Tartalom

Narancs XVII. évf. 47. szám (2005-11-24)

Egotrip
Publicisztika

Publicisztika

Egy svindler listája

Miután a leggazdagabb magyarok és a besúgók listái körüli cécó elcsendesedett, egy internetes bulvárportál főszerkesztője elkészítette legbuzibb celebritásaink lajstromát.

Belpol

Belpol

Egy falat, egy korty - Szolidaritás Éjszakája

"Tölts egy éjszakát az utcán, hogy észrevegyék azokat, akiknek nincs hová hazamenniük, hogy fel tudjuk hívni a figyelmet a folytatódó kilakoltatásokra, és együtt követeljük a lakhatáshoz való alapvető jog elismerését" - invitált Az Utca Embere hálózat az idén már Pécsett és Szegeden is megrendezett Szolidaritás Éjszakájára. Pénteken a Nyugati aluljáróban több együttérzést, érdemi prevenciót sürgettek a hajléktalanság felszámolása érdekében.

Belpol

Államvasúti bökkenők XI.: Átrakás

December 1-jével megszűnik Záhonyban a MÁV árufuvarozási (áfu) üzletágának a monopóliuma. Ezzel egy, az uniós irányelvet amúgy is sértő állapotnak lesz vége. Igaz, a helyzet fokozódhat, ha bekeményít az áfu vezetője.

Belpol

Áer árendába - Reptér-privatizáció

Perek és vizsgálatok sora vet árnyékot a ferihegyi repteret üzemeltető Budapest Airport (BA) Rt. privatizációjára, miköz-ben a költségvetésnek égetően szüksége lenne a már előre borítékolt csúcsbevételre. Az év üzleti tranzakcióján több száz milliárd forint a tét, valamint az eladás szerteágazó jogi következményei.

Külpol

Külpol

Lengő frász - Brüsszel és a magyar hiány

Az elmúlt hetekben mind élesebb lett a nyilatkozatháború Brüsszel és Budapest közt a magyar államháztartási hiány ügyében. A magyar kormány mintha a közösségi hatóságok elszántságát próbálgatná, az Európai Bizottság pedig egy még soha nem használt büntetőmechanizmussal fenyegetőzik.

Film

Film

"Legalább megpróbáltam" - Susan Sarandon színésznő

Ki hinné, hogy maholnap hatvanéves? Negyvenes éveiben vált világ-sztárrá, s az idő múlásával egyre izgalmasabb jelenség. Sok van a "rovásán": Eastwicki boszorkányok, Thelma és Louise, A gyönyör rabjai, Lorenzo olaja, Az ügyfél, Holdfényév, Baseball-bikák, Rocky Horror Picture Show. A Ments meg, uram! Oscar-díjas sztárját e héttől az Elizabethtown című romantikus vígjátékban láthatjuk újra a mozikban. Velencében és a locarnói filmfesztiválon beszéltünk vele.

Film

A kukkoló - Atom Egoyan filmrendező

Sokan a szemére vetették, hogy behódolt Hollywoodnak, mások elégedetten nyugtázták, hogy elismert filmművész létére csavaros krimit rendez. A kárbecslő, az Exotica és az Eljövendő szép napok kanadai rendezőjével legújabb filmje, Az igazság fogságában budapesti premierjén beszélgettünk.

Film

"Látszik, hogy szőrös a fülem" - Bakács Tibor Settenkedő

A Megasztár zsűrijében saját magát alakítja: a kicsit buggyant, ám szeretetre méltó értelmiségit. Gyerekkorában tornatanárnak, majd jogásznak készült, aztán bölcsész lett. Pályáját a Narancsnál kezdte mint filmkritikus és rovatszerkesztő, később az ÉS-nél dolgozott, meg vállalati újságoknál.

Film

"Másnap minden folytatódhat" - Buster "Fatty" Bloodvessel - Bad Manners

A ska-rajongók történelmi jelentőségűnek tekintik november 3-át: először járt Magyarországon egy harmincéves brit legenda, a Bad Manners. Amit remélni lehetett, bejött: előkerült a legtöbb húzós sláger, és amitől tarthattunk, az sem maradt el: verekedést provokált egy botrányfüggő, szélsőjobb csoport. A koncert után a hírhedten túlsúlyos Buster Bloodvessel énekessel dumáltunk.

Könyv

Könyv

Tisztuló kép

A II. világháború. Szerkesztette: Ungváry Krisztián

Az Osiris Kiadó nagyszabású vállalkozása, a Nemzet és emlékezet című sorozat hatodik köteteként jelent meg a mostani válogatás.

Könyv

Az éhezőművész naplója - "A halál minden pillanatban ott van"

Triceps, a Szabadkáról áttelepült performer, az Opál Színház rendezője - aki egyéb alkotói és szervezői tevékenysége mellett Tsss szignóval mozgásművészeti cikkeket is írt a Narancsba - tíz éve, 40 éves korában bezáratta magát egy ferencvárosi pincében felállított, szűk, de szárnyakkal ékes ketrecbe, és 40 napon át csak folyadékot véve magához előadta-átélte-túlélte az éhezőművész kafkai ihletésű szerepét.

Könyv

Mutogatós nénik - Éjszakai állatkert

Megjelent tehát egy igen vaskos és érdekes gyűjtemény. Minden szövegét (és minden szövege próza, közelebbről rövidpróza) nők írták, s az alcím szerint "a női szexualitásról", de azért - ennyit előre elárulok - nem mindig arról szól.

Zene
Trafik
Sport

Sport

Zizu nélkül - NBII - Nyugati csoport. Budakalász-Felcsút 0-1

Hideg, ám napsütéses idő fogadta a szezonzáró közönségét a kalászi oroszlánbarlangban, ahol - a feljutás szempontjából is perdöntő jelentőségű meccsen - a csoport második és negyedik helyén álló alakulat mérte össze a tudását, szokatlanul nagy érdeklődés mellett.

Tudomány