cyberhírek

  • Narancs
  • 2005. november 24.

Tudomány

cyberhírek
ÕSSEJTBANK Új köldökzsinórvér-őssejtbank nyílt Budapesten az Országos Gyógyintézeti Központ szakmai hátterével és egy egészségügyi szervező magánszolgáltató közreműködésével. A szolgáltatás díja egy személyre 350 ezer forint, 20 éves tárolási időtartamra. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár je-lenleg nem támogatja a köldök-zsinórvérből nyert őssejtek lefagyasztását.

ÓRIÁSTEVE Óriásteve csontvázára bukkantak svájci régészek Szíriában. A kis híján zsiráf magasságú teve százezer évvel ezelőtt élt Szíria középső részének sztyeppéjén. A zürichi és a bázeli egyetem régészei a Palmyra romvárostól mintegy 120 kilométerre északkeletre fekvő El Kum falu közelében találták meg a csontvázat.

ÕKROKODIL Eddig ismeretlen őskori krokodilfaj megkövült maradványait fedezték fel Argentínában, amely mintegy 135 millió évvel ezelőtt élhetett az óceánokban. Paleontológusok szerint a maradványokból ítélve az állatnak a rettegett Tyrannosaurus rexéhez hasonló pofája volt, és alighanem a tenger legveszélyesebb ragadozója lehetett a maga korában.

VÉRNYOMÁS Brit kutatók megtalálták a vérnyomásközpontot az agyban: az eredetileg fájdalomcsillapítás céljából beültetett elektródák helyzetétől függően az elektromos inger csökkentette vagy növelte a vérnyomást, de e felismerés gyakorlati alkalmazása egyelőre nem várható.

CYBEROLIMPIA Két aranyéremmel és egy ezüsttel az Egyesült Államok szerepelt a leg-jobban a november 16-20. kö-zött, Szingapúrban megrendezett World Cyber Games bajnokságon. Magyar csapatok is kijutottak a 420 ezer dolláros összdíjazású döntőre, de nem értek el kimagasló eredményt.

MOBILKÖNYVTÁR Kisebb könyvtár is lehet a mobiltelefon, egy belga cég ugyanis kifejlesztett egy tömörítési eljárást, amellyel az irodalombarát mobiltulajdonos állandóan 10-50 könyvet hordhat magánál.

Kártékony másolásvédelem Világszerte több millió otthoni és céges számítógépet "fertőzött meg" a Sony BMG új másolásvédelmi rendszere, amely számítógépvírusok terjedését is elősegítheti. A lemezkiadó vezetősége eleinte félvállról vette a világ legnevesebb informatikai biztonsági cégeinek a figyelmeztetését, a múlt héten azonban meghajlott a közvélemény nyomása alatt, és bejelentette, hogy visszahívja a kritizált "rootkit" technológiával felszerelt audio CD-korongjait. Elemzések szerint a Sony eddig több mint 2,1 millió ilyen lemezt értékesített, és további 2,6 millió lemez várt eladásra a kereskedők raktáraiban. A Sony BMG rendszerét még a Microsoft is egyszerűen kémprogramnak nevezi: a szoftvergyártó biztonsági csoportjának megítélése szerint a Sony BMG másolásvédelmi rendszere kártékony alkalmazás, nemcsak veszélyes, de a törlése is nehezen megoldható, szokványos eltávolítókat alkalmazva ugyanis használhatatlanná válik a számítógép CD-meghajtója. A botrányban majdnem ötven album érintett, köztük Celine Dion, Santana, Alicia Keys, Ricky Martin és Neil Diamond lemezei.

Játéktilalom A lassan megalakuló német nagykoalíció pártjai - a CDU és az SPD - koalíciós szerződésükben rögzítették, hogy Németország területén az ifjúság védelmében betiltják az erőszakot magasztaló számítógépes játékokat. Az átfogóan "Killerspiele" (gyilkos játékok) néven emlegetett tartalmakról a koalíciós szerződés 6.3-as szakasza szól, "Erőszak nélkül felnőni" cím alatt. A pártok szerint a jelenlegi szabályozás ugyanis az új média fejlődési üteme mellett nem kielégítő, az erőszakos tartalmak gyakori használata csökkenti a gátlási küszöböt, így a felhasználók a hétköznapokban is könnyebben fogadják el az erőszakot. Eközben egy kínai házaspár pert indított a Blizzard nevű videojáték-fejlesztő cég ellen: a szülők szerint fiuk a cég World of Warcraft című online játékában átélt jelenet való világban való újrajátszása során lelte halálát.

Internetcsúcs Bár az ENSZ jövőre felállít egy internetügyi szervezetet, az Internet Governance Forumot (IGF), minden marad a régiben: a fejlődő országok tiltakozása ellenére továbbra is az Egyesült Államok a világháló ura, dőlt el múlt héten az internetügyi csúcstalálkozón Tuniszban - adta hírül az Index. A WSIS (World Summit on the Information Society, csúcsértekezlet az információs társadalomról) az ENSZ kezdeményezésére jött létre a tunéziai fővárosban, miután több digitális szakadéktól szabdalt ország, köztük Kína, Kuba és Dél-Afrika sérelmezte az amerikai dominanciát. A kérdésről dönteni hivatott csúcstalálkozón a világ 147 országának küldöttei végül nem fosztották meg az amerikai székhelyű, bár nemzetközi szervezetként nyilvántartott ICANN-t (www.icann.org) attól a jogától, hogy felügyelje a doménnevek kiosztását, és nem jött létre új, valódi hatalommal felruházott szervezet sem. Az IGF 2006-ban áll majd föl, és összes funkciója annyi lesz, hogy vitákat bonyolít az új médiummal kapcsolatos kérdésekben. A WSIS azt mindenesetre eldöntötte, hogy a 2003-as genfi és az idei tuniszi találkozó után jövőre ismét összeül, várhatóan Görögországban.

Meteorvontató Amerikai űrkutatók új tervet dolgoztak ki arra az esetre, ha a Föld pályáját aszteroida keresztezné: kiszámították, hogy a NASA készülő ionhajtóműves űrhajója leszállás nélkül, pusztán gravitációs erővel is képes lenne pár év alatt a Föld sugarának megfelelő távolsággal odébb vontatni egy 200 méter átmérőjű aszteroidát. Mivel már egy 200 méternél kisebb átmérőjű aszteroida becsapódása is súlyos katasztrófát okozna a Földön, Edward Lu és munkatársai eredetileg arra gondoltak, hogy egy űrhajó leszállna az aszteroidára, és finoman odébb tolná: a NASA fejlesztés alatt álló új, atomreaktorral és ionhajtóművel felszerelt Prometheus űrhajója, melyet a Naprendszer peremének kutatására szántak, alkalmas is lenne erre a célra. Végül rájöttek, hogy nincs is szükség leszállásra, egy nagyobb tárgy gravitációs vonzereje is elegendő lehet a pályamódosításhoz. Egy 200 méter átmérőjű aszteroida körül 50 méteres magasságban keringő 20 tonnás űrhajó 1 év alatt eléggé el tudná téríteni az aszteroidát, hogy az legalább a Föld sugarának megfelelő 7 ezer kilométerrel letérjen pályájáról. A terv egyetlen gyenge pontja, hogy feltételezi: évtizedekkel előre tudni lehet a veszélyről. Nagyobb aszteroidák esetén ez így is van, de az 500 méternél kisebb átmérőjű tárgyak még sokáig észrevétlenek maradhatnak.

Figyelmébe ajánljuk