kulthírek

  • Narancs
  • 2006. március 23.

Trafik

kulthírek
MAGYAROK BERLINBEN Magyar színházi héttel és Eötvös Péter operabemutatójával folytatódott Berlinben a németországi magyar évad eseménysorozata (a nyitányról múlt heti számunkban). A Hebbel am Ufer Theaterben a Krétakör társulata német feliratozással mutatta be Feketeország, illetve Siráj című előadását, Terezia Mora pedig Alle Tage (Minden nap) című könyvéből olvasott fel. Eötvös As I Crossed a Bridge of Dreams című darabját a Haus der Berlines Festspiele színpadán adták elő.

TÁMOGATÁS A BFZ-NEK A költségvetési törvény által 2006-ra meghatározott 210 millió forintos támogatást 135 millió forinttal egészítette ki a kulturális tárca a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) ez évi budapesti, vidéki és külföldi fellépéseinek támogatása céljából. Az erről szóló megállapodást a 2006-2010 közötti időszakra vonatkozó közhasznúsági szerződéssel együtt kötötték meg. A zenekar működését a főváros idén 440 millió forinttal támogatja.

KITÜNTETÉS A napisajtó részletesen közölte a különböző állami elismerésekben részesítettek listáját. A Narancs egykori, jelenlegi vagy alkalmi szerzői közül Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztje (polgári tagozat) kitüntetést kapott Kukorelly Endre, József Attila-díjat Keresztury Tibor, köztársasági arany érdemkeresztet cipelhet ezek után Marton László Távolodó, Pohárnok Gergely és Bárdos Deák Ágnes (a Kontroll Csoport énekesének a zenekar gödörbeli koncertjén, éjféli órán adta át a kitüntetést a kulturális miniszter; viszont az állítólag lovagkeresztre jelölt Halász Pétert levet-ték a kitüntetendők listájáról - tette közzé fölháborodva Najmányi László).

Elismerő oklevelet kapott Szőnyei Tamás, a Nyilván tartottak című kötet szerzője és a rocktörténeti könyvsorozaton dolgozó Jávorszky Béla - Sebők János szerzőpáros.

MOHOLY-NAGY A TATE-BEN Moholy-Nagy László (1895-1946) itt látható, A 19 című, 1927-ben festett képe és a német Josef Albers (1888-1976) Goldrosa című 1926 körüli homokfúvott és festett üvegkompozíciója is szerepel az Albers and Moholy-Nagy: From the Bauhaus to the New World című, június 4-ig nyitva tartó kiállításon, a londoni Tate Modernben. Az 1920-as évektől kezdődő, négy évtizedet átfogó, több mint kétszáz festményt, fotót, filmet, grafikai tervet, bútort, sőt mozgó szobrot tartalmazó anyagban külön hangsúlyt kap a két művész Bauhausban töltött időszaka. Albers 1920-ban iratkozott be az egy évvel azelőtt, Weimarban, Walter Gropius által alapított Bauhausba, s két évvel később már ő vezette az üvegesműhelyt. Az 1920-ban Berlinbe költözött Moholy-Naggyal együtt 1923-ban egy közös kurzus vezetésével bízták meg - utóbbi ugyanez évben átvette Kleétől a fémműhely irányítását. Albers 1928-tól vezette a bútorműhelyt, elődje, Breuer Marcel Moholy-Naggyal együtt ekkor hagyta ott az intézményt. Albers 1933-ban, Moholy (Hollandia és Anglia után) 1937-ben települt át a tengerentúlra, ahol a chicagói Új Bauhaus igazgatója lett. Az amerikai állampolgárságot 1946-ban kapta meg, röviddel később leukémiában hunyt el. A kiállítás teremről teremre végigjárható a www.tate.org.uk/modern címen.

BÚCSÚ ÖT KLIMT-KÉPTőL E festmények a továbbiakban nincsenek kiállítva az Oberes Belve-dere-ben - közli érezhető szomorúsággal, de tárgyszerűen az interneten érdeklődőkkel a nemrég véglegessé vált tényt az Öster-reichische Galerie Belvedere hon-lapja (www.belvedere.at): Gustav Klimt öt művét bírósági döntés következtében kapta meg egykori tulajdonosuk örököse, Amerikában. Köztük van Adele Bloch-Bauer mindkét portréja (illusztrációnk a II. sorszámot viseli), melyet a korszak legértékesebb alkotásai között tartanak számon. Eredeti tulajdonosukat, Ferdinand Bloch-Bauert a nácik fosztották meg tőlük, s az ő unokahúga, Maria Altmann most, hatévi pereskedés után kapta vissza a képeket, melyeket legközelebb a Los Angeles-i County Museum of Artban állítják ki. Fölmerült, hogy az osztrák állam vásárolja vissza a műveket, 250 millió eurós áruk azonban túl soknak bizonyult, viszont több társadalmi kezdeményezés is indult, hogy legalább egy részük árát előteremtsék. A bírósági döntés alapját a nemzetiszocialista időszak alatt elkobzott műalkotások visszaszolgáltatásáról intézkedő, 1998-as törvény képezte, melyet az összes parlamenti párt elfogadott.

TENGERTÁNC, PANKKK Több mint 800 pályázat érkezett a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által tavaly decemberben meghirdetett Tengertánc programra, s összesen 302 pályázó között osztotta szét a 175 millió forint értékű támogatást a szakzsűri. Az élő népi kultúra értékeinek megmentését és átörökítését, a szellemi és tárgyi hagyományok ápolását, új értékek teremtését szolgáló pályázaton helyi közösségek és alkotóműhelyek vehettek részt - egyelőre csak hazaiak, de Bozóki András miniszter a döntésről beszámoló sajtótájékoztatón kérdésre vála-szolva elmondta, gondolkozni fognak azon, hogy legközelebb esetleg lehetővé tegyék a határon túli közösségek jelentkezését is. A terv szerint a jövőben évente 20 millió forinttal szeretnék emelni a Tengertánc keretösszegét.

A kortárs könnyűzenei élet felpezsdítésére tavaly nyáron elindított PANKKK keretében már országszerte több mint 40 klubbal kötöttek szerződést, melyek vállalták a meghatározott feltételekkel történő koncertek megtartását. A tárca márciusban 13 millió forintos összeggel újabb pályázatot hirdet magyar zenekarok, előadók és szerzők promóciós tevékenységének előmozdítására, a tavalyról megmaradt 5 milliót pedig a Jövő Házában megrendezendő, szeptemberi, zenei szemle támogatására fordítják.

LIPCSEI KÖNYVVÁSÁR Rekorddal zárt a Lipcsei Könyvvásár: négy nap alatt az előző évinél 17 százalékkal többen, 126 ezren látogattak el a frankfurtit követő második legnagyobb ilyen német rendezvényre. 36 ország több mint 2100 kiállítója között magyarok is voltak, a városszerte szétszórt felolvasásokon Bartis Attila, Dalos György, Darvasi László, Esterházy Péter, Jónás Tamás, Sebők Zoltán és Tolvaly Ferenc találkozott a német közönséggel.

Figyelmébe ajánljuk