rés a présen - "A pop nem ciki" - Wahorn Matzaa előadóművész

  • .
  • 2011. június 23.

Trafik

rés a présen: Mióta létezik a Yes, yes Matzaa nevű zenekar, és milyen irányzatot képvisel? Wahorn Matzaa: Tavaly májusban volt az első koncertünk, előtte hónapokig próbáltunk. Először csak Lang Andrással, utána mindenkivel.
Dzsesszes alternatív zene, néha klezmer beütéssel.

rap: Kikkel és hogyan alakult a formáció? Ki miért felel a csapatból?

WM: András írta szinte az öszszes szöveget és zenét, van, amit már régebben, csak a megfelelő hangot kereste hozzá. Szövegírásban néha összedolgoztunk, aztán van, ami teljesen az enyém, és van egy-két feldolgozás is. Zeneileg a fiúk (Mákó Miki - trombita, Endrei Dávid - basszus, Bartha Krisztián - dob) rakták össze a számokat, András vezetésével. Egy pár hónapja pedig Poroszlai Eszter is tagja lett a zenekarnak, ő a vokálért felelős.

rap: Mennyiben kötődik az együttes Szentendréhez és a szentendrei avantgárd művészethez, amit édesapád is képvisel?

WM: Mindenki szentendrei a zenekarban, ebben a környezetben nőttünk fel vagy éltünk/élünk most is. A zenénknek néha van egy szürreálisabb vonala, de azért az avantgárdhoz képest kommersznek is mondható.

rap: Mi inspirál téged?

WM: Elsősorban a zene maga. Sok minden mással is foglalkozom - a MOME-ra járok, felszolgálok, dj-zek -, és ezek a különböző szerepek, életeknek vagy belső állapotoknak a sokszínűsége inspirál. Nagyon vegyes zenéken nőttem fel, otthon egymás mellett szólt a Frank Zappa és a Snoop Doggy Dogg, és most is mindenfélét hallgatok. Valahogy ebben a nagyon avantgárd és nyitott környezetben azt tanultam meg, hogy a pop nem ciki. Talán azért is, mert Amerikában éltem hat évet gyerekkoromban, és az is nagy hatással volt rám. Főleg olyan koncertekre járok, ahol barátok vagy családtagok játszanak. Néha rájövök, hogy mennyire hiányzik az élő zene, mivel egyre több hely inkább egy dj-t alkalmaz egész estére, mint egy többtagú zenekart 1-2 órára.

rap: Milyen helyeken szoktatok, szerettek fellépni? Szerinted milyen a mai magyar szórakoztatóipar?

WM: Rendszeresen fellépünk a Mika Tivadar mulatóban és a Gödörben, de néha más helyeken is, ahol van élő zene, meg persze Szentendrén. Szerintem itthon az utóbbi időben egyre jobb a helyzet, Budapest igazi partivárossá alakult, sokan jönnek ide az éjszakai élet miatt, már nem is csak Európából. Nem sok olyan város van, ahol hétfő, kedd vagy szerda este is lehet hajnalig tartó bulikba keveredni. A budapesti éjszakai életről most akarok egy rövid doku-reality filmet csinálni diplomamunkának. Sokáig kutattam a témában, viszont amióta dj-zek és vendéglátóban is dolgozom, megtapasztaltam a másik oldalát.

rap: Hol és mikor lehet benneteket látni a nyáron?

WM: A szentendrei Éjjel Nappal Fesztiválon biztosan, aztán talán a Mikában, augusztusban meg a Gödörben játszunk, de a Facebook-oldalunkon lehet követni minket. Klipet fogunk forgatni, sokat próbálunk, kísérletezünk.

Figyelmébe ajánljuk