kulthírek

  • .
  • 2008. március 27.

Trafik

kulthírek
BOB MARLEY KÉTSZER Két film is készül Bob Marley életéről, s egyelőre úgy fest, hogy csak egyikben szólhatnak eredeti zenék: a jogokkal rendelkező család a Martin Scorsese rendezésében készülő doku számára engedélyezte a felhasználásukat, de mivel ennek 2010-re tervezett premierjét megelőzné a Rita Marley könyve alapján készülő, 2009-re belőtt játékfilm, erre nemet mondtak. Tárgyalások még folynak az ügyben, s aligha valószínű, hogy végül Marley-zene nélkül maradna a film.

IRÁNI SAJTÓCENZÚRA Betiltottak kilenc életmód- és filmmagazint, melyek "romlott" külföldi filmsztárok fotóit közölték és azok "dekadens" magánéletéről cikkeztek - jelentették be Teheránban. Tizenhárom másik magazin figyelmeztetést kapott. A betiltott lapok egyike, a Donya-ye Tasvir (A Képek Világa) egyebek közt Naomi Watts, Reese Witherspoon és Nicole Kidman miatt bukott.

GYÁSZ 86 éves korában elhunyt Paul Scofield: a legjobb Shakespeare-színészek között számon tartott brit művész emlékezetes alakításainak egyikéért, Morus Tamás, azaz Thomas More 16. századi humanista tudós alakjának megformálásáért Oscart kapott 1966-ban (Fred Zinnemann: Egy ember az örökkévalóságnak).

Meghalt Hugo Claus: a belga író Alzheimer-kórban szenvedett, s a hírek szerint 78 éves korában önmaga választotta meg halála pillanatát. Belgiumban legális az eutanázia. Legismertebb műve az önéletrajzi ihletésű, Het Verdriet van Belgie (Belgium bánata) című regénye, magyarul a Mendemondák olvasható tőle.

89 éves korában, Miamiban elhunyt Israel "Cachao" Lopez: a kubai zenekarvezető és nagybőgős 1962-ben emigrált Amerikába, ahol a mambo királyaként rajongtak érte. 1993-ban Andy Garcia dokumentumfilmet készített róla, 2004-ben Grammy-díjat nyert Agora Si! című albumával.

ELHUNYT ARTHUR C. CLARKE Választott hazájában, Srí Lanka szigetén temették el a tudományos-fantasztikus irodalom mesterét: Arthur C. Clarke, aki már évek óta tolókocsihoz kötve élt, 90 éves korában hunyt el. A szertartáson legismertebb műve, a sci-fi klasszikusának számító 2001: Ûrodüsszeia filmzenéje szólt: Az őrszem című, 1948-as elbeszéléséből továbbfejlesztett regény Stanley Kubrick filmjének bemutatását követően került forgalomba. Folytatásaival (2010: Második Ûrodiszszeia; 2061: Harmadik Ûrodisszeia; 3001: Végső Ûrodisszeia) és Clarke számos más művével (A távoli Föld dalai; Delfinek szigete; Randevú a Rámával; Isten kilencmilliárd neve; A mélyben; Földfény; stb.) együtt magyarul is olvasható; illusztrációnkon első kiadása, 1968-ból. Hivatalos életrajza The Authorized Biography címmel 1992-ben jelent meg.

A fizikát és matematikát tanult Arthur C. Clarke a világháborúban a brit légierőnél szolgált radarszakértőként. Első elbeszélése (Rescue Party) 1946-ban jelent meg, ezt mintegy száz fikciós, illetve tudományos kötet követte. Műfaja legnagyobbjaihoz hasonlóan ő is rendelkezett a tudományos előrelátás képességével: a 40-es években megjósolta, hogy az ember 2000 előtt a Holdra lép, 1945-ben elsőként javasolta Föld körül keringő távközlési műholdak alkalmazását, és Dial F for Frankenstein című 1964-es elbeszélése inspirálta a világháló létrehozására Tim Berners-Lee brit számítógéptudóst. Utolsó regényét (The Last Theorem) nem sokkal halála előtt fejezte be, kiadása idén várható. 90. születésnapja alkalmából, decemberben a YouTube-ra feltett videón felsorolta utolsó három kívánságát: találjanak valami bizonyítékot a Földön kívüli életre, az emberiség álljon át a nem szennyező energiahordozók használatára, és érjen véget a negyedszázada tartó polgárháború Srí Lankán, ahová búvárszenvedélye vezette el, s ahol 1956-ban telepedett le.

A LEGELSÕ HOBBIT A Bonham's londoni árverésén 60 ezer fontért - a becsült ár több mint kétszereséért - kelt el J. R. R. Tolkien regénye, A hobbit első, 1937-es kiadásának a szerző által dedikált példánya. Az első kiadás 1500 példánya annak idején hónapok alatt elfogyott, és már A Gyűrűk Ura előtt közismertté tette az írót. Ugyanitt 864 fontért cserélt gazdát a Tolkien utolsó ismert fotója, melyet 1973-ban készített róla unokája, Michael.

MEGHALT ANTHONY MINGHELLA Az angol beteg című, kilenc Oscar-díjat nyert film rendezője 54 éves korában, a nyakán nőtt daganat miatti operáció után vesztette életét. Az olasz származású brit művész televíziós munkák után 1991-ben, a Truly, Madly, Deeply sikere nyomán kapta meg a hollywoodi lehetőséget a magyar Afrika-kutató, Almásy László gróf második világháborús történetének elkészítéséhez, melyben Sebestyén Márta dalát is felhasználta. Ezt követő munkáit (A tehetséges Mr. Ripley, Hideghegy, Bűnös viszonyok) is bemutatták nálunk. Utolsó befejezett filmjét (The No 1 Ladies Detective Agency) a BBC számára készítette.

KARAJAN 100 ÉVE Szülővárosa, Salzburg április 5-én nagyszabású ünnepséggel emlékezik meg Herbert von Karajan születésének századik évfordulójáról - ám ez csak egy a jubileumi év rendezvényeinek sorában. A nyitány januárban volt, amikor a salzburgi Mozarteum zenekara Ivor Bolton vezényletével előadta ugyanazt a programot, amellyel Karajan 1929 januárjában, első hangversenyén pódiumra lépett. Az évforduló természetesen egykori zenekara, az 1955-től 1989-ben bekövetkezett haláláig általa irányított Berlini Filharmonikusok számára is jelentős fellépéseket kínál Párizstól Tokióig, ott lesznek a bécsi Musikverein háromnapos Karajan-ciklusán is, a Bécsi Filharmonikusok mellett. A svájci Luzernben Karajan-fesztivált rendeznek, megemlékeznek a maestróról a Salzburgi Ünnepi Játékokon, s a Deutsche Grammophon, az EMI és a Sony újra megjelenteti seregnyi lemezfelvételét. Robert Dornhelm róla szóló új dokumentumfilmjét DVD-n hozták ki, s a róla szóló könyvek között kapható özvegye, Eliette von Karajan memoárja is: Mein Leben an seiner Seite. Mindazonáltal a karmester nagyságát felidéző méltatások sem mulasztják el megemlíteni, hogy az 1930-as évek közepén Németországban belépett a náci pártba, aminek megtorlásaként 1945-47 között eltiltották a vezényléstől.

ÁZSIAI FILMDÍJ A legjobb filmnek járó elismerést és még két további díjat nyert Hongkongban, az Ázsiai Filmdíjak gálaestjén a koreai Lee Chang-dong által rendezett Secret Sunshine, egy özvegyasszony tragikus története. Életműdíjat kapott a 76 éves japán rendező, Yoji Yamada.

Figyelmébe ajánljuk