Csak pár órája landolt a Mars Insight, már küldi is a csodás képeket

  • 2018. november 27.

Tudomány

Kinyíltak a napelem-legyezők is.

Tegnap este landolt a Marson a NASA űrszondája, ami a bolygó belső szerkezetét fogja vizsgálni. A híradások szerint a szonda 2,2 méteres átmérőjű, legyezőszerű napelemeit sikeresen kinyitotta, és a napelemek működésbe is léptek.

A következő napok feladata a robotkar kibontása és a robotkarral a szonda körüli terület körbefotózása lesz. Ezek után döntenek a szakemberek a műszerek kihelyezésének pontos helyéről.

false

A fotóról az Égen - Földön - Föld alatt nevű tudományos blog a következőt írta:

"a fotón az egyelőre még összehajtott robotkart is látjuk, ez a két részből álló fehér rúd. A kép bal oldalán a szögletes rézvörös test a szeizmométer szigetelő- és fűtőeleme, amelyben a műszert megfelelő, állandó hőmérsékleten tartó panel foglal helyet, erre a napi kb. 70-80°C-os hőingás miatt igen nagy szükség lesz. Az elem egy-egy oldala kb. 24 cm, ez talán valami nagyságrendi becslés lehetőségét is nyújtja egyúttal a látottakról.

Középen, a fehér robotkar végére, drótkötélre szerelt marok is látható, ez az ónszürke, öt karomból álló mechanizmus fogja majd a kihelyezendő műszereket megragadni, s a helyükre emelve elengedni. A karmok csukott állapotban vannak, a kihelyezéskor szétnyitja őket majd marok, s műszerek tetején kiképzett fogantyúra rázáródva biztos fogással emeli azokat a talajra.

Szintén középtájt, a robotkar alkarjának végén helyet foglaló fekete, szögletes elem a robotkaron lévő, kb. 500g talajt megemelni képes kanál, amelynek segítségével a műszerek kihelyezése előtt a talajt fogják elegyengetni."

 

 

Figyelmébe ajánljuk