A folyókat is megtisztítanák a műanyaghulladékoktól

  • narancs.hu
  • 2019. október 27.

Tudomány

Még mielőtt a szemét a tengerekbe ömlene.

A folyókat is meg akarja tisztítani a műanyaghulladékoktól a csendes-óceáni szemétgyűjtő rendszer feltalálója.

A 25 éves Boyan Slat holland feltaláló szombaton mutatta be a rotterdami kikötőben új fejlesztését, a The Interceptor nevű rendszert, amely a vízen haladva kikotorja a műanyagszemetet.

A napenergiával működő hajó a folyókon völgymenetben úszva, íves alakú felfogó berendezésével naponta 50 ezer kilogramm műanyaghulladékot képes összegyűjteni még az előtt, hogy azok a tengerekbe, óceánokba ömlenének. Megfelelő feltételek mellett teljesítménye akár kétszeresére növelhető - közölte Slat.

false

"El kell zárni a csapot, ami azt jelenti, hogy meg kell akadályozni, hogy a műanyag eljusson az óceánig" - hangsúlyozta.

Slat szerint mintegy ezer folyó felelős az óceánokat érintő műanyagszennyezés mintegy 80 százalékáért, és az a szándéka, hogy a következő öt évben valamennyi ilyen folyón megkezdjék a hulladék eltávolítását.

A folyami hulladékgyűjtő hajók elkészítése mintegy 700 ezer dollárra rúgott, de a költségek csökkeni fognak, ahogyan egyre többet készítenek belőlük.

Három ilyen hajót vetettek már be Indonéziában, Malajziában és Vietnamban és a negyediket a Dominikai Köztársaságban fogják használni - tette hozzá.

Izham Hashim, a malajziai Selangor állam kormányának képviselője a bemutatón elmondta, hogy másfél hónapja működik a hajó az egyik folyón, és nagyon jó szolgálatot tesz, összegyűjti a műanyag palackokat és minden szemetet.

Slat csendes-óceáni lebegő szemétszedője, a System 101 nevű berendezés szeptemberben gyűjtötte be az első műanyaghulldékot a Kalifornia és a Hawaii-szigetek között félúton elterülő gigantikus csendes-óceáni szemétszigeten, ahova a tengeri áramlások sodorják össze a hulladékot.

Az U-alakú rendszer egy 600 méter hosszú, a víz felszínén lebegő műanyag csőből és egy 3 méter mélyen a víz alá merülő fésűszerű filterből áll. A filter által kiszűrt szemetet hajók szállítják a partokra, az első adagot várhatóan decemberben, az első fázis után.

MTI

Figyelmébe ajánljuk