chili & vanilia - Belga (flamand) nemzeti büszkeség: waterzooi

  • .
  • 2008. március 27.

Trafik

A belgák nagy ínyencek. Éttermi élményeikről, receptekről szívesen folytatnak eszmecseréket, és heves gasztronómiai viták is előfordulnak.

A belgák nagy ínyencek. Éttermi élményeikről, receptekről szívesen folytatnak eszmecseréket, és heves gasztronómiai viták is előfordulnak. A diskurzus a cifra és érzékeny flamand/vallon kérdést nemigen érinti - mindkét területnek megvannak a saját specialitásai -, inkább egyes ételek eredetét és összetételét boncolgatják. Ahhoz kétség sem fér, hogy a híres waterzooi V. Károly császár szülővárosából, Gentből származik. A sűrű, tejszínes mártáson, zöldségekkel tálalt csirke illetve hal szinte elengedhetetlen része minden étlapnak. Abban azonban már nem ekkora az egyetértés, hogy vajon melyik volt előbb - a halas vagy a csirkés változat. Az előbbire többen szavaznak: nagy valószínűséggel a Gent környéki folyók gazdag édesvízi halállománya biztosította az alapanyagot az eredeti verzióhoz. Szárnyassal is rendkívül népszerű, ennek elkészítéséhez előszeretettel használják az ún. Malines-tyúkot (le coucou de Malines / Mechelse koekoek). Ez a speciális, belga, ázsiai fajokkal keresztezett, fekete-fehér mintázatú tyúkfajta a kakukkra hasonlító tollazatáról kapta nevét, és a 19. század végén hódította meg a belga piacokat. A csúcsgasztronómiában igen kedvelt különleges íze és állaga miatt.

Az eredeti változatban a levest tojássárgájával és tejszínnel sűrítik, ami rendkívül gazdag, tartalmas mártást eredményez. Ez adja meg az étel igazi jellegét, de kicsit könnyebbé tehető, ha legalább a tojást elhagyjuk (ha meg a tejszínt is, akkor ugyan már nem waterzooi lesz, viszont nagyon egészséges).

Flamand zöldséges-tejszínes csirke (waterzooi)

Hozzávalók (4 adag)

4 csirkecomb

5 dkg vaj

1 l húsleves (vagy víz)

1,5 dl fehérbor

2 póréhagyma

2 sárgarépa

fél, kisebb zellergumó

2 petrezselyemgyökér

opcionális: babérlevél, kakukkfű, tárkony,

petrezselyemzöld

2 dl tejszín

1 tojássárga

só, fehérbors

A zöldségeket (sárgarépa, zeller, póréhagyma, petrezselyemgyökér) megtisztítjuk, meghámozzuk, majd nagyjából egyenlő méretű gyufaszálcsíkokra szeleteljük. Nagy lábasban felolvasztjuk a vajat, majd bőrös oldalukon megpirítjuk benne a csirkecombokat. Felöntjük a húslevessel, a száraz fehérborral, hozzáadjuk a babérlevelet, néhány szál petrezselyemzöldet, esetleg pár szár kakukkfüvet, tárkonyt. Sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt, alacsony hőmérsékleten kb. 40 percig főzzük, amíg a hús megpuhul. A főzés alatt, kb. 25 perc után hozzáadjuk a zöldségeket (a végén maradjanak enyhén roppanósak). Amikor a hús megfőtt, kivesszük, és melegen tartjuk. Simára keverjük a tejszínt a tojássárgájával, hozzáöntünk a forró léből, majd óvatosan belekeverjük a levesbe. Összemelegítjük, de semmiképpen ne forrjon, mert kicsapódik a tojás. Pici szerecsendióval és citromlével is ízesíthetjük. A mártást a csirke köré öntjük. Főtt burgonyával vagy friss bagettel kínáljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?