chili & vanilia - Tésztabatyuban Japántól Jamaicáig

  • .
  • 2009. március 19.

Trafik

Sok az olyan étel, ami valamilyen formában a Föld szinte minden szegletében ismert. Az egyik legjobb világ körüli utat tésztákban lehet tenni (a másikat pacalban, de majd máskor).
A különböző töltött tésztabatyuk például szinte az összes országban előfordulnak. Legyen akár csúcsétterem, a körítés szarvasgomba és nemes esszencia, akár útszéli, lepukkant bódé és papírszalvéta, a koncepció ugyanaz: végy egy kis vizet, lisztet (burgonyát/kukoricadarát stb.), gyúrd össze, töltsd meg azzal, amid van, és máris kész a specialitásod. A gombócok, derelyék világa olyan tág és sokszínű, hogy ha a ravioliktól a gőzölt táskákig mindent felsorolnánk, akkor a rovatból különszám lenne. Csak néhányat - kedvességi sorrendben.

Manti, Törökország. Miniatűr, macerás, bárányhúsos, rajta joghurt, pirospaprika. Öt pont. Gyoza, Japán. Sertéshúsos, káposztás töltelék, mellé szójaszószos mártogató, öt pont. Hasonló ázsiai testvéreinek sora végtelen, van sajátjuk a koreaiaknak is (náluk mandu néven fut, jellegzetessége, hogy a nemzeti csípős káposzta, a kimchi is alkotóeleme a tölteléknek), a kínaiakról nem is beszélve (guo tie - ennek a tarajos batyunak az alsó felét serpenyőben aranyszínűre sütik). Aztán következhetnének a pirogok, pelmenyek, varenyikok (sok tejföllel, esetleg némi vodkával), a dél-amerikai empanadák, pastelek (brazil), vagy egy kicsit közelebb a sváb maultaschen, netán az olasz panzerotti. Ezen a téren aztán mi sem szégyenkezhetünk, akadnak versenyképes kínálnivalóink, a derelye például nyugodtan indulhatna a világbajnokságon. Nem sértődik meg, ha egyszer félhold alakú lesz.

Szilvás derelye kalácsmorzsával, barnított vajjal

Hozzávalók (24 db derelyéhez)

fél kg szétfövő burgonya (pl. ella)

1 tojássárgája

kb. 10-15 dkg liszt (amennyit felvesz)

1 ek. libazsír

15 dkg sűrű házi szilvalekvár

3 szelet kalács

5+5 dkg vaj

A burgonyát egészben, héjában, fedő alatt puhára főzzük. A forró krumplit krumplinyomón áttörjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a libazsírt, az átszitált lisztet és a sót. Gyorsan összedolgozzuk, bucivá formázzuk. Kettévágjuk, majd mindkét részt lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk. 8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval (vagy pohárral) köröket szúrunk ki. Mindegyik közepére egy-egy púpozott tk. szilvalekvárt helyezünk. Félbehajtjuk, majd villával lenyomkodjuk a szélét. Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük (éppen csak annyi idő alatt, amíg feljön a víz tetejére.). A kalács héját levágjuk, belsejét robotgépben morzsává aprítjuk. A morzsát az olvasztott vajon aranyszínűre pirítjuk. A vaj másik felét alacsony lángon felolvasztjuk, majd kissé erősebb lángon megpirítjuk (barnított vajat készítünk). A derelyét meglocsoljuk vele, és megszórjuk a morzsával.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.