Az MTA és az Európai Űrügynökség közös üzleti inkubátorházat nyitott Budapesten

  • narancs.hu
  • 2018. július 2.

Tudomány

A végtelenbe és tovább!
ESA BIC (Business Incubation Centre) Hungary – így hívják az ESA (Európai Űrügynökség) és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Wigner Fizikai Kutatóközpontja által közösen létrehozott üzleti inkubátorházat, amelyet ma nyitottak meg Budapesten. A létesítmény célja azoknak a startupoknak a támogatása, amelyek űrtechnológiai fejlesztéseket kívánnak hétköznapi használatra szánt termékeikbe, szolgáltatásaikba beépíteni.
Tandi Zsuzsanna, az ESA Magyarországi Üzleti Inkubátorházának vezetője a megnyitón közzé is tette az inkubátorház első felhívását:
– várják azoknak a vállalkozásoknak a jelentkezését, amelyek űrtechnológiát kívánnak földi termékük vagy szolgáltatásuk kialakításánál felhasználni. Az érintett cégek 2018. október közepéig adhatják be pályázataikat az intézet honlapján.
A programba legfeljebb öt éve működő startupok pályázhatnak, a kiválasztott projektek pedig 50 ezer euró vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el. Ezt a cégek felhasználhatják a befektetői bemutatkozáshoz való felkészülésükre, az első prototípus megalkotására, az üzleti terveik kidolgozására – tehát projektindulásokat segítő támogatásról van szó.

Török Ádám, az MTA főtitkára a megnyitón azt is elmondta, hogy a beruházás az Akadémia saját forrásaiból és az ESA támogatásából valósult meg, és hogy az inkubátorház egyben lehetőséget jelent arra, hogy az MTA saját inkubátorházaként is működhessen.

Figyelmébe ajánljuk