Magyarok tesztelték az első európai marsjárót

  • narancs.hu
  • 2018. november 28.

Tudomány

Egyelőre még a sivatagban próbálkoznak, utána jöhet a Mars!

Az Európai Űrügynökség (ESA) ExoMars roverje lesz az első olyan robot a bolygón, amely 2 méter mélyre képes lefúrni a felszín alá - írja az ng.hu.

A marsjáró rovernek két hétig tartó terepi tesztelésén vettek részt az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont kutatói.

A kutatásról és a tesztekről az MTI közleményében azt írja, hogy a tesztelés során egy olyan marsjáró működését vizsgálták, amely 2 méter mélyre képes lefúrni a felszín alá. Ez az Európai Űrügynökség (ESA)ExoMars rover nevű űreszköze, amely a tervek szerit 2020-ban startolhat. A fúrás azért rendkívül fontos, mert így a kiemelt mintát elemezve következtetni lehet a Mars egykori lakhatóságára, az ősi élet előfordulási esélyeire. Nagyjából ugyanis ebbe a 2 méteres mélységbe már a kozmikus sugárzás töltött részecskéi sem hatolnak le, így ott változatlan állapotban lehetnek az egykori szerves molekulák, talán életnyomokkal együtt.

A beszámoló szerint október végén majdnem két héten keresztül a dél-spanyolországi Tabernas-sivatag kopár vidékén végeztek újabb földi kísérleteket, ahol a mérések alapján sikerült:a célkőzet szemcseméretét azonosítani, a három fúrás közül az egyik helyszínen rétegeket elkülöníteni, azok viszonyát jellemezni, ezek az adatok később nagyban segíthetik a Marson kapott mérési eredmények értelmezését.

Magyarország a programban a földi analógiák - vagyis a marsihoz sok tekintetben hasonló körülmények - vizsgálata, valamint laboratóriumi mérések révén vesz részt. Ezek keretében különböző teóriákat elemeznek, miként ismerné fel a rover a rendelkezésre álló műszerekkel, hogy például egykori tómedret vagy folyóvízi anyagot, esetleg gleccserek avagy szél szállította törmeléket fúr meg.

A programban magyar oldalról kutatók, mérnökök és diákok vesznek részt Kereszturi Ákos vezetésével. Az elméleti munka az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Csillagászai Intézetben, a kapcsolódó labormérések pedig a Földtani és Geokémiai, illetve a Földrajztudományi Intézetben történnek. Fontos része a magyar közreműködésnek egy speciális furatlyukfal-térképező műszer elkészítése, amelynek képességeit és működését földi laborok mellett korábban a Szahara marokkói részén, illetve az Atacama-sivatagban is tesztelték.

Saját képünkre

Egyhamar aligha tudjuk lakhatóvá tenni a Marsot - állítják a legfrissebb elemzések.

Neked ajánljuk