Csak pár órája landolt a Mars Insight, már küldi is a csodás képeket

  • 2018. november 27.

Tudomány

Kinyíltak a napelem-legyezők is.

Tegnap este landolt a Marson a NASA űrszondája, ami a bolygó belső szerkezetét fogja vizsgálni. A híradások szerint a szonda 2,2 méteres átmérőjű, legyezőszerű napelemeit sikeresen kinyitotta, és a napelemek működésbe is léptek.

A következő napok feladata a robotkar kibontása és a robotkarral a szonda körüli terület körbefotózása lesz. Ezek után döntenek a szakemberek a műszerek kihelyezésének pontos helyéről.

false

A fotóról az Égen - Földön - Föld alatt nevű tudományos blog a következőt írta:

"a fotón az egyelőre még összehajtott robotkart is látjuk, ez a két részből álló fehér rúd. A kép bal oldalán a szögletes rézvörös test a szeizmométer szigetelő- és fűtőeleme, amelyben a műszert megfelelő, állandó hőmérsékleten tartó panel foglal helyet, erre a napi kb. 70-80°C-os hőingás miatt igen nagy szükség lesz. Az elem egy-egy oldala kb. 24 cm, ez talán valami nagyságrendi becslés lehetőségét is nyújtja egyúttal a látottakról.

Középen, a fehér robotkar végére, drótkötélre szerelt marok is látható, ez az ónszürke, öt karomból álló mechanizmus fogja majd a kihelyezendő műszereket megragadni, s a helyükre emelve elengedni. A karmok csukott állapotban vannak, a kihelyezéskor szétnyitja őket majd marok, s műszerek tetején kiképzett fogantyúra rázáródva biztos fogással emeli azokat a talajra.

Szintén középtájt, a robotkar alkarjának végén helyet foglaló fekete, szögletes elem a robotkaron lévő, kb. 500g talajt megemelni képes kanál, amelynek segítségével a műszerek kihelyezése előtt a talajt fogják elegyengetni."

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Falafel kapható a túlvilágon

A mesterséges intelligencia (MI) térnyerésével, a ChatGPT és társainak elterjedésével úgy néz ki, nem tudjuk továbbkerülgetni a kérdést: hová lesz az emberiség, ha mindent és mindenkit a gépek irányítanak majd?

„Haj, ifjúság!”

A zeneszerzőt ünneplő nagyszabású koncertsorozatban az elhangzott kompozíciók mintegy fele származott Ligeti Györgytől, a többi mű a kontextust rajzolta meg az életmű köré. Mindenekelőtt a jó barát és pályatárs, Kurtág György művészetét, de megjelentek Ligeti mesterei, követői, fia, Lukas Ligeti, és mindazok, akik a legtágabban értelmezett jazz és az improvizáció felől érkezve mutatták meg, hogyan hatott rájuk a 100 éve született mester zenéje.

Kit hívnál fel először?

Hajdu Szabolcs remek drámaíró. Alapvetően film- és színházi rendezőként szoktuk őt számon tartani, pedig írói tudása legalább ilyen fontos az alkotásaiban, ahogy ebben a darabjában is, ahol még a tőle megszokottnál is banálisabb helyzeteket ír meg, rendkívül érzékenyen.

Mitől egészséges egy társadalom?

Mitől lesz fontos egy könyv? Például attól, válaszolhatnánk, hogy a mindennapjainkat meghatározó kérdésekkel foglalkozik. De ez nem teljesen igaz, ettől csak aktuális lenne. Fontossá az teheti, ha ezekhez a kérdésekhez a szokásostól eltérő szemszögből közelítve, az elvárttól eltérő válaszokat, illetve a lehetséges válaszok más rétegeinek megértését kínálja. Ez a könyv aktuális és fontos.

Visszabukott

Ókovács Szilvesztert meghosszabbították Bicskéig. Május 26-án, egy nappal a határidő előtt Csák János bejelentette, hogy a 2011 óta regnáló igazgató maradhat az Operaház élén. „Friss, vitális, innovatív” miniszterünk – ezek Ókovács szavai – éppen egy ázsiai útról tért haza, így hát ki kárhoztatná, hogy nem tudta meghallgatni a lehetséges jelölteket? Épp csak arra maradt ideje, hogy összehívjon egy sajtótájékoztatót, ahol csodálkozásának is hangot adott: az igazgatóválasztást nagyobb érdeklődés övezte, mint az Operaház előadásait.

Szakemberek

Zvečan, Leposavić, Zubin Potok – három nagyobbacska település Koszovó Köztársaság északi részén, ahol a szerb nemzetiségű lakosok erős többségben vannak; miként a Szerbiával határos Mitrovica megyében, és annak legnagyobb városában, Mitrovicában is.

„Csinálom a káoszt”

Az idén éppen három évtizede működő TÁP Színházból máig nem ment ki a meglepetés ereje. Ő mégis azt mondja, hogy azzal az abszurd színházzal, amelyet a hatalom működtet, nem tud versenyezni.

Ideiglenesen alkalmatlan

A baj mindig csőstül jön – tartja a mondás, és nagyon úgy néz ki, hogy ez most a magyar–EU-kapcsolatokra is igaz. Nem elég az uniós szerződésben foglalt alapértékek és alapvető polgári jogok megsértése miatt indult, ún. 7-es cikkely szerinti eljárás. Nem elég, hogy Magyarország lassan hat hónapja nem jut hozzá több ezer milliárd forint EU-támogatáshoz. Az Európai Parlament a múlt héten újabb frontot nyitott az Orbán-kormány ellen.

Egyből egyet

Jogerőre emelkedett a strasbourgi bíróságnak a magyar választási rendszer nemzetiségi voksolását súlyosan kifogásoló határozata. A jövő júniusban esedékes nemzetiségi választásig módosítani kellene a nemzetiségi törvényt, de egyelőre a több honi kisebbséget sújtó etnobizniszre sincs megoldás.

Kémények és kéményebbek

A gazdálkodó szervezetek 80 százaléka ma sem tudja, hogy számukra nem ingyenes a kémények ellenőrzése. Egy hét évvel ezelőtti, a rezsicsökkentés miatt hozott változtatás felborította a kéményseprőszakmát is: cégek mentek tönkre, miközben a katasztrófavédelem nem bírja el a többletterhet.