Tartalom

Narancs XVIII. évf. 11. szám (2006-03-16)

Publicisztika

Publicisztika

A fülnek is van fala - A kalocsai zsarolás nyilvánosságáról

Ha hihetünk a sajtóban megjelenteknek, Romsics Imre kalocsai MDF-es képviselőjelölt bátran viselkedett, amikor az esetleges politikai kockázatokkal nem törődve, a nyilvánosság elé lépve leleplezte, hogy képviselőjelölt társa, a fideszes Bagó Zoltán zsarolással igyekezett rábírni őt a visszalépésre. A zsarolási kísérletet Romsics úr a Bagó úrral folytatott beszélgetéséről titokban készített hangfelvétellel igyekezett bizonyítani. Úgy tűnik azonban, hogy a leleplezés poli-tikai kockázata mellett Romsics Imre büntető- és polgári jogi szankciókkal is számolhat.

Publicisztika

Az ő titkuk - Kinek jelent a Kehi?

A 16 évvel ezelőtti jogállami forradalom egyik követelése a közpénzek kezelésének átláthatósága volt. Ezt a célt az új rendben számos intézmény és törvény hivatott biztosítani. Van, amelyiknek jobban megy a dolog, van, amelyiknek rosszabbul. Van, amelyiknek bár az ellenkezője lenne a dolga, inkább a homályt növeli. Ez utóbbi a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, a Kehi.

Publicisztika

Hosszú árnyék

Sólyom Lászlóról nem most derült ki, hogy szorgalmas, törekvő, sőt hiperaktív köztársasági elnök - legalábbis ha rajta és a törvényeken múlna, az is válna belőle. Azok a fránya paragrafusok azonban, különös tekintettel a Magyar Köztársaság úgynevezett alkotmányára, meglehetetősen szűkre szabták a mozgásterét, s ezt még tovább korlátozná az íratlan szokásjog is - már ha ez utóbbinak létezéséről alkalomadtán Sólyom maga is tudomást venne.

Publicisztika

Listázás

Egyre-másra kerülnek nyilvánosságra a parlamentbe jutásra esélyes pártok országos és területi listái, amelyek közül az előbbi mindenekelőtt az adott formáció belhatalmi állapotáról, az egyes csoportok, személyek alkupozícióiról árulkodik. A Fidesz országos névsorán pár oldal múlva részletekbe menően is értetlenkedünk (na jó: szörnyülködünk). A területi listás elképzeléseik azonban nem rosszak - láthatóan átgondolt stratégia termékei.

Egotrip
Belpol

Belpol

Végvári vitézek - Billegő körzetek: Gyula

"A Békés megyei voksok majd megmutatják, mi lesz országosan a végeredmény" - vallják Körös-völgyi szocialista és fideszes képviselők. Úgy vélik, ha Békés megye hét egyéni országgyűlési kerületéből négyben az MSZP szerez mandátumot, akkor Gyurcsány-, ha a Fidesz, akkor Orbán-kormány alakul 2006 májusában.

Belpol

Függő játszmák - Fidesz-listák győztesei és vesztesei

Áldását adta múlt szombaton a Fidesz országos választmánya (ov) az országos lista első huszonöt, valamint a területi listák első öt helyére. A névsorok - amelyek a párton belüli hatalmi átrendeződést formálisan is lezárták - véglegesítése a március 19-i kongresszus feladata.

Belpol

"Számunkra a verseny a legfontosabb kérdés" - Szemán Barna a villamosenergia-ipari átvilágításáról

Március végére elkészül a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) véglegesített jelentése a hazai villamosenergia-ipar átfogó vizsgálatáról. Az átvilágítást irányító Szemán Barna irodavezető nem bánja, ha a versenypiaci körülmények kikényszerítését kilátásba helyező tanulmányuk az ágazat több szereplőjénél is kivágja a biztosítékot.

Külpol
Zene

Zene

Elsőrangú gyogyik - Placebo: Meds (lemez)

Amennyiben bárki azt gondolja, hogy egy placebo nem képes orvosságok hatását is feledtetve gyógyítani, máris felejtse el, hogy ez a lemez megjelent! Hasztalan próbálná, úgysem értené meg, hogy a kilencvenes évek végének Angliájában a britpop és a grunge gyökereinek nedveiből táplálkozó Placebo (mely maga is egy sor problémával küzdött az elmúlt években) miért és hogyan akar bárkit is kezelés alá vonni.

Zene

"Love you forever" - Nő a múltból (színház)

Engem nem nagyon érdekel, hogy Roland Schimmelpfennig mélységesen mély művész-e, avagy csak a korszellemmel szinkronban élő, rendkívül ötletgazdag darabgyáros - mindkettőt lehetségesnek tartom, és ha az utóbbi eset állna fenn, azt is becsülöm, mert tehetségesen gyárt. Negyedik drámáját láttam (mármint nekem negyedik; még tizennégy van hátra ahhoz, hogy a fiatal szerző eddigi életművében naprakész legyek), és a mérleg: háromszor jól szórakoztam, egyszer unatkoztam (lásd Magyar Narancs, 2006. január 26.), és mindegyikért egyforma mértékben teszem felelőssé az írót és a rendezőt.

Zene

Rekettyések, borok, Lajosok - Georges Duby (szerk.): Franciaország története I. (könyv)

Ismerve az olvasás drámai visszaszorulásáról szóló adatokat, talán "felelőtlenségnek" tűnhet piacra dobni egy közel kilencszáz oldalas és 1,5 kg-os könyvet - lemértem, tényleg annyi - Franciaország történetéről, ráadásul úgy, hogy ez még csak az első kötet. Hamarosan azonban rádöbben a lelkes olvasó, hogy nem akármilyen szakembergárda által felhalmozott tudásanyag birtokába jutott, a szerkesztő, Georges Duby neve pedig garancia arra, hogy a Franciaország története I. igencsak jó befektetés volt. A monumentális munka ugyanis fájdalmas űrt hivatott betölteni a magyar nyelvű szakirodalomban; olykor a részletekben is elvesző, multidiszciplináris bepillantást enged egy olyan ország történetébe és rég múlt mindennapjaiba, mely évszázadokon keresztül meghatározó szereplője és alakítója volt Európa és a világ eseményeinek.

Képzőművészet

Képzőművészet

A folyó gyermeke - Ali Farka Touré 1939-2006

Ali Farka Touré 1939-ben született Maliban, a Niger-parti Kanau faluban. Tizedik fiúgyermeke volt édesanyjának, s az első, aki túlélte a csecsemőkort. Azokban a családokban, ahol halott gyermek volt, az a szokás járta, hogy becenevet kapjanak az élők, így lett belőle Farka, ami azt jelenti: szamár.

Könyv

Könyv

Szívügy -Depeche Mode

Jövő kedden ismét Magyarországra látogat a legnagyobb hazai rajongótáborral rendelkező külföldi együttes. A Depeche Mode budapesti koncertjére már szeptemberben (!) eladták az összes jegyet, sőt a nyári ráadásra is több mint húszezret. A rendszerváltás óta nem volt olyan könnyűzenei esemény (leszámítva az Illés és az Omega összeborulásait, illetve néhány össznépi István, a királyt), amit ekkora érdeklődés kísért volna. Valóban ilyen nagy dolognak számít, ha egy immár huszonöt éves, tinisztárnak indult, s elegánsan megöregedő brit banda tavaly megjelent új lemezével turnéra indul?

Film

Film

Anyja neve? - Heath Ledger színész

Hollywood új szívtiprója három filmben is domborított a velencei filmfesztiválon (Grimm testvérek, Casanova, Túl a barátságon - Brokeback Mountain). Az utóbbiért Oscarra is je-lölték, a Casanova meg most megy a pesti mozikban.

Trafik
Tudomány
Lélek

Lélek

Piacra mennek - Fogyatékosképzés

Ma Magyarországon a megváltozott munkaképességű emberek tíz-tizenhárom, az Európai Unióban negyvenkét százalékát foglalkoztatják. Míg Ausztriában nyolcvanöt, Spanyolországban kilencvenöt, itthon mindössze tíz százalékuk van jelen a nyílt munkaerőpiacon, a többiek az ún. "védett foglalkoztatásban" kénytelenek boldogulni. A szeptember óta tartó, vakok és gyengénlátók számára indított európai üzleti asszisztensi képzés az első lépések egyike, hogy ez az arány megváltozzon.