Manti, Törökország. Miniatűr, macerás, bárányhúsos, rajta joghurt, pirospaprika. Öt pont. Gyoza, Japán. Sertéshúsos, káposztás töltelék, mellé szójaszószos mártogató, öt pont. Hasonló ázsiai testvéreinek sora végtelen, van sajátjuk a koreaiaknak is (náluk mandu néven fut, jellegzetessége, hogy a nemzeti csípős káposzta, a kimchi is alkotóeleme a tölteléknek), a kínaiakról nem is beszélve (guo tie - ennek a tarajos batyunak az alsó felét serpenyőben aranyszínűre sütik). Aztán következhetnének a pirogok, pelmenyek, varenyikok (sok tejföllel, esetleg némi vodkával), a dél-amerikai empanadák, pastelek (brazil), vagy egy kicsit közelebb a sváb maultaschen, netán az olasz panzerotti. Ezen a téren aztán mi sem szégyenkezhetünk, akadnak versenyképes kínálnivalóink, a derelye például nyugodtan indulhatna a világbajnokságon. Nem sértődik meg, ha egyszer félhold alakú lesz.
Szilvás derelye kalácsmorzsával, barnított vajjal
Hozzávalók (24 db derelyéhez)
fél kg szétfövő burgonya (pl. ella)
1 tojássárgája
kb. 10-15 dkg liszt (amennyit felvesz)
1 ek. libazsír
só
15 dkg sűrű házi szilvalekvár
3 szelet kalács
5+5 dkg vaj
A burgonyát egészben, héjában, fedő alatt puhára főzzük. A forró krumplit krumplinyomón áttörjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a libazsírt, az átszitált lisztet és a sót. Gyorsan összedolgozzuk, bucivá formázzuk. Kettévágjuk, majd mindkét részt lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk. 8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval (vagy pohárral) köröket szúrunk ki. Mindegyik közepére egy-egy púpozott tk. szilvalekvárt helyezünk. Félbehajtjuk, majd villával lenyomkodjuk a szélét. Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük (éppen csak annyi idő alatt, amíg feljön a víz tetejére.). A kalács héját levágjuk, belsejét robotgépben morzsává aprítjuk. A morzsát az olvasztott vajon aranyszínűre pirítjuk. A vaj másik felét alacsony lángon felolvasztjuk, majd kissé erősebb lángon megpirítjuk (barnított vajat készítünk). A derelyét meglocsoljuk vele, és megszórjuk a morzsával.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com