kulthírek

  • Narancs
  • 2005. június 9.

Trafik

kulthírek
FESZTIVÁLDÍJAS PARASZTOPERA A lengyelországi Torunban rendezett Kontakt Nemzetközi Színházi Fesztiválon vendégszereplő Pintér Béla Társulat Parasztopera című darabja az eredeti színházi formanyelvért és a legjobb zenéért járó díjakat kapta meg a szakmai zsűri döntése alapján. A társulat Németországban, a heidelbergi Stückemarkt drámafesztiválon is szerepelt a Kórház-Bakony című előadással.

GYÁSZ Eltemették Dobsa Sándort. A Stúdió 11 volt vezetője és zongoristája 72 éves korában hunyt el. 1958-ban diplomázott, 1959-től a Magyar Rádió tánczenekarában zongorált, majd 1963-tól 1980-ig Zsoldos Imrével együtt, 1980-tól az idén januárig egymaga irányította a kor konzervatív tánczenéjét megtestesítő Stúdió 11-et. Szerzeményeit és hangszereléseit lemez- és rádiófelvételek százai őrzik.

DÍJ New York színházi világában a Tony-díj jelenti a legnagyobb elismerést. Az idén a legtöbb (hat) kategóriában Adam Guettel The Light in the Piazza című musicaljét (Európában játszódó szerelmes történet) jutalmazták. Négy díjat kapott a Doubt, John Patrick Shanley drámáját az ír katolikus egyházi közegben tapasztalt negatív élményei ihlették. Három díjat nyert egy Monty Python-őrület zenés színházi változata, a Spamelot.

CSOKONAI-ÉVFORDUL" Csokonai Vitéz Mihály halálának 200. évfordulója alkalmából magyar és szlovák grafikusok közös kiállítása nyílt meg a Komáromi Kisgalériában. Az Hommage á Csokonai Vitéz Mihály című tárlaton a költőt idéző alkotások tekinthetők meg június 19-ig.

TÖRÖK ZENÉK FILMEN Crossing The Bridge - The Sound Of Istanbul címmel egész estés dokumentumfilmet forgatott a török világváros zenei életéről Fatih Akin, a számos díjjal jutalmazott Fallal szemben Hamburgban élő rendezője. Az Einstürzende Neubautenből ismert Alexander Hacke közreműködésével készített filmben látható és hallható többek között Mercan Dede, Selim Sesler, a Baba Zula és a Siyasiyabend.

MAGYAROK A SOTHEBY'S AUKCI"JÁN Munkácsy Mihály, Markó András, Markó Károly, Polgáry Géza, Medveczky Jenő, Patkó Károly, Fényes Adolf és Ujváry Ignác, valamint a brit művészként jelzett Philip Alexius de László összesen tizenhét képpel szerepel a Sotheby's június 14-i, 19th Century European Paintings című, londoni aukcióján. A német, osztrák, magyar, szláv és skandináv, valamint orientalista műveket kínáló aukció legmagasabbra becsült értékű képét August Strindberg festette. A svéd író 35x26 centiméternyi viharos tengere 450-600 ezer font körüli áron kelhet el. A magyar kínálatból Munkácsy emelkedik ki, 83x69 centis Lusta inasa 40-60 ezer fontért találhat vevőre. A katalógus szerint a Nemzeti Galériában látható Ásító inas ennek az 1869-ben készült olajfestménynek a tanulmánya. Polgáry művét 20-30 ezer fontra, míg a két Markó képeinek értékét 10-15 ezer fontra teszik, akárcsak a 19. századot lekéső Medveczky (1902-1969) egyik képéét. Az idei magyar anyag jócskán elmarad a két évvel ezelőttitől (akkor rekordárat ért el id. Markó Károly és Frank Frigyes, egy Munkácsy pedig 106,4 ezer fontért kelt el: Magyar Narancs, 2003. május 29. és június 12.), de a tavalyi adag is erősebbnek tűnik (ekkor Benczúr Gyula állított fel rekordot, egy Munkácsy ára pedig 593 ezer fontig emelkedett: Magyar Narancs, 2004. május 27. és június 24.).

WATERS ÉS WARHOL Két kiállítást szentel John Watersnek a pittsburghi Andy Warhol Museum. John Waters: Change of Life címmel több mint nyolcvan fotó- és szobrászati munkáját mutatják be. Az alkotások kiindulási alapjaként azok a képek szolgáltak, amiket Waters a saját, illetve más rendezők filmjeiből fotózott ki. Emellett szeptember 4-ig folyamatosan vetítik három korai, ez idáig nem forgalmazott filmjét. A Black Leather Jacket (1964) még gimnazista korában készült, a Roman Candles (1966) nevezetessége a Waters 70-es években készült műveiben feltűnt Divine első filmszereplése, az Eat Your Makeup (1967) pedig három modell elrablásáról szól, akiket a sminkjük megevésére kényszerítenek. Augusztus 28-ig látható ugyanitt egy kamarakiállítás, melyet Waters állított össze a múzeum gyűjteményéből, John Waters Curates Andy's "Porn" címmel.

KADARE DÍJA A történetmondás Homéroszig visszanyúló hagyományának szellemében alkotó, egyetemes érvényű íróként jellemezte Ismail Kadarét a Nemzetközi Man Booker-díj közleménye. A 69 éves albán szerző életműve elismeréseként 60 ezer fontot vehet át június 27-én, Edinburghban. A Man Booker-díj eddig csak az angol nyelvű regényirodalmat szolgálta, most első ízben vált világirodalmi jellegűvé. A Hodzsa-rezsim bukása idején, 1990-ben Párizsba emigrált, jelenleg Albánia és Franciaország között ingázó Kadare több műve magyarul is olvasható: A piramis; Kettétört április; Aiszkhülosz, a nagy vesztes; A háromlyukú híd; Az Álmok Palotája.

BIENNÁLE Június 12. és november 6. között rendezik meg 51. alkalommal a Velencei Képzőművészeti Biennálét. A 29 ország részvételével zajló kiállításon Olaszországban még be nem mutatott alkotásokkal jelenhetnek meg a művészek. A biennále egyik helyszínén, 17 ezer nm-en, Always a Little Further címmel a kortárs művészet jövőbeli irányzatait felfedezni kívánó tárlat tekinthető meg, Rosa Martínez rendezésében. Az olasz pavilonban The Experience of Art címmel María de Corral rendezett kiállítást. A két kurátor javaslatára, életműve elismeréseként Arany Oroszlán-díjat adományoztak az amerikai Barbara Krugernek.

Hazánk a kezdetektől fogva részt vesz a biennálén, 1909 óta önálló kiállítási épülettel is rendelkezünk. Itt Kicsiny Balázs négy részből álló installációja látható (kurátor Fitz Péter): a Navigációs kísérlet Winterreise című részlete két közös sílécen ellenkező irányba haladó, papi reverendát és vívósisakot viselő alakot ábrázol. A Suszterinas egy videojelenet, amely emberi alakokra komponált órát mutat be. Az Édes otthon és az Ivócsarnok című installációk Velence tengerparti létét helyezik előtérbe, a vízi utazáson és a vízre való építkezésen keresztül. Az utóbbi években Nagy-Britanniában élő művész a biennálén kiállítotthoz hasonló installációegyütteseivel több hazai és nemzetközi helyszínen is megjelent már. (További információk: www.biennale2005.hu/, www.labiennale.org)

Figyelmébe ajánljuk