tévésmaci - Kergék és birkák

  • .
  • 2011. május 12.

Trafik

Amikor Sztupa és Troché az egyszarvút keresték az erdőben és kezdett rájuk esteledni, Troché letelepedett egy nagy kőre, s megtörülte izzadt homlokát. Holnap majd biztos megtaláljuk - mondta, vagyis inkább sóhajtotta.
Sztupa is megállt, és ránézett, hittel és hitetlenül egyszerre. Akkor nyergelj, fordulj - úgy hangzott, mintha utasítást adott volna, pedig csak valami óhajtásfélét helyettesített a közhasznú fordulattal. Egy percig tájékozódniuk, gondolkodniuk kellett, hogy merre is vezet a hazaút, de aztán meglátták a villámhasított jégerfát, mögötte vitt a Kacsaúsztatóhoz vezető ösvény. Mielőtt nekivágtak volna, Troché felfedte valódi érzéseit: se egyszarvú, se szamóca, se Brokita, és őszintén szólva azt sem nagyon értettem, mit akartál azokkal a madártollakkal. Ne keseredj el, biztatta Sztupa, s valóban úgy tűnt, hogy a hite kerekedett felül. Úgy nézett Trochéra, hogy attól kicsiségnek tűnt minden baj. Mert hát kicsiség is volt, bár arra semmi bizonyíték nem áll - így utólag sem - a rendelkezésünkre, hogy élet-e az élet anélkül, hogy az ember találkozna az egyszarvúval. Vagy még inkább befogná - Sztupa és Troché pedig erre készültek, tudta is róluk mindenki, ezért értesítették őket, amikor feltűnt az erdőben. A kifelé vezető csapáson szinte ügetve haladtak, a lábuk elé sem nézve, csak bámulva a lebukó nap fák közt átbújó, vörös fényét. Már majdnem kiértek, amikor az északi oldalon, a vörös napfény szinte mértani közepén feltűnt egy alak. Messziről úgy nézett ki, mint egy csodálatos paripa. Ekkor mi eljöttünk tévézni.

Pénteken (13-án) este háromnegyed tízkor az m1-en eldönthetjük, hihetünk-e a gonosz erők sugalmainak, s feladhatjuk minden Szindbádba vetett hitünket végleg, vagy tévedés történt, és Huszárik Zoltán 1971-es filmje mégis kiállta az idők fénypróbáját. Én persze már fél kilenc óta az HBO Comedyn nézem az Addams family - A galád család című műremeket, s remélem, minél jobban meg is látszik rajtam ennek minden hatása. Tíz után a kettesen Semmi ágán, befigyelt lám egy Hal Hartley-csomag, az MBKSZ (Megbízható középszar) alosztályról. Háromnegyed egykor a Filmmúzeumon A város hercege Treat Williams azon korszakából, mikor még úgy tűnt, lehet valaki belőle - reklám nélkül is eltart reggelig, oly hosszú. Nyolckor volt a Cinemaxon Büszkeség és balítélet, de nekem akkor szóljanak, ha a Büszke séf és Bali télen című filmet adják.

Szombaton mintha abba sem hagyták volna, a Filmmúzeum újabb Sidney Lumet-operával hasít, 0.40-kor: Hálózat.

Vasárnap egy igazi partraszállós film éjfél előtt a tv2-n: Ryan közlegény megmentése. Vele egy időben a Filmmúzeumon: Szex minden mennyiségben. Hölgyeim és uraim, nehogy már partra szálljanak! Én 22.40 óta az MGM-en A csábítás trükkjét nézem, mert azt hittem, hogy ez a Szex minden mennyiségben első része, vagy mégiscsak Richard Lester a kedvencem.

Hétfőn sztenderdek kilenctől a Filmmúzeumon: A keselyű három napja, Aljas utcák, majd rögtön utánuk A határozat, tudják, amiben lemond a felcsúti tsz-elnök...

Kedden délben (12.20) a tv2-n Szenzáció!, Billy Wilder zseniális (és egyben 1974-es) filmje, Jack Lemmonnal és Walter Matthauval. A "Magyarország leghülyébb címfordításai mind Martin Ritt filmjeit veszik célba" című verseny ezüstérmese, a Call girl ötszázért 21.45-kor a Cinemaxon, de akkor már húsz perce megy a tv2-n A Bourne-rejtély, csakhogy egyik sem számít, mert aki a Jackie Brown főcímét bírta, úgyis kénytelen fennmaradni sokáig, mivel az MGM 2.15-től indítja A 110. utca című filmjét. Nos,azonnal zúzzák velem, hogy I was the third brother of five, Doing whatever I had to do to survive. I'm not saying what I did was alright, Trying to break out of the ghetto was a day to day fight. Ugye jó volt?

Szerdán este kilenckor a Duna Tv folytatja Nyikita Mihalkov ügyes-bajos dolgait, ezúttal az Öt este című 1979-es filmmel. Az m1 pedig elindít nyolc után egy négyrészes angol sorozatot, Mrs. Bradley titokzatos esetei címmel.

Csütörtökre elegem lett, maguk se vigyék túlzásba a tévézést!

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

És tényleg a fejükre omlik

Üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás bűntettével, hamis magánokirat felhasználásának vétségével gyanúsítják a Magyar Pünkösdi Egyházhoz tartozó Közösségi Misszió előzetes letartóztatásban lévő ügyvezetőit. Az egyházvezetés 2019 óta mindenről tud, de nem foglalkozott a feltárt visszásságokkal. Most is hallgatnak.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidogoznia. Beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.