség szerint megnyerhető a 2006-os választás.

Belpol

"Elég ha mosolyogsz" (Hodosán Róza, Pelle Andrea és Szelényi Zsuzsanna)

Három rendszerváltó nő volt a Tűsarok-est vendége május 20-án a Merlin Színházban: Hodosán Róza szociológus, egykori szamizdatos, az SZDSZ volt képviselőnője (1990-1998), Szelényi Zsuzsanna, az Európai Ifjúsági Központ igazgatóhelyettese, a Fidesz volt képviselőnője (1990-1994) és Pelle Andrea, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza, egykori Fidesz-tag és jogvédő aktivista. Ma egyikük sem politikus.

Zene

Zene

Leugrik a nagybőgővel

Rockabilly-fesztivál a Gödörben

A roki a magyar szórakoztató összejövetelek ugyanolyan nélkülözhetetlen kelléke, mint a vörösboros kóla, a kötelező lerészegedés és az alkalmi ismerőssel folytatott lángolás a mosdóban.

Könyv

Könyv

A titok jobban áll (Papp András: Suttogó)

Kényszerítő erejű sznob hagyományunk szerint azzal kéne kezdenem, hogy a Suttogó első mondata(i) ("Anyám valóban meghalt. Tizennyolcadikán vagy tizenkilencedikén.") mennyiben és mi célból idézi(k) fel Camus Közönyét és Esterházytól A szív segédigéit.

Könyv

Szerecsen a szerencsétlenségben

J.D. Fage, William Tordoff: Afrika története

Szögezzük le rögtön a legfontosabbat: Afrika történetéről még nem jelent meg magyarul ennyire átfogó, mégis gondolat- és részletgazdag, az újabb kori történések számos gyökerét feltáró kötet.

Könyv

Haszontalan szépség

Novellisták könyve. Szerkesztette: Kőrössi P. József

A szerkesztői előszó szerint több mint hetven kortárs írót kért föl a kiadó, hogy küldjék el legjobbnak-legkedvesebbnek tartott novellájukat, s néhány sorban indokolják is meg választásukat. És ha már úgyis dolgoznak, írjanak egy aktuális önéletrajzot, valamint nevezzenek meg egy pályatársat, aki róluk egy értékelő miniesszét írna.

Könyv

Becses szemét (Papiruszok Oxyrhynchosból)

A jólértesültség fikciója, melyet egyként bálványoznak a hírek gyártói és fogyasztói, gyakran csak komoly áldozatok árán tartható fenn. Ilyen áldozatnak tekinthetjük a mind újabb és újabb idegen hangzású, rendszerint akár nyelv-törőnek is beillő személy- és helynevek szorgos bemagolását.

Film

DVD

Film

Szolgaszemmel

Újoncok-gyűjtemény

A mérsékelten informatív gyűjtőcím a legemlékezetesebb magyarországi sikerre, a Bolondos újoncokra utal, bár ami az emlékezetest illeti, vannak kétségeink, s nem is az azóta eltelt emberöltő jótékony homálya miatt.

Trafik
Színház

Színház

"Az ember belenéz a tükörbe"

Interjú Bálint Andrással, a Radnóti Színház igazgatójával

Negyven éve színész, húsz éve már igazgató is - szakmai élete felét a Radnóti Színház élén és színpadán töltötte. Ő az első, aki pályázat révén lett igazgató - azóta is simán nyeri el a posztot. Az Irodalmi Színpadból előbb Radnóti Színpadot, majd Radnóti Színházat csinált; polgári, minőségi színházat. Olykor jobbat, olykor kevésbé.

Lélek

Lélek

"Babbel tornya" (interjú Hajdú B. István sportriporterrel)

Első összefoglalójában saját bevallása szerint úgy üvöltött, mintha az '54-es berni vb-döntőn Puskás gólját mégis megadták volna. Diósgyőr-Videoton meccs volt, a gólt Vitelki lőtte. Első sajtóelismerését Faragó Richárd néven érte el, akivel éveken át elválaszthatatlanok voltak. Ma már senki sem keveri össze őket.

Lélek

Ordítva, toporzékolva - A hisztériáról

Idegesítő műbalhé, teátrális kiborulás, manipulatív nagyjelenet. Gyerek a csap alatt. A hétköznapi értelemben használatos hisztéria fogalma merőben más, mint a Freud karrierjét megalapozó, a múlt századfordulón virágzó neurózisfajta. Kapcsolódási pontok azért vannak, de ezek méhen kívül keresendők.

Tudomány
Sport

Sport

Lőj apádra! (A magyar honvédelem napja)

Immár a széles nagyközönség, azon belül speciálisan a serdületlen gyermekek számára is bemutatkozott az új, hivatásos sereg. Ha a büdös kölkökön múlna, egy percig sem maradnának parlagon a bemutatott csodafegyverek.