kulthírek

  • Narancs
  • 2006. március 16.

Trafik

kulthírek
ROGER WATERS POZNANBAN Július 7-én, Pozna–ban tartják Roger Waters, a Pink Floyd egykori tagja operájának ősbemutatóját: a francia forradalom ihlette There is Hope (francia címén Cüa Ira) premierje az 1956-os lengyelországi munkásmegmozdulásra emlékező ünnepségek része lesz.

THAI QUIJOTE János Károly spanyol király és felesége hivatalos thaiföldi látogatásán részt vett a Don Quijote thai fordításának bemutatásán. A klasszikus regényt a spanyol-thai szótárt is szerkesztő Swangwan Traicharoenwiwat bangkoki egyetemi tanár ültette át anyanyelvére.

MTV: UKRAJNA Még idén elindul a Music TV ukrajnai adása. A napi 24 órás műsorban hangsúlyos szerepet szánnak az ukrán tehetségek klipjeinek is. Az MTV jelenleg 22 nyelven, 167 ország-ban ad.

IRAKI FILMSIKER Több mint négymillió nézőt vonzott egy hónap alatt Törökországban, és ezzel megdöntötte egy török űrkomédia 2004-es rekordját a Farkasok völgye - Irak című iraki film az ottani amerikai atrocitásokról. A Németországban is nagy tömegeket vonzó művet német politikusok és zsidó közösségi vezetők elítélték Amerika-ellenessége és antiszemitizmusa miatt.

DÍJ Miután megkapta a PEN/Faulkner-díjat, E. L. Doctorow regénye, a The March nyerte el az amerikai könyvkritikusok díját a széppróza kategóriában. A verseskötetek közül Jack Gilbert műve, a Refusing Heaven bizonyult a legjobbnak, a nem fikciós kategóriában pedig Svetlana Alexievich riportkötete, a Voices from Chernobyl.

MEDIAWAVE Április 28. és május 6. között rendezik meg az idei Mediawave-et. A fesztivál összes programjára érvényes bérlet április 10-ig 15 ezer, utána 20 ezer Ft-ba kerül, ugyanez diákverzióban 10, illetve 15 ezer Ft. A részletes program: http://mediawavefestival.hu.

UGYE, SHAKESPEARE? Searching for Shakespeare címmel látható kamarakiállítás a londoni National Portrait Galleryben: az idén 150 éves intézményben ezúttal kerül először egymás mellé a hat legfontosabb Shakespeare-ábrázolás. Közülük is kiemelkedik az itt látható portré: noha megdönthetetlen írásos bizonyíték egyelőre nem került elő, de a feltehetően John Taylor által 1610 körül készített kép az egyetlen festmény, amely nagy valószínűséggel úgy készült, hogy a költő modellt ült a művésznek. A kiállításon a Shakespeare-portrék kutatásainak legújabb eredményeit is bemutatják.

SHIRIN NESHAT AMSZTERDAMBAN Április 16-ig láthatók a Stedelijk Múzeumban Shirin Neshat fotó-, film- és videoművésznő alkotásai: az Ambiguity of Boundaries in Islam a szentség és profanitás, a valóság és mágia közötti határok titokzatosságával, többértelműségével, a férfiak és nők közötti viszonyokkal foglalkozik az iszlám mindennapi életre gyakorolt hatását vizsgálva. Shirin Neshat 1957-ben született Iránban, 17 éves korában utazott Los Angelesbe tanulni, jelenleg New Yorkban él. Az iráni forradalom kitörése Amerikában érte, s csak 1990-ben utazott első ízben haza. Kiállítása átfogó képet ad az azóta keletkezett videomunkáiból, látható többek között a Passage (2001), melynek zenéjét Philip Glass szerezte, valamint a Mahdokht (2004) és a Zarin (2005), az első két darabja annak az öt-részesre tervezett sorozatnak, melynek alapját Shahmush Parsipur 1989-ben megjelent és a Khomeini-érában betiltott kötete, az Asszonyok férfiak nélkül történetei adják.

VONNEGUT ÚJRA ÍR A Man Without A Country címmel ötévi szünet után új könyvet publikált Kurt Vonnegut. A 83 éves szerző azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy energiát a George Bush iránt érzett megvetésből merített, az írásra pedig a gyerekei korosztályához tartozó barátai ösztönözték. A könyv alcíme egyrészt a benne szereplő írások némelyikének önéletrajzi jellegére, másrészt az ihletet adó amerikai elnökre utal: A Memoir Of Life In George W. Bush's America. A rövid passzusokból álló szövegek zöme Vonnegut elmúlt tizenöt évben tartott előadásain, illetve egy chicagói újság számára készített cikkein alapul.

GYÁSZ Egy hónappal azután, hogy a Műcsarnokban megrendezte saját gyászszertartását, 63 éves korában májrákban elhunyt Halász Péter. Utolsó napjait lánya brooklyni lakásában töltötte. Képünk a szabálytalan színházcsináló rendhagyó ravatalán készült (lásd még: Magyar Narancs, február 9.).

73 éves korában elhunyt Anna Moffo: az opera-énekesnő a Pillangókisasszony 1955-ös tévéprodukciójában tűnt fel, első ízben 1959-ben szerepelt a New York-i Metropolitan Operában, melynek két évtizeden keresztül ünnepelt csillaga volt.

93 éves korában meghalt Gordon Parks: 1948-ban ő lett a Life magazin első fekete fotóriportere, húsz évvel később, 1969-ben pedig a The Learning Tree elkészítésével a feketék közül elsőként rendezhetett nagyjátékfilmet hollywoodi stúdióban. Legnagyobb sikerét a Shaft hozta el, melynek zenéjéért Isaac Hayes 1971-ben Oscar-díjat kapott. Memoárjait 1966 és 1997 között, négy kötetben jelentette meg.

Szülővárosában, a lemezcímben is megörökített Niafunkében eltemették Ali Farka Tourét: a mali blues 67 éves korában, rák következtében elhunyt gitáros mesterére a 43. oldalon emlékezünk.

DÁN SZÍNPADON A KARIKATÚRÁK Szeptemberre - vagyis a Jyllands-Posten által megrendelt Mohamed-karikatúrák publikálásának évfordulójára - tervezik annak a színdarabnak a premierjét, amely a rajzok közlését követő drámai helyzet szórakoztató feldolgozására tesz kísérletet: "Csakis humorral lehet kezelni egy ilyen súlyos problémát" - idézi az AFP hírügynökség a szerzőt, Fleming Jensent, aki legutóbb az Irak elleni háború ihletésére készített musicalt Let's Kick Ass! címmel. A King of Hearts címmel tervezett új darab - akárcsak a Let's Kick Ass! - a brit Alis-tair Beaton művének átdolgozása lesz, melynek témája a civilizációk összeütközése. Jensen szándéka szerint a koppenhágai Noerrebro Teater előadása mindkét fél álláspontját bemutatja majd.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.