kulthírek

  • .
  • 2011. május 12.

Trafik

ELHUNYT HUBAY MIKLÓS 1939-42-ben, 21-24 éves korában voltak első premierjei (Európa elrablása; Hősök nélkül), majd ösztöndíjas diákként Svájcban vészelte át a világháborút. 1948-as hazatérésétől 1957-ig tanított a főiskolán, és dolgozott a Nemzeti dramaturgjaként - mindkét helyről ugyanaznap rúgták ki: a forradalom alatt pár napig a rádió irodalmi vezetője volt.
1960-ban az első magyar musicallel tért vissza (Egy szerelem három éjszakája), ezután újra színre kerültek a drámái (Késdobálók, C'est la guerre, 'k tudják, mi a szerelem stb.), megjelentek tanulmányai (Színház a cethal hátán), ismét taníthatott (Firenzében is, 1974-88 között), s közben a Magyar Írószövetség élén állt (1982-86-ban). 94 éves volt.

AI WEIWEI, AZ AKADÉMIKUS A berlini Akademie der Künste tagjai közé választotta Ai Weiweit. Az intézmény természetesen nem tagadja el a pekingi letartóztatásban lévő művésszel való szolidaritást, de hangsúlyozzák, hogy a döntéssel az alkotó teljesítményét akarták elismerni. Mindeközben - korábbi szervezés nyomán - május 13-án kiállítása nyílik a londoni Lisson Galériában.

GYÁSZ 67 éves korában elhunyt John Walker: a John Maus néven született kaliforniai zenész és két társa, Scott Engel és Gary Leeds 1964-ben vette fel a Walker Brothers nevet. A korszak egyik legnépszerűbb - különösen Angliában kedvelt - együtteseként olyan slágereket adtak elő, mint a Make It Easy On Yourself vagy a The Sun Ain't Gonna Shine Any More.

ELKELT A WARNER Egy orosz származású amerikai milliárdos, Len Blavatnik cége, az Access Industries kínálta a legtöbbet és vásárolhatja meg a világ egyik legnagyobb zeneipari társasága, a Warner többségi részesedését: a vételár 3,3 milliárd dollár. A vevő 2004-től négy éven át a Warner igazgatótanácsának elnökeként dolgozott, s a részvények két százalékát birtokolta.

KOLLWITZ, BECKMANN, DIX, GROSZ A második világháború európai befejeződésének évfordulójához közeledve rendezett átfogó kiállítást zömmel saját gyűjteményére alapozva a stuttgarti Staatsgalerie: Kollwitz Beckmann Dix Grosz - KRIEGSZEIT címmel Käthe Kollwitz (1867-1945), Max Beckmann (1884-1950), Otto Dix (1891-1969) és George Grosz (1893-1959) munkáit mutatják be. Több mint háromszáz rajzuk, festményük, szobruk idézi fel a világháborúk és a közöttük eltelt két évtized hangulatát, de rajtuk kívül más német művészek is helyet kaptak az augusztus 7-ig nyitva tartó tárlaton, például Ernst Barlach (1870-1938), vagy az 1945-ben született Anselm Kiefer, aki a náci múlt feldolgozásának időszakában, 1969-ben készített képével reflektál a történtekre. Illusztrációinkon a kiállítás főszereplőinek önarcképe látható.

VÉGE A FILMSZEMLÉNEK, KEZD'DIK CANNES A már Cannes felé navigáló külföldi kritikusok nélkül és három hónapos csúszással, de lezajlott a 42. Magyar Játékfilmszemle - ebben a formájában talán az utolsó, már amennyiben sikerül megvalósítani a mustra nemzetközi fesztivállá fejlesztéséről formálódó elképzelést. A zsűri fődíját és a közönség díját egyaránt Kocsis Ágnes műve, a Pál Adrienn nyerte el, a legjobb rendező díját Mundruczó Kornélnak ítélték a Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv című alkotásáért, ennek fotografálásáért Erdélyi Mátyás érdemelte ki a legjobb operatőr díját. A legjobb alakításokért Bacskó Tünde (az East Side Stories Hajdú Szabolcs által rendezett The Wild Side című epizódjában) és László Zsolt (Hules Endre: A halálba táncoltatott leány) kapott elismerést. A dokuk között Sós Ágnes munkája, a Láthatatlan húrok - a tehetséges Pusker nővérek nyerte a fődíjat, a tudományos-ismeretterjesztő kategória legjobbjának Török Zoltán Vad Magyarországa bizonyult, a legjobb animáció Molnár Tünde Simon vagyok, a legjobb kisjátékfilm pedig a Cannes-ba is meghívott Csicska lett, Till Attila rendezése.

Két börtönbüntetésre ítélt iráni rendező személyesen nem lehet jelen a május 11-én kezdődő cannes-i fesztiválon, de friss filmjeiket bemutatják: Mohammad Rasoulof Good Bye című filmje egy fiatal ügyvédről szól, aki az ország elhagyására jogosító papírt várja, Dzsafar Panahi This is not a Film című munkája pedig egy napját, az ítélethirdetés előtt. Panahit távollétében ki is tüntetik majd, elismervén alkotásainak bátorságát, innovativitását és független szellemét.

GAUGUIN SZOBRA 11,3 millió dollárért talált vevőre Paul Gauguin ritkaságnak számító faszobra a Sotheby's New York-i árverésén. A Fiatal tahiti lány nyakláncait is a festő készítette, aki 1894-ben egy barátja kislányának hozta ajándékba a közel 30 centis szobrot. ' aztán 1961-ben árverésre bocsátotta, szintén a Sotheby's aukciósháznál, Londonban. Az akkori vevő adta most tovább, de az új tulajdonos kilétét nem hozták nyilvánosságra. Az árverés egybeesett Gauguin húsz év óta első nagyszabású amerikai kiállításával: a washingtoni National Gallery of Art Maker of Myth címmel mutatja be festményeit.

RENZO PIANO ATHÉNBAN Görögország gazdasága nagy zűrben van, de Athén előre tekint: a főváros tengerparti részét 3 millió eurós projekt segítségével készülnek fejleszteni. Kb. 200 ezer négyzetméternyi területen kulturális központ, nemzeti könyvtár és operaház épül, és egy tágas parkot is létesítenek. A beruházás költségeit a néhai szállítmányozó mágnás, Sztavrosz Niarkhosz nevét viselő alapítvány fedezi, a tervezéssel Renzo Pianót bízták meg. A 73 éves olasz építész szerint a tengerparti sáv renovációja azt célozza, hogy újra összekössék a tengerrel a várost - amelyet az olimpiai építkezések egy része elzárt a víztől -, és levegővételhez juttassák a sűrűn beépített Kallithea és Moschato negyedeket.

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

És tényleg a fejükre omlik

Üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás bűntettével, hamis magánokirat felhasználásának vétségével gyanúsítják a Magyar Pünkösdi Egyházhoz tartozó Közösségi Misszió előzetes letartóztatásban lévő ügyvezetőit. Az egyházvezetés 2019 óta mindenről tud, de nem foglalkozott a feltárt visszásságokkal. Most is hallgatnak.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidolgoznia. Csárdi Antal LMP-s képviselővel beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.