kulthírek

  • .
  • 2009. március 19.

Trafik

KOSSUTH-DÍJ A hagyománynak megfelelően március 15. alkalmával kiosztották az állami művészeti elismeréseket.
A Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét Kányádi Sándor író kapta, a Kossuth-díjat pedig többek között Rajk László építész, Geiger György trombitaművész, Hegedűs D. Géza, Kováts Adél, Máté Gábor és Vári Éva színművész, Hetey Katalin és Tót Endre képzőművész, Rózsa János és Sándor Pál filmrendező, Sári József zeneszerző, Schmidt Egon, Várady Szabolcs és Végel László író. Kulturális rovatunk előző vezetője, Bán Zoltán András és az ugyanitt gyakran publikáló Radics Viktória pedig József Attila-díjat vehetett át. Gratulálunk!

WARHOL HÁROMSZOR Szegeden, a Reök-palotában mintegy hetven alkotásból összeállított kiállításon mutatják be Andy Warhol művészetét: a zömmel szitanyomatokat tartalmazó anyagot három osztrák gyűjteménytől kölcsönözték. Megtekinthető május 8-ig. A budapesti Ludwig Múzeum Láthatatlan Filmek című vetítéssorozatán február óta Andy Warhol - pontosabban az ő Factory nevű alkotóműhelye - 1963-68 közötti mozgóképeit vetítik. Március 20-án A Chelsea-lányok, április 3-án az Én, a férfi, 17-én A meztelen étterem és az Empire, május 8-án pedig a Magányos kovbojok következik. Párizsban a Grand Palais ad otthont a Warhol's Wide World című kiállításnak július 13-ig.

SEGÍTSÉG BOZÓTTÛZ UTÁN Mintegy ötmillió ausztrál dollárt zenéltek össze a két koncerten, melyet a múlt hónapban több mint kétszáz halálos áldozatot követelő, Victoria állambeli tűzvész - és kisebb részben a Queensland államot sújtó árvíz - károsultjainak megsegítésére rendeztek Sydneyben és Melbourne-ben. Melbourne-ben az ausztrál környezetvédelmi miniszter, Peter Garrett zenekara, a Midnight Oil volt az est főszereplője, Sydneyben a Coldplay. Fellépett Kylie Minogue, Barry Gibb (Bee Gees), Olivia Newton-John, a Split Enz, az Icehouse, a Hoodoo Gurus és a Kings of Leon is.

ELHUNYT BACSÓ PÉTER "Soha nem akartam mást csinálni, csak filmeket, eszembe nem jutott, hogy egy életművel bíbelődjek" - mondta februárban, a Filmszemlén, életműdíja átvételekor Bacsó Péter. A múlt héten, 82 éves korában elhunyt Kossuth-díjas rendezőnek a szemlén bemutatott Majdnem szűz az utolsó premierje. 1949-ben forgatókönyvíróként, dramaturgként kezdte, 1960-tól - az írás és a dramaturgia mellett - rendezett. Tévédarabokkal együtt több mint harminc film fűződik a nevéhez, leginkább közéleti indíttatású produkciók, élükön A tanúval, az úgynevezett 50-es évek szatirikus bírálatának tízéves késleltetéssel, 1979-ben bemutatott klasszikusával. Az immár végérvényesen lezárult életmű emlékezetes alkotásai közé tartozik a Nyár a hegyen (1967), a Fejlövés (1968) és a Te rongyos élet (1983).

Gyász 62 éves korában elhunyt Ron Silver amerikai színész. Legnagyobb sikereit a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján aratta, olyan filmekkel, mint az Ellenségek - Szerelmi történet, a Kék acél és A szerencse forgandó. Tévésorozatokban is gyakran szerepelt, visszatérő szereplője volt többek között Az elnök embereinek.

ELÕRE A MÚLTBA 1978-ban a semmiből - pontosabban az ohiói Akron városából - előjött egy addig ismeretlen zenekar, a Devo, és Brian Eno produceri közreműködésével elkészítette az amerikai new wave egyik klasszikus albumát. Q: Are We Not Men? A: We Are Devo! - ez volt a címe, és teljes egészében állítólag soha nem adták elő annak idején. Most erre is sor kerül: május 6-án, egyetlen londoni koncerten a Devo elővezeti a több mint harmincéves LP dalait.

1979-ben a semmiből - pontosabban Coventry városából - előjött egy addig ismeretlen zenekar, a Specials, és saját kiadású kislemezük, a Gangsters révén elindították a punk energiáiból és a 60-as évek jamaicai zenéjéből töltekező brit ska-revivalt. Most, a 30. évfordulón brit turnén élik újra ifjúságuk őrületét: április 22-én indulnak Newcastle-ból, május közepén érnek Coventrybe, júniusban Londonba. A dolgok jelenlegi állása szerint a hét zenészből csak hatan lesznek jelen, mert a billentyűs Jerry Dammers a régi sikerek reprodukálásán túl valami mait is szeretne - olyasmit tán, mint amit új együttese, a 18 fős Spatial AKA Orchestra élén pár napja a londoni Barbicanben produkált. De további egyeztető tárgyalásokra van még néhány hét...

Eredetileg csak tíz koncert bejelentésére érkezett Londonba Michael Jackson, aki sikoltozó rajongói előtt közölte: utoljára, de tényleg, becsszóra, utolsó alkalommal lép fel Londonban, júliusban az O2 Arénában. Ám a piac többet akart, s a bejelentést követő héten kiderül: 2010. február 24-ig bezárólag 50 fellépése lesz az angol fővárosban, s ezekre kb. 5 óra alatt el is adtak minden jegyet. Michael Jackson 12 éve turnézott utoljára - egyelőre nem tudni, hogy a londoni szériát megtoldja-e nemzetközi turnéval is.

VISSZA A JÖVÕBE Futurspektív - Új flamand mesterek címmel rendezik meg április 9. és 30. között Budapesten a Belgium holland nyelvű részén élő művészek fesztiválját. A Collegium Vocale Gent Händellel indít, de utána a kortársaké a terep: lesz táncszínház (Kobalt Works), moziopera (Wayn Traub: Maria-Magdalena), színház techno zenére (Kopergietery: Futás), csoportos kiállítás (Vérité Exposée), dokumentumvideó-performansz (BerlinBerlin), irodalom (Rachida Lamrabet: A nők országa), dzsessz és világzene (Free Desmyter és az Ahoar), pop és elektronika (Zita Swoon, The Subs, Shameboy, Vive La Fte).

FELTÁMAD A BBS Decemberben nagyszabású kiállítással elevenítik fel filmművészetünk egyik legfontosabb műhelye, a Balázs Béla Stúdió 50 éves történetét a Műcsarnokban: a Capote-regényt is felidéző Más hangok, más szobák - Rekonstrukciós kísérlet(ek) című tárlat a BBS, a Magyar Nemzeti Filmarchívum és a Műcsarnok között 2006-ban indult együttműködés eredményeit is reprezentálja. (Az előzményekről: Narancs, 2006. június 22.) 50 év alatt 271 rendező 511 filmet készített a BBS keretein belül, de a kiállítás és a kapcsolódó tanulmánykötet e rengeteg mozgókép és sokféle alkotó egyéniség méltatásán túl arra is törekszik, hogy a BBS számos irányba mutató, dokumentumtól experimentumig ívelő tevékenységét a kortárs művészet és a kultúrpolitika kontextusába helyezze. Kiegészítő események - tematikus filmvetítések, előadások, beszélgetések - is lesznek, s a hosszú mozizást feltételező tárlatlátogatást megkönnyítő újdonság, hogy viszszatérő jegyet is kínálnak majd.

Figyelmébe ajánljuk