rés a présen - Határátlépések - Eszéki Erzsébet újságíró, a Képzett társítások estek szerkesztője

  • .
  • 2009. március 19.

Trafik

rés a présen: Milyen elgondolásra épül a Képzett társítások a Nemzeti Színházban? Eszéki Erzsébet: Kulturális újságíróként érzékeltem, hogy milyen sokan vannak a művészek között, akik alig tekintenek ki a saját műfajukból. Az meg egyenesen dermesztő volt, hogy művészeti főiskolások (a bulikat leszámítva) mennyire nem járnak máshová, legföljebb a saját művészeti águkhoz kapcsolódó eseményeikre.
Miközben fiatal, leendő alkotókról van szó, akiknek elvileg lételeme a kíváncsiság. Úgy gondoltuk, hogy ne csak évente két alkalommal hívjuk fel kitűnő alkotókra és műveikre a figyelmet, hanem havonta, saját sorozattal is, ami a műfaji határátlépésekre épül - ahogy a cím is érzékelteti. Mindig egy íróhoz keresek másik alkotót, valamint kettőjük világához illő (dzsessz)zenészt, akik így, együtt valami újat, különlegeset tudnak nyújtani.

rap: Két és fél év alatt népszerű lett a sorozat.

EE: Úgy éreztem 2006-ban, hogy sokféle koncert, irodalmi est, kiállítás van ugyan Budapesten, egy valami hiányzik a műfajok összjátékán kívül: a személyesség, a találkozás lehetősége. Ezért kerestük meg Alföldi Róbertet, aki maga sem egyvalamibe bezárkózó művész.

rap: A Budapesti Tavaszi Fesztivál programján is szerepeltek. Mi lesz március 26-án a Nemzetiben?

EE: Németh Gábor író, számos filmforgatókönyv szerzője és Kardos Sándor operatőr, két sokoldalú alkotó lesz Alföldi Róbert vendége. Kardos Sándor Horus Archívumában körülbelül egymillió amatőr fotó található, ezekből láthatunk is képeket az esten, Németh Gábor pedig a készülő regényéből olvas fel részleteket. Dresch Mihály zenél majd, és egyébként érdekes, hogy az egyik legegyénibb zenei világú, kitűnő fúvósról van szó, mégse tudtam eddig meghívni őt. Mert nem volt kihez. Most végre van.

rap: Rögzítitek a műsorokat?

EE: Az első évad estjei, sajnos, "elszálltak". Nagy baj, mert mindegyik egyedi, az ott születő zene és élő beszélgetés miatt is megismételhetetlen. De hosszabb ideje minden estet rögzít a Litera, a Litera TV dossziéban megtalálhatók részletek a legutóbbi estekről is.

Figyelmébe ajánljuk