JATE Klub, Szeged: Nagyon fáj

szerző
Bodoky Tamás
publikálva
1997/9. (02. 27.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Szegedi egyetemisták döbbent hangú elektronikus levelekkel ostromolták szerkesztőségünket, miután a tavalyi MaNcs-szavazáson "az év legjobb vidéki kocsmája/klubja" kategóriában a szegedi JATE Klub harmadik helyezést ért el. A panaszosok szerint a klubvezetés rühelli, a rögbicsapatnyi rendező pedig terrorizálja a diákokat. Utánajártunk a dolognak, és csak annyit állíthatunk biztosan, hogy a klubvezető szerint mindez marhaság.

Szegedi egyetemisták döbbent hangú elektronikus levelekkel ostromolták szerkesztőségünket, miután a tavalyi MaNcs-szavazáson "az év legjobb vidéki kocsmája/klubja" kategóriában a szegedi JATE Klub harmadik helyezést ért el. A panaszosok szerint a klubvezetés rühelli, a rögbicsapatnyi rendező pedig terrorizálja a diákokat. Utánajártunk a dolognak, és csak annyit állíthatunk biztosan, hogy a klubvezető szerint mindez marhaság.

JATE Klub és Kávézó

Szeged, Toldi u. 2.

Nyitva: hétköznap 10-től programzárásig

hétvégén 16-tól programzárásig

"Az nem véletlen, hogy itt egy csomó ember nem hajlandó névvel nyilatkozni. Az ember nem szívesen kerül összetűzésbe velük" - fogalmaz árnyaltan egy nevét is vállaló egyetemista, Glavinasz Hrisztosz, az Albérlet zenekar gitárosa, másodéves biológus. Egy szegedi kocsmában tartunk panaszdélutánt, a hosszú asztalnál egymást váltják a hallgatók a diktafon előtt: "Szerintem egy mozogni alig képes részeg embert nem úgy kell kivinni egy klubból, hogy a nyomaték kedvéért beverem a szemüvegét az arcába" - veszi át a szót az egyik névtelen. "A rendezők kifizetése úgy történik, hogy JATE-hallgatók nevére vesznek fel pénzt úgy, hogy nem is tudnak róla az érintettek. Az a legkínosabb, hogy olyan emberek kapják ezt a pénzt, akik egyetemi hallgatókat vernek az egyetemi klubban. A kidobógárda

egy komplett rögbicsapat,

egész nap ott dekkolnak. Korábban tartottam itt bulit, de most már nem hozom ide a barátaimat, hogy megverjék őket. A klubvezető Gertner Zoltán azt mondta, hogy ha valami nem tetszik, akkor intézzem el a kidobókkal."

Tucatnyi egyetemista meghallgatása után körvonalazódik a kép: a klubban a rendezők rendszeresen testi erőszakot alkalmaznak a szerintük nem megfelelően viselkedő vendégekkel szemben, a klubvezetés pedig kiszorítja a hallgatói öntevékeny csoportokat és professzionalizálja a helyet, amely egyébként egyetemi épületben egyetemi pénzből működik: "A zenekarunk bejegyzett öntevékeny csoport, de a JATE Klubban nem igazán veszik jó néven, ha mi ott játszani akarunk. A hangulat nem olyan, hogy mi oda lemehessünk, nem érdekli őket, hogy egy egyetemi zenekarnak lehetőséget biztosítsanak, állandóan tele van a program, az utóbbi időben már nem is próbálkozunk. Ott van a legjobb erősítés a városban, meg a legjobb cucc, és korábban oda járt mindenki. Most már más helyeken játszunk. Szerintem a JATE Klub úgy üzemel, mint egy belvárosi szórakozóhely, kiszorították az egyetemista társaságokat. A klubvezető és a programszervező egymásra mutogat, ha akarunk valamit."

Hasonlóan járt több egyetemi zenekar, hallgatói rendezvény és öntevékeny csoport. A zenekaroknak ráadásul

fizetni kell

a hangosításért, ha a klubon kívül akarnak játszani, akkor is, ha az egyetem Kulturális Kuratóriumától pályázaton nyert felszerelést kívánják igénybe venni. Bender István harmadéves matematikus története: "Tavaly rendeztünk egy egyetemi vetélkedőt Szívás néven, ennek voltam a fő szervezője, és a JATE Klubban lett volna a bázisa az egésznek. Lementem megkérdezni a Gertner Zolit, hogy mennyibe kerülne. Húszezer forintot kért munkabérre, takarítók, rendezők. Megkérdeztem, hogy tud-e számlát adni. Azt felelte, hogy nem igazán. A Dugonics téren, az egyetemi épület előtt volt egy külső színpad is, ahova kellett volna hangosítás, erre is kértem a klubtól árajánlatot. Mondtak egy összeget, mire én megköszöntem, hogy akkor még szétnézek. Azt felelte, nem kell szétnézni, mert ha nem ők kapják meg a külső hangosítást, akkor nem kapjuk meg a klubot. Végül is ők csinálták a külső hangosítást, ezért huszonnyolcezer forintot markolt fel a technikus számla nélkül. Ebben benne volt az ő munkadíja meg a klubból kihozott cucc bérleti díja. A klubért plusz húszezret fizettem, és mert el kellett számolnom a szponzorok felé, végül is hoztak egy fiktív számlát, nem a JATE Klubtól, hanem valami bététől."

Az ilyen és ehhez hasonló esetek teljesen elvették a hallgatóság egy részének kedvét a klubtól. Lóczy Tibor, a tavaly nyolcadik alkalommal megrendezett VIZIT (Vizsgaidőszak Záró Iszonyatos Tivornya) megmozdulás szervezője a JATE Klubba szerette volna levinni a bulit, de a klubvezetés

nem adott helyet

A Bölcsészkar hallgatói önkormányzata már decemberben jelezte, hogy áprilisban egy zártkörű bulit szeretne tartani a Bölcsészkari Napok keretében, de az időpont már foglalt volt. Lóczy jelenleg a Rhegős Bendegúz Szórakoztató-központ nevezetű, úttörőtáborból átalakított új ifjúsági szórakozóhely programszervezője, Gertner és a kidobói egyszer részegen botrányt csináltak náluk. Tavaly nyáron volt egy jövedéki balhé is, zárjegy nélküli töményet találtak a klubban, és átmenetileg visszavonták a büfé engedélyét. A Sztornó klub az EastEdge öntevékeny csoport beszélgetéssel összekötött filmvetítése volt a klub kistermében minden csütörtökön. Maróy Ákos, negyedéves közgazdasági programozó matematikus, az egyik szervező: "Két éve az egyik hónapot kisebbségi témáknak szenteltük, voltak feministák, NaNE-sok, terveztük, hogy hívunk valakit a Szivárvány Társaságtól, hogy a melegek magyarországi jogairól és helyzetéről beszéljenek. Mikor ez a terv a kidobók fülébe jutott, mindenféle demagóg ideológiával alátámasztva közölték, hogy ha ezek a homokosok lejönnek ide, akkor nem távozhatnak ép bőrrel. Nem mertük meghívni őket."

Gertner Zoltán, a klubvezető nem érti, egyáltalán miért vagyunk itt, nincs jó véleménnyel az újságírókról, és zavarják a kérdéseim: "Úgy néz ki, hogy neked direktbe nagyon konkrét dolgokat mondott valaki azért, hogy lehessen engem piszkálni." Elismerem. Az EHÖK-kel (Egyetemi Hallgatói Önkormányzat) és a Prudentiával "tökéletes" a viszonya (lásd keretes írásunkat - a szerk.), a büfé fáj egy kicsit, de nem szeretné, ha úgy tűnne, hogy azt is le akarja nyúlni saját zsebre, mert ezzel már többször támadták. A klub nem kap támogatást (lásd keretes írásunkat - a szerk.), így a csütörtöki és a szombati bulik által termelt pénzt fordítja hétfőn, kedden és szerdán a koncertekre és a vetítésekre. Az egyetemi zenekaroknak a kávézóban szeretne fellépési lehetőséget biztosítani, pénteken és vasárnap (az egyetemisták többsége ilyenkor hazautazik).

*

Magyar Narancs: Azt beszélik, itt könnyen eljár a rendezők keze.

Gertner Zoltán: Ez butaság. Én nem vagyok egy alvilági figura, másodéves egyetemi hallgató vagyok. Egyetlenegyszer jött ide hozzám valaki, hogy az egyik rendező a bejáratnál a fülébe ordított öt centiméter távolságról. Én azt a rendezőt ki is rúgtam, nem dolgozik már itt a klubban.

MN: Igaz, hogy ide nem jöhetnek be melegek?

GZ: Ez egy marhaság. Én magam vagyok az meg a Gál Zoli, akik pontosan ilyet akarunk csinálni, le is van szervezve egy olyan színházi darab, ami kifejezetten homoszexuális témáról szól.

MN: A februári programban nem szerepel egyetemi öntevékeny csoport. Miért?

GZ: Ezt a JATE Klubot nem egyetemisták csinálják, ezt én csinálom meg még egy srác. Az én felelősségem az, hogy milyen programok vannak, mert engedtünk már ide egyetemistákat, nem működik. Idehívsz egy harmadéves egyetemistát, és akkor mit csinál?

MN: Mi van az egyetemi zenekarok cuccával?

GZ: A JATE Kulturális Kuratóriumától kapott négyszázezer forinton vásárolt dobfelszerelést és erősítőket a JATE Klub technikusai kezelik. Mi adjuk ki a zenekaroknak, mi felügyeljük, hogy ki mikor használja. A Kulturális Kuratórium úgy határozott, hogy ezt a cuccot az itteni próbához a zenekarok ingyen használhatják. Ha innen kiviszi valaki a cuccot, akkor azt ki kell fizetni, ezt a pénzt fordítjuk a javíttatására. Ezt a pénzt én vettem át egy jó ideig, de aztán fél év múlva elegünk lett ebből az egész öntevékeny zenekari hülyéskedésből, ugyanis nem foglalkoztak a cuccal. Azóta a Junger Endre, a Timur Lenk zenekar tagja foglalkozik vele, nekem semmi közöm az egészhez, nem is érdekel.

MN: Lehet, hogy számla nélkül lett bérbe adva?

GZ: Ez tuti, hogy számla nélkül lett bérbe adva, de ez teljesen természetes dolog.

MN: Hogyhogy természetes dolog?

GZ: Ez úgy természetes... hogy... hogy... az a pénz, ha befolyik hozzám, nem az enyém. Érted? Nem a JATE Klubé a cucc. Azt a pénzt tettük félre, és az le volt rendesen könyvelve, és azt a Takács Zoltán, aki a Kulturális Titkárságon dolgozott annak idején, az tudta, hogy mennyi pénz folyt be. Egyébként ezer forintokról volt szó.

*

Este a klubban már tudnak az érkezésünkről. Az ajtóban négy tagbaszakadt rendező fogad minket feltűnően udvariasan, fotózni is lehet, csak őket nem. A pincébe aláereszkedve bal kézre esik a tágas kocsma-kávézó, beljebb a koncertterem, az L alakú folyosó túlsó végén a kisterem. A helyi folklór szerint az a szoba is itt van valahol, ahol Horger Antal úr kivágta József Attilát annak idején. Minden teremben és a folyosón kigyúrt rendezők posztolnak, a gépből ismerős feeling, de bizonytalanabbul mozgok rakétavető nélkül. Nincs túl sok látogató, informátoraim szerint ebben a nemrégiben bevezetett tagkártyás rendszer (lásd keretes írásunkat - a szerk.) is szerepet játszik. A nagyteremben nosztalgiadiszkó, majd színpadra lép a War Pigs, a gyér közönség fegyelmezett félkörben hallgatja a zenekar Obi van Kenobihoz fűződő ambivalens viszonyának megzenésített történetét. Egy öltönyös-nadrágtartós menedzseralkoholista veszi a bátorságot, és középen táncolni kezd, kisvártatva már lökdösik is kifelé. Egy óra után elnéptelenedik a hely, mi pedig a

Boci Nonstop Tejivó

felé indulunk.

Egy neve elhallgatását kérő bölcsészhallgató az 1996 szeptemberében induló szemeszter nyitóbuliján járt utoljára a JATE Klubban. Részegen üldögélt a folyosón barátaival, mikor zárórakor a rendezők elkezdték kifelé terelni a népet: "Odajött egy kidobósrác, és azt mondta nekünk, hogy ti is takarodjatok kifelé az anyátokba. Rövid vita után felálltunk, és elindultunk, ekkor jött az a rossz ötletem, hogy visszafordultam, és azt mondtam, hogy a te anyádat. Mikor az ajtóhoz értünk, leütött, az volt a szerencsém, hogy egyből padlót fogtam, de még ott is belém rúgott egyet-kettőt." Barátja veszi át a szót: "Volt az négy-öt is, míg le nem szedtem rólad. Igazából engem már nem is érdekel ez az egész, csak vegyék le azt, hogy JATE Klub. Legyen klub, pinceklub, bármi, csak ne legyen a JATE Klubja, mert ez nem az."

Bodoky Tamás


Helyette

Reghős Bendegúz Szabadidőközpont

Bikató mellett

Nyitva: 15-től hajnalig

SZOTE Klub

Dóm tér 4.

Nyitva: 18-tól hajnalig

Füvész Klub

Fésű u. 4.

Nyitva: 18-tól hajnalig


Autonómia

A József Attila Tudományegyetemen (JATE) - az ország legtöbb felsőoktatási intézményéhez hasonlóan - a diákság választott képviselői mellett profi adminisztráció, jelesül a Prudentia Alapítvány és az Universitas-Szeged Diák-Szolgáltató Központ Kht. alkalmazottai intézik a hallgatók ügyes-bajos dolgait. A Prudentia a kizárólagos tulajdonát képező Universitas Kht.-n keresztül intézi a gazdasági ügyeket, vagyis az egyetem által támogatott tankönyv- és jegyzetvásárlási utalványok és a tömegközlekedési bérletek vásárlását, üzemelteti a fénymásolószalont, az EHÖK-irodát, az EHÖK-autót és a JATE Klub kocsmáját. A Prudentia Alapítvány az EHÖK mellett működik, a kuratórium elnöke a mindenkori EHÖK-elnök, jelenleg Fekete Csaba, titkára Tóth József, ők a diákság által megválasztott tisztségviselők. Az EHÖK a mérleg nyelvének szerepét játssza az Egyetemi Tanácsban, ahol egyharmados szavazati arányával döntő szerepet kaphat, ha megosztott az oktatói kar, így a mindenkori rektor és ellenlábasai egyaránt keresik az EHÖK-Prudentia-lobbi kegyeit.

A JATE Klubot a Klubtanács felügyeli, ide az EHÖK, az egyetem, az öntevékeny csoportok és a klub alkalmazottai delegálnak képviselőt. A klub 1993-ban lett felújítva egyetemi pénzen, ekkor kapta meg a Prudentia a büfé üzemeltetési jogát. 1996-ig fix összeget fizettek a klubnak, amely tavaly óta a forgalom után is részesedik a nyereségből, ezt a bevételt a klub a programokra köteles fordítani. A klubban négy állandó státus van, az alkalmazottak bérét, valamint a helyiség rezsijét a JATE fizeti (ez több százezer forintot jelent havonta), a népes rendezőgárdát ki kell gazdálkodni. Az EHÖK Gertner Zoltán személyében bizalmi emberét juttatta a JATE Klub vezetői székébe, miután egy máig vitatott jegyhamisítási botrány során eltávolították Tóth Attilát, a régebbi klubvezetőt, akit a diákok szerint is felelősség terhel az agresszív rendezők "odaszoktatásában".

Majó Zoltán, az Universitas Kht. ügyvezető igazgatója (ebben a minőségében a Prudentia alkalmazottja, egyébként hallgató, másoddiplomás közgazdász, mint Gertner) nem tud arról, hogy a rendezők önkényeskednének, viszont beszámol egy esetről, mikor az általa foglalkoztatott pultoslányokat néhány vendég leöntötte sörrel. Elmondása szerint február elsejétől zártkörű a klub, csak tagsági kártyával látogatható, ilyet bárki kiválthat, de a kártya nem megfelelő viselkedés esetén visszavonható.

szerző
Bodoky Tamás
publikálva
1997/9. (02. 27.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...