Tartalom

Narancs XXI. évf. 12. szám (2009-03-19)

Publicisztika

Publicisztika

Szegény nemzet, gazdag nemzet - Kelet-Ázsia esélyei a nemzetközi válságban

A nemzetek elkülönített vagyonállománya (Sovereign Wealth Fund, SWF) Andrew Rozanov találmánya, legalábbis ami az elnevezést illeti. Rozanov először 2005-ben, egy mindössze ötoldalas cikkében írta le először e fogalmat - s azóta nem csak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) használja ma már bevett kategóriaként, de kutatóintézetek és tanácsadó cégek százai méregetik, becsülgetik e szerint, mely országok a leggazdagabbak a világon. Miben különbözik ez a kategória a szerte a világon ismert és használt, viszonylag egyszerűen kiszámolható mutatótól, a nemzeti vagyontól? Ferber Katalin

Publicisztika

Irodalmi szószedet - A magyar operalibrettó

Prima la musica e poi le parole, vagyis Előbb a zene és aztán a szöveg - szól Salieri víg egyfelvonásosának címe, mely az operamuzsika és a librettó jószerével általánosan érvényes erősorrendjét tételezi. Tömören, ám némi szépítéssel, hiszen az operaélet valóságában bizony rendre az előadási gyakorlat, s persze olyik alkalommal az opera-énekesi és rendezői igények is a szövegkönyv nyakára nőnek. Nem vitás tehát, hogy az operában mégoly nélkülözhetetlen librettó erősen másodlagos és gyakorta lemosolygott, alkalmazott irodalmi műfaj, melynek szorgos művelésével vajmi kevés literátor szerzett magának világirodalmi babérokat, s még kevésbé hervadhatatlan hírnevet. László Ferenc

Publicisztika

Mint magadat

A hónap elején (3-án) a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nyilatkozatot adott ki "az utóbbi időkben elharapódzott erőszakos cselekmények kapcsán", melyben kifejezi az erőszakos cselekmények keltette aggodalmát, de óv attól, hogy emiatt a magyarságot (provokációk során át) rasszista színben tüntessék fel ("egyesek"). A közlemény szót emel a megszorítások ellen is, és biztosít, hogy a katolikus egyház eztán is hirdeti az örömhírt.

Publicisztika

Kereszttűzben

Hogy a szocpárt a hétvégi kongresszusán leszedné a miniszterelnököt, az felette valószínűtlen, leginkább azért, mert maguk sem tudnak senkit, akit a helyére rakhatnának, és olyan sem akad, aki e posztra kívánkozna. Figyeljék csak meg, hányan adtak elő az elvben szóba jöhető jelöltek közül - Kiss Péter, Szekeres Imre, Szili Katalin - akár egyetlen önálló gondolatot is az elmúlt fél évben a válságról és annak kezelési módozatairól; eláruljuk, egy sem. Azt gondolták, amit a miniszterelnök, miután az újságból értesültek róla.

Egotrip

Komiszkenyér

Egotrip

Tévelygéseink IV. (Az ostobaság fapados luxusa)

Tévelyegni, akárcsak tévedni emberi dolog, de nem csak emberi. Az állatok is képesek botladozni, melléfogni, nyilvánvaló érdekeik ellen cselekedni, egyszóval letérni a boldogulásukhoz vezető legrövidebb útról. Mindezt azonban sohasem a legjobb belátásuk ellenére teszik. Az alapos megfontolás után, tudatosan elkövetett ostobaság monopóliumát az ember tartja a kezében. A tudatos tévelygés (akrázia) szabadsága olyan luxusnak tűnik, amelyet még a mindenható Isten sem engedhet meg magának: az ő élete per definitionem jó, ehhez tehát nem vezet semmilyen út, amelyről le lehetne térni.

Hozzáadott érték

Egotrip

Euró

Ha már évek óta eurónk volna, akkor is tenger bajunk volna. Akkor is csak nagyon szűköcskén volna külföldi hitel (Szlovákia se dúskál), a globális kereslet visszaesésének jövedelemcsökkentő, munkanélküliséget növelő hatása se lenne sokkal kisebb, és mindezek együtt akkor is sok adósnak okoznának fizetési nehézségeket. De nem volna árfolyamprobléma, és így a rémhírterjesztésben utazók sem riogathatnának bennünket valutaválsággal. Ám forintunk van, a tőkecsapok elzáródása egyben árfolyamzuhanással és több bizonytalansággal jár, amitől még kevésbé vagyunk vonzóak a befektetők számára. Ha ebben a helyzetben a pánikkeltők kellő hatékonysággal keltik a pánikot, akár még tényleg lehet devizaválság is, amihez képest - ebben az egyben van igazuk - a mai válságunk kismiska.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

"Olvasói levelek" - Ha addig élünk

Magyar Narancs, 2009. február 26. Krémer Balázs cikke egyetlen hatalmas tiltakozás "az érdemek szerinti elosztás", "az érdemalapú elosztási mechanizmus", az "érdemek alapján biztosításként nyújtott pénzek" ellen, a "rászorultsági elv erősítését szorgalmazó javaslatok" pedig nem csupán azért töltik el aggodalommal, mert az "megerősítheti a rászorultságot elbírálók hatalmát", hanem mert "kiterjesztheti az érdemekre építő, önkényesen jogosultságot meghatározó társadalmi, közszolgálati gyakorlatokat".

Külpol

Külpol

Bissau-Guinea - Kesudió és kokain

A nyugat-afrikai törpeállamot még egy kettős politikai gyilkosság is csak néhány rövid híradás erejéig tudta kiemelni az ismeretlenség homályából, aminek minden bizonnyal az a legfőbb oka, hogy a szomszédos - és jóval nagyobb - Guineától megkülönböztetendő a fővárosáról elnevezett országnak nincsenek nyersanyagkincsei, következésképpen senki sem tekinti stratégiai gazdasági partnerének. Legalábbis így volt ez a közelmúltig, de most mindkét szomszéddal szemben erősödik a gyanú (és gyűlnek a bizonyítékok), hogy átrakó központként szolgálnak a Dél-Amerikából és Ázsiából érkező, Európába tartó kábítószer-szállítmányok számára. Emiatt aztán az is fölvetődött, hogy az ezzel kapcsolatban keletkező bevételek megosztása körül is összezörrenések voltak különféle helyi csoportok között, és netán ezek vezettek a kétoldalú leszámoláshoz. (Az áthaladó kokainszállítmányok éves értéke a becslések szerint messze meghaladja Bissau-Guinea egyévi GDP-jét, amelynek fő forrása a kesudió- és földimogyoró-kivitel.) - kovácsy -

Külpol

A válság és Románia - A váratlan vendég

Pár hete még senki sem akart gazdasági mentőcsomagról hallani, ám a napokban megtört a szívós optimizmus. A gazdasági minisztérium és a Román Nemzeti Bank képviselői bejelentették: segítséget kérnek az uniótól és az IMF-től. A román gazdaság megingott. Mitől, miért?

Belpol

Belpol

A Katapult-botrány - Készpénznek vették

Felfüggesztette hivatalából az iskolai integráció támogatására létrejött esélyegyenlőségi főigazgatóság vezetőjét Hiller István, miután minisztériuma szabálytalanságokat észlelt a hátrányos helyzetű egyetemisták beilleszkedését segítő, a miniszter alá tartozó Katapult Mentorprogram felügyeleténél. A belső vizsgálat ugyan a korrupció gyanúját nem igazolta, de a jobboldali sajtó a "romapénzek körüli" százmilliós csalásról beszél. Bogár Zsolt

Interjú

Belpol

"Beleharapni a profitba"

Tamás Gáspár Miklós filozófus, listavezető

Március elején újabb tömörülés jelezte, hogy indulni akar az EP-választásokon. A Zöld Demokratákból, egy feminista szervezetből és a Thürmer-féle pártból korábban kivált Munkáspárt 2006-ból alakult Zöld Baloldal a markáns rendszerkritikus álláspontjáról ismert Tamás Gáspár Miklóst kérte fel a lista vezetésére. A filozófussal a válság okairól, hatásairól, a mozgalmi politika lehetőségeiről beszélgettünk.

Trafik

Trafik

tévésmaci - Sül, sül, sül vagy sün-e?

Sztupa és Troché szemükkel követték a páncélvonatot, vagyis inkább csak azt a szikracsóvát, amit a mozdony lövellt, hiszen éjszaka volt. Hideg, kegyetlen, csillagokkal, távoli, azonosíthatatlan neszekkel teli téli éjszaka, megszámlálhatatlan mínuszokkal.

Trafik

mi a kotta? - Ante festa

Ide figyeljenek, emberek! - legszívesebben így kezdenénk, s mint a mellékelt ábra mutatja, valóban így is kezdjük soros ajánlónkat. Megijedni azért nem kell a néhai Alfonzó által szállóigévé avatott kiszólás váratlan felbukkanásától, nem kívánjuk a nagyérdeműnek bemutatni, hogyan eszik a pesti ember lédús őszibarackot vagy forró főtt kukoricát, mindössze az elkövetkező napok túlcsorduló komolyzenei programjának dukál ezúttal a szokottnál is nagyobb érdeklődés.

Trafik

étel, hordó - PORCELLINO GRASSO

Még nincs a csúcson, de kellő magasban van ahhoz, hogy rózsadombinak mondhassuk az Ady Endre úton található olasz vendéglőt. A "rózsadombit" természetesen földrajzi értelemben értjük, hiszen miután tudomásunkra jutott, hogy a "II.

Trafik

rés a présen - Határátlépések - Eszéki Erzsébet újságíró, a Képzett társítások estek szerkesztője

rés a présen: Milyen elgondolásra épül a Képzett társítások a Nemzeti Színházban? Eszéki Erzsébet: Kulturális újságíróként érzékeltem, hogy milyen sokan vannak a művészek között, akik alig tekintenek ki a saját műfajukból. Az meg egyenesen dermesztő volt, hogy művészeti főiskolások (a bulikat leszámítva) mennyire nem járnak máshová, legföljebb a saját művészeti águkhoz kapcsolódó eseményeikre.

Trafik

kulthírek

KOSSUTH-DÍJ A hagyománynak megfelelően március 15. alkalmával kiosztották az állami művészeti elismeréseket.

Zene

Zene

dvd - Berlin: A fal leomlik

A múlt héten a Baader Meinhof csoport, két hét múlva a berlini techno-szcéna bugyraiban forgolódó Berlin Calling a mozikban, ám e héten egészen a videokölcsönzőig kell elmásznunk a betevő németjeinkért. Voltaképpen a Wir sind das Volk megéri a sétát, érdekes egy zsiráf (olyan állat nincs).

Zene

színház - BORBÉLY SZILÁRD: HALOTTI POMPA

Õrült halotti szertartás Vidnyánszky Attila rendezésének első képe: óriás, torz fémember halálának beálltát állapítják meg, majd raknak tüzet a fejében; megszólal egy hegedű, száll a füst, s egy aszszonykórus siratja a holtat. Noha a Borbély Szilárd verseiből összeállított előadásnak látszólag semmi köze Vidnyánszky egy évvel ezelőtti rendezéséhez, az Úri murihoz, valójában mégis erős szálak fűzik össze a két debreceni bemutatót.

Zene

lemez - CHARLES AZNAVOUR: DUOS

Az immár 85 éves énekes-dalszerző annak a nagy sanzongenerációnak a túlélője, amely a II. világháború végétől a Beatles felbukkanásáig a mainstream könnyűzenét testesítette meg Európában.

Zene

folyóirat - BUDAPESTI NEGYED 61-62. SZÁM

A budai és pesti kövezeten senki sem érezhette biztonságban magát tőle. Elég volt egy óvatlan pillanat, és már nem volt mit tenni: a háztartási alkalmazott és a kegyelmes úr, az igavonó ló és a gesztenyeárus, az utcaseprő és a tavasz, a társaskocsi utasa és a vidékről felrándult atyafi újságban kinyomtatott tárcahősként, karcolatszereplőként, netán egy-egy költői kép kellős közepén végezte.

Zene

Film - Pulyka mérges párizsi - Pierre Morel: Elrabolva

Pedig Luc Besson valaha még ehhez is értett! Mióta persze fröccsöntött tömegtermelésben nyomatja kifele az árut, a helyzet csak bonyolódott. Attól ugyanis, hogy elmondhatjuk: immár nem ért hozzá (hogyan jusson egy idióta egy szálon lefuttatott történetével egészen a szívünkig), még nem változott semmi. Ugyananynyit röhögünk. - ts -

Zene

film + könyv - Tintaszív

Mindenkinek megvan az élmény, amikor a menzán a hétfői sült hús maradványai visszaköszöntek a keddi zöldbabfőzelék mellé adott brassóiban, a szerdai menüben meg a rántástól vagy a habarástól lecsutakolt zöldbabok mosolyogtak vissza a rakott zöldbab álorcájában. Ez a retróélmény büfög most vissza a Tintaszív című kalandregény és adaptációja kapcsán.

Zene

Film - Papolás - John Patrick Shanley: Kétely

A körme hosszú, a teát három kockacukorral issza, a hóemberben semmi egyházelleneset nem lát, és kitüntető figyelemben részesíti az iskola első és egyetlen fekete diákját. A megújuláspárti Flynn atyának kétségkívül sok van a rovásán, ám míg a cukor és a köröm egyetlen bíróságon sem állna meg, ellenben a gyanú, miszerint a felebaráti szeretetnél többről van szó tanár és diákja között, már nem lebecsülendő fegyver a papra pikkelő igazgatónő, a vaskalapos Beauvier nővér számára. Meryl Streepen úgy áll e vaskalap, mintha ráöntötték volna; - köves -

Zene

koncert - SOULFLY

Két PeCsa-, egy szigetes és egy mezőtúri Wan2 fesztiválos koncert után ötödször köszönthettük Magyarországon Max Cavalera fő zenekarát, a Soulflyt. Ha hozzávesszük ehhez Cavalera egykori zenekara, a Sepultura szintén nem kevés honi fellépését, máris állítható, hogy ha a "törzsi thrash" itthoni prezentálásáról van szó, kétségkívül el vagyunk kényeztetve. A Soulfly, ahogy rendesen, most is a legirgalmatlanabb számaival kezd: a nyitó Blood Fire War Hate után olyan kellemes slágerek mozgatják meg, emelik ki a helyükről, majd törik porrá még a köveket is, mint a Prophecy, a Primitive, a Seek 'N' Strike vagy a Downstroy - negyed óra alatt a hangzás is helyreáll, s egyetlen szusszanásnyi szünet sincs egészen a koncert közepéig, a Mars akusztikus szólójáig.

Zene

hely - TÓTH KOCSMA

Két barátommal délután három órára beszéltem meg egy találkozót a Tóth kocsmába. Volt más intéznivalóm is előtte, háromnegyed háromkor már a Jászain voltam, benéztem az antikváriumba, hogy teljen az idő.

Zene

Képzőművészet - Termékeny konfliktusok - Tűz a múzeumban - Sugár János egyéni kiállítása

Nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy Sugár János Tűz a múzeumban című tervét nem a Kiscelliben, hanem a Nemzeti Galériában kellene megvalósítani, és akkor a mű kellően be tudna ágyazódni a kortárs muzeológia legaktuálisabb, igaz, önmagától soha meg nem oldódó problémakörébe. Az önkéntes tűzőrzők az Élet és Irodalom olvasói táborából kerülnének ki. A padlótűz barátságos fényénél megbeszélhetnénk, hogy mi kérhető számon a Nemzeti Galérián és mi nem, illetve, hogy miért nem érdekelte a kutyát se a nagy hevületben a Vajda Lajos-kiállítás. Kürti Emese

Zene

lemez - THE UNBENDING TREES: CHEMICALLY HAPPY (IS THE NEW SAD)

A tavaly év végén megjelent lemez keserédes, magával ragadóan szép munka. Hajós Kristóf szövegíró-énekes és Havasi Balázs zongorista még az ezredfordulón ismerkedett meg, majd 2006-ban Háry Péter bőgőssel kiegészülve alapították meg a zenekart, amely aztán Gábor Andor dobossal a tavaly decemberben a londoni Luminaire-ben tartott lemezbemutatón bővült négytagúvá.

Zene

Színház - "Rövid krónikák" - A chioggiai csetepaté; Apacsok

Egy viszonylag csöndes, átlagos színházi hét legfőbb tapasztalata: "a kor foglalatjai és rövid krónikái" (így nevezi Shakespeare a színészt) ma sincsenek könnyű helyzetben (akkor sem voltak, ugye). A kor olyan, amilyen - benne a színház ugyancsak. De neki, mármint a színésznek mégiscsak erről kell krónikát írnia. Csáki Judit

Zene

Lemez - Gyerekdalok fémfűrészre - The Prodigy: Invaders Must Die

Öt év után jelentkezett újabb stúdióalbummal a Prodigy - ha még emlékeznek rá, a legutóbbi, 2004-es sorlemezük (Always Outnumbered, Never Outgunned) némileg vegyes befogadói reakciókkal találkozott, úgy a kritikusok, mint a laikus hallgatók részéről. Ennyi év távlatából azonban már elmondható, hogy azon az albumon még voltak normálisan összerakott és tisztességgel felénekelt nóták (Hotride, Girls) - hála például a vendégvokalistáknak (Juliette Lewis, Princess Superstar, hogy csak kettőt említsünk). Az Invaders Must Die ehhez képest is zavarba ejtő alkotás, - minek -

Zene

Film - Kárhozottak kertje - Nagy Viktor Oszkár: Apaföld

A magyar film egykor élen járt az apakeresésben, fiatal emberek néztek jelentőségteljesen, ránctalan arcokról váltott ráncosokra, s állt meg hosszú pillanatokra a kamera; aztán elmúltak a hatvanas évek, a delejes tekintetek kásás fényekbe fulladtak. Az apaképek keresésétől elment a kedvünk, kit érdekel a múlt, ha a pokolban élünk, és ez már egy új generáció. Ma már nem néz úgy (annyira) senki se. Dercsényi Dávid

Film

Film

"Mindent megteszünk, hogy legyen helye" - The Bedlam

A Borsodból indult ötös húsz évvel ezelőtt a legnagyobb magyar reménységnek számított a rock/metál színtéren: a General Rejection és a Dreamland In Misery demók olyan fantasztikusan összetett és ötletes zenét tartalmaztak, amilyet akkoriban külföldön is csak ritkán lehetett hallani. A zenekar egyetlen nagylemezt jelentetett meg (Inside Ash, 1994), utoljára a 95-ös Sziget fesztiválon állt színpadon. A tagok úgy döntöttek, hogy idén életre keltik a legendát: március huszadikán a Diesel Klubban ismét fellép a Bedlam. A képünk előterében látható Ujvári Péter dobossal, Fodor Zoltán énekessel és Hankó Zoltán gitárossal ebből az alkalomból beszélgettünk. Vincze Ádám

Képzőművészet

Képzőművészet

A krakkói zsidó negyed megújulása

Kísértetvárostól a zsidó Disneylandig

A pesti zsidó negyedet a hányatott sorsú építészeti öröksége miatt gyakran vetik össze Krakkó egykori zsidó városrészével, a Kazimierzzsel. A problémák hasonlóak: pusztuló városi örökség, eszköztelen műemlékvédelem, gyanúsan viselkedő városi hatóságok, mindenre kész befektetők. Bizonyos fénytörésben Kazimierz, a Kázmér-negyed egyenesen sikersztori, de ezt a fénytörést a turistákon kívül kevesen élvezik.

Könyv

Interjú

Könyv

"Jár a kezem, versileg is"

Parti Nagy Lajos író

"Magyar szöveg: Parti Nagy Lajos" - országszerte vagy tíz előadás színlapján olvasható ez az információ. Ezt látván a nézők többnyire tudni vélik, mire számíthatnak, mármint a flott és épkézláb mondatokon felül. Aztán olykor mégsem azt kapják, mert kaptafa nincsen - költő van.

Tudomány

Tudomány

"Bill Gates lekommunistázott" - Richard M. Stallman, Free Software Foundation

Budapesten járt, és a szabadalmaztatott számítógépprogramok, a másolásvédett adathordozók és a szoftvermultik ellen agitált Richard Stallman, a szabadszoftver-mozgalom élő legendája, egykori MIT-s hacker. Stallman szerint a jogvédett szoftver digitális rabszolgasorsba taszítja a felhasználókat, a szellemi alkotások megosztása erkölcsi kötelesség, az óriásvállalatok pedig veszélyeztetik a demokráciát. Bodoky Tamás

Tudomány

cyberhírek

VillanynarancsProtézis Pendrive-ot építettek egy finn programozó ujjába, miután csonkolni kellett egy motorbaleset után. Az ujjprotézis 2 GB adat, azaz akár egy egész mozifilm tárolására képes. Hangposta A Google legújabb szolgáltatása, a Google Voice szöveggé alakítja a hangposta-üzeneteket.

Kepler űrtávcső

Tudomány

Távoli planéták

Két hete sincs, hogy startolt a Kepler űrtávcső, amely bolygónkhoz hasonlóan heliocentrikus pályán kering, s százezernyi csillagot vizsgál át abból a szempontból, hogy tartozik-e hozzá egy vagy több (esetleg Föld-szerű) bolygó.

Tudomány

Okmányhamisítás - Elcserélt fejek

Mint oly sok mindennek, az okmányhamisításnak is a '90-es évek elején volt a virágkora: a lelkes "művészek" könnyedén értékesítettek jogosítványt, nyelvvizsgát, diplomát. Az ezredfordulóra azonban az okmányhamisítás kikerült a napi közbeszédből. Pedig a műfaj továbbra is divatos. Jászberényi Sándor

Lélek

Lélek

Kiállítás - Elvtárs, a verdát! - A pártállam presztízsautói

Nagy Imre a Parlament erkélyén így kezdte 56-ban: "Elvtársak!" - tán villantani akarta, hogy mennyire képben van. Az egybegyűltek mindenesetre korrigálták: "Nem vagyunk mi elvtársak" - az eredményt ismerjük, bukás. De emlékeznek 1989. október 23-ra? Az ünnepség esti csúcspontját a parlament előtti beszédek jelentették. Krassó György a múltbéli "elszólást" mintegy viccesen megidézendő, ugyancsak e szóval kezdte ünnepi beszédét. A közönségnek a szeme se rebbent: 1. a saját örömükkel voltak elfoglalva, 2. sejtették, hogy poén készül, 3. rossz volt a hangosítás - ne tippeljenek, mind a három jó válasz. Mégis megtörtént a rendszerváltás. Kormány-Kerekes János