Bróker Squash Kupa: Futnak a pénzük után

  • - w -
  • 1997. február 27.

Tudomány

Szinte minden a squash ellen szól. A játéktér csupasz falú betoncella, csak a drótanyába kapaszkodó csimpánzbébi hiányzik, a megvilágítást mesterséges fény adja, a parkett eszi az ízületeket, és a sport presztízse messze elmarad akár a golf, akár a tenisz tekintélye mögött. Ide még a bűnözők se szivárognak be; ha nagy ritkán felbukkan egy-egy pitbullfrizurás játékos, az is az értelmesebbjéből való, és már a fehér galléros bűnözés felé kacsingat.
Szinte minden a squash ellen szól. A játéktér csupasz falú betoncella, csak a drótanyába kapaszkodó csimpánzbébi hiányzik, a megvilágítást mesterséges fény adja, a parkett eszi az ízületeket, és a sport presztízse messze elmarad akár a golf, akár a tenisz tekintélye mögött. Ide még a bűnözők se szivárognak be; ha nagy ritkán felbukkan egy-egy pitbullfrizurás játékos, az is az értelmesebbjéből való, és már a fehér galléros bűnözés felé kacsingat.

Alaphelyzet: szűk területen összezárva egy beszűkült érdeklődésű ellenféllel, aki ütésre szolgáló tárggyal van felfegyverkezve, három beton- és egy üvegfallal határolt zsebkendőnyi területen. Bár periferikusan bizonyára észleli a partnert, alapvetően a labdára koncentrál, amikor hatalmasakat suhint a levegőbe. Könnyebb vagy legalábbis biztonságosabb lenne, ha kemposzabályok szerint játszanának: a cél kifejezetten egymás lemészárlása lenne. Akkor el tudnának készülni a végzetes ütésre, amit a minden idegszálával a labdára összpontosító partner mér a fültövükre. A legváratlanabb pillanatban.

A Bróker Kupa hangulata családias; kinyúlt, agyonmosott pólók, semmi Armani-láz, mintha a pénzügyőr főiskola nosztalgiabulija lenne. Bírók nincsenek, és van három nem bróker fellépő, egy fizikus, egy gyógyszerkereskedő és egy újságíró. Sportbaleset ritkán fordul elő, állítólag egyáltalán nem olyan veszélyes ez a páros hadonászás, mint amilyennek tűnik. Barátom, Ficktacker doktor, aki évek óta hívogat egy kiadós squashra, máig őrzi homlokán az ellenfél agresszív fonák röptéjéből eredő forradást. Az aggályokat azzal hárítja el, hogy őrültekkel (a Berényivel) nem szabad játszani.

Elvileg az nyújt biztonságot, hogy a szemközti fal két széle és az ütésre következő játékos egy háromszöget alkotnak. Ha a másik játékos belóg ebbe a háromszögbe, akadályozza a partnert, aki egyszerű bemondással vindikálhatja a pontot.

*

A squash gyorsan elsajátítható, bármiféle hasonlóság a tenisszel, amelyben az adogatás megtanulása is éveket igényel, csak a véletlen műve. A napi gyakorlat szintén sokkal közelebb áll a tollaslabdához, csak ez a labda kis fekete gutymó, amit tettlegesen kell bántalmazni (taposni stb.), hogy melegedjen és pattanjon valamennyire.

A klausztrofób díszletek dacára a szülők beíratják a gyereküket is, ami különösen Tunéziában lehet kedves dolog, ahol szabadtéri (!) betonkaptárakban is lehet szkvassolni. Hihetetlen, de vannak, akik erre születtek, és nem meglepő, hogy az ilyenek az egykori brit gyarmatbirodalom területéről verbuválódnak. A sportág élő legendája, a pakisztáni Jahangir Khan megrendítően tárja elénk fallabdázáshoz fűződő bizarr viszonyát:

"A squash az életem. Amikor kisfiú voltam Pakisztánban, minden vágyam az volt, hogy ezt a labdát ütögessem a pályán. Angliába jöttem, hogy megvalósítsam álmomat: én legyek a világ legjobb játékosa."

*

Andrási Miklós, a Bróker Kupa főszervezője nem misztifikálja túl a sportot.

- Tipikus pénzügyes-játék. Viszonylag rövid idő alatt borzalmasan elfáradsz viszonylag kulturált körülmények között - a legtöbb klubban van szauna, konditerem, szolárium. És egy óra múlva rohanhatsz haza, vagy ahova kell. A golf tábora még nem forrta ki magát, az orvosok és az ügyvédek pedig még ma is sokkal inkább teniszeznek. Ha kicsit öregebbek leszünk, talán mi is teniszezünk majd.

- w -


Alapok 1.

- Ütés után helyezkedjünk középre.

- Úgy üssünk, hogy a labda ne középre pattanjon vissza.

- Üthetünk hosszút (valamelyik hátsó sarokba),

- rövidet (elsőbe).

- A labdát tartsuk fal mellett (a profik 10-15-öt is ütnek a fal mellett, mire történne valami, ez számukra egyfajta relax).

- Ha vadállat módra ütjük meg a labdát, könnyen beszorulunk a szemközti fal és az ellenfél közé (háromszög), profi ellenfél ilyenkor bele se üt, csak elkönyveli a pontját.


Alapok 2.

Felszerelés

Ütők: nagyjából teniszárban (15-35 ezer Ft)

Cipő: mindegy, de lehetőleg világos talpú (a fekete nyomot hagy a parketten)

Szakirodalom: Jahangir Khan: Learn squash and racquetball in a weekend (Knopf, New York, 1993)

Védőszemüveg (a pezsgősdugó és a squashlabda egyforma szemsérülést okoznak)

Bérlet: felnőtt (éves): 50 000 Ft (H-P: 17-22)

Pályadíj bérlettel: 600 Ft/h/fő

anélkül: 1200 Ft/h/fő

Diák (éves): 15 000 Ft (H-P: 9-15, Sz-V)

Pályadíj bérlettel: 450 Ft

(City Squash Club, Budapest, Marczibányi tér)

A Bróker Squash Kupa végeredménye

1. Kis Attila üzletágvezető (Hypo Securities)

2. Mester Zoltán pénzügyi elemző (Creditanstalt Rt.)

3. Makay Mátyás ügyvezető igazgató (Raiffeisen Bróker Rt.)

Az első helyezett vándorserlegben, a dobogósok hagyományos érmekben részesültek.

Figyelmébe ajánljuk