chili&vanília - Haydari

  • .
  • 2011. május 12.

Trafik

A Herceg-szigetek, más nevén Adalar Isztambul egyik kerülete. A Bizánci Birodalom időszaka alatt ide menekítették a hercegeket, majd a szultán családjának tagjait, innen az elnevezés.
A 19. században vált a jómódú isztambuliak nyaralóhelyévé, és vette fel mai karakterét. A Márvány-tengeren fekszik, a városból kb. 1 órás hajóút vezet ide. Gépkocsiforgalom egyáltalán nincsen, a szigeteken gyalogosan és lovas kocsin lehet közlekedni. A Burgazada-sziget a legkevésbé felkapott és a legcsendesebb. Itt tényleg semmi nincs, csak a tenger végtelen látványa, vadregényes, hangulatos (részben luxus) nyaralóházak és néhány vendéglő. Na meg a híres Kalpazankaya étterem a sziget legtetején, ahol olyan kilátás vár ránk, hogy szó szerint úgy érezzük majd magunkat, mint a paradicsomban. A választék nem túl nagy, nincs is rá szükség, mindenki azonnal mutatja, mit kér: padlizsánkrém, feta, joghurtkrém, marinált halak, paradicsomos-paprikás padlizsán, szegfűborsos-fűszeres rizzsel töltött kagyló, olívaolajban főtt articsóka, lóbab püré, dolma, tengeri spárga. Mellé pita, raki. (Utána más eszünkbe se jusson, mint a grillezett halak valamelyike.) A hideg előételek, ("meze") között felbukkan az egyik kedvencünk is: a haydari, azaz a joghurtos fetakrém, amely a világ legegyszerűbb étele. Nem tudom, a türkiz tenger látványa és a sós szellő illata nélkül is működik-e, elrontani mindenesetre nemigen lehet.

Kapros-joghurtos fetakrém (Haydari)

Hozzávalók (4-6 adag)

50 dkg sűrű, krémes joghurt

(pl. 10%-os török joghurt)

25 dkg feta sajt

1 csokor kapor, finomra aprítva

só, bors

olívaolaj

A joghurtot teljesen simára keverjük a fetával és a finomra aprított kaporral. Sózzuk, borsozzuk, tetejét meglocsoljuk olívaolajjal. Meze részeként kínáljuk, pitával, de bárányfasírt mellé is kiváló. Ha nem kapunk török joghurtot, előállíthatjuk magunk házilag úgy, hogy a natúr joghurtot gézzel borított szűrőbe teszszük, majd néhány óráig hagyjuk lecsöpögni, hogy sűrű, krémes legyen.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

És tényleg a fejükre omlik

Üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás bűntettével, hamis magánokirat felhasználásának vétségével gyanúsítják a Magyar Pünkösdi Egyházhoz tartozó Közösségi Misszió előzetes letartóztatásban lévő ügyvezetőit. Az egyházvezetés 2019 óta mindenről tud, de nem foglalkozott a feltárt visszásságokkal. Most is hallgatnak.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidolgoznia. Csárdi Antal LMP-s képviselővel beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.