chili & vanilia - Tésztabatyuban Japántól Jamaicáig

  • .
  • 2009. március 19.

Trafik

Sok az olyan étel, ami valamilyen formában a Föld szinte minden szegletében ismert. Az egyik legjobb világ körüli utat tésztákban lehet tenni (a másikat pacalban, de majd máskor).
A különböző töltött tésztabatyuk például szinte az összes országban előfordulnak. Legyen akár csúcsétterem, a körítés szarvasgomba és nemes esszencia, akár útszéli, lepukkant bódé és papírszalvéta, a koncepció ugyanaz: végy egy kis vizet, lisztet (burgonyát/kukoricadarát stb.), gyúrd össze, töltsd meg azzal, amid van, és máris kész a specialitásod. A gombócok, derelyék világa olyan tág és sokszínű, hogy ha a ravioliktól a gőzölt táskákig mindent felsorolnánk, akkor a rovatból különszám lenne. Csak néhányat - kedvességi sorrendben.

Manti, Törökország. Miniatűr, macerás, bárányhúsos, rajta joghurt, pirospaprika. Öt pont. Gyoza, Japán. Sertéshúsos, káposztás töltelék, mellé szójaszószos mártogató, öt pont. Hasonló ázsiai testvéreinek sora végtelen, van sajátjuk a koreaiaknak is (náluk mandu néven fut, jellegzetessége, hogy a nemzeti csípős káposzta, a kimchi is alkotóeleme a tölteléknek), a kínaiakról nem is beszélve (guo tie - ennek a tarajos batyunak az alsó felét serpenyőben aranyszínűre sütik). Aztán következhetnének a pirogok, pelmenyek, varenyikok (sok tejföllel, esetleg némi vodkával), a dél-amerikai empanadák, pastelek (brazil), vagy egy kicsit közelebb a sváb maultaschen, netán az olasz panzerotti. Ezen a téren aztán mi sem szégyenkezhetünk, akadnak versenyképes kínálnivalóink, a derelye például nyugodtan indulhatna a világbajnokságon. Nem sértődik meg, ha egyszer félhold alakú lesz.

Szilvás derelye kalácsmorzsával, barnított vajjal

Hozzávalók (24 db derelyéhez)

fél kg szétfövő burgonya (pl. ella)

1 tojássárgája

kb. 10-15 dkg liszt (amennyit felvesz)

1 ek. libazsír

15 dkg sűrű házi szilvalekvár

3 szelet kalács

5+5 dkg vaj

A burgonyát egészben, héjában, fedő alatt puhára főzzük. A forró krumplit krumplinyomón áttörjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a libazsírt, az átszitált lisztet és a sót. Gyorsan összedolgozzuk, bucivá formázzuk. Kettévágjuk, majd mindkét részt lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk. 8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval (vagy pohárral) köröket szúrunk ki. Mindegyik közepére egy-egy púpozott tk. szilvalekvárt helyezünk. Félbehajtjuk, majd villával lenyomkodjuk a szélét. Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük (éppen csak annyi idő alatt, amíg feljön a víz tetejére.). A kalács héját levágjuk, belsejét robotgépben morzsává aprítjuk. A morzsát az olvasztott vajon aranyszínűre pirítjuk. A vaj másik felét alacsony lángon felolvasztjuk, majd kissé erősebb lángon megpirítjuk (barnított vajat készítünk). A derelyét meglocsoljuk vele, és megszórjuk a morzsával.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk