cyberhírek

  • .
  • 2007. március 8.

Tudomány

cyberhírek

BÍRSÁG Első fokon másfél milliárd dolláros bírság megfizetésére kötelezte a Microsoftot egy amerikai szövetségi bíróság, az ítélet szerint a szoftvergyártó a Windows Media Player mp3-dekóderével megsértette az Alcatel-Lucent szabadalmát.

MÁGNES A genfi CERN kutatóközpontban épül a világ legnagyobb részecskegyorsítója, a Large Hadron Collider (LHC), amelybe most óriási mágnest szereltek: a súlya 1920 tonna, pontosan annyi, mint négy Jumbo repülőgépé együttvéve.

VIDEÓ Hillary Clinton és Rudy Giuliani is tervezi, hogy a YouTube-on kampányol az elnökségért folytatott csatában. A videomegosztó külön csatornát szentelt a 2008-as amerikai elnökválasztásnak, de ott egyelőre egy árva kampányvideo sincs még.

HORMONOK Svéd kutatók szerint a fogamzásgátlókból a természetes környezetben felgyülemlett ösztrogén - női nemi hormon - hatására a hím ebihalakból nőstény békák fejlődnek ki, és ez magyarázatot adhat arra, miért fenyegeti kihalás a világban élő békafajok egyharmadát.

VITAMIN Dán tudósok szerint növelik a halálozás kockázatát a mesterséges vitaminok és antioxidánsok, különösen a béta-karotin, az A- és az E-vitamin. A koppenhágai egyetemi klinika kutatói csaknem negyedmillió fős minta vizsgálata után jutottak a meglepő következtetésre.

JÉGESÕ Elhalasztják az Atlantis űrsikló március 15-re tervezett indítását, mert jégeső rongálta meg az űrsikló külső üzemanyagtartályát - jelentette be a NASA. Az űrsikló egy új energiamodult szállít a Nemzetközi Ûrállomásra.

FEGYVERKEZÉS Brit és amerikai tudósoknak először sikerült megfigyelniük csimpánzokat fegyverkészítés közben. A főemlősök dárdákkal mentek üregekben megbújó éjjeli állatokra.

TÁVIRÁNYÍTHATÓ GALAMBOK A kínai Sandong Egyetem robottechnikai kutatóközpontjának munkatársai sikerrel állítottak elő távirányítású galambokat. A Kína keleti részén található kutatóközpontban dolgozó szakemberek apró mikroelektródákat ültettek a madarak agyába - adta hírül az Index az Új Kína hírügynökség nyomán. A tudósok az elektródákat stimulálva irányítani tudták a galambok röptét: az állatok a kutatók kedve szerint fordultak jobbra és balra, illetve emelkedtek fel és ereszkedtek le. A kutatócsoport vezetője, Szu Hszüen-cseng szerint ez az első alkalom, hogy ilyen jellegű kísérletet sikeresen végeznek el madarakkal. A tudós és kollégái 2005-ben egerekkel értek el hasonló áttörést, és elképzelésük szerint a technológia rengeteg területen hasznosnak bizonyulhat. Konkrét gyakorlati alkalmazásokra azonban nem tértek ki.

INTERNETES GYÓGYSZERTÁR Egy most megnyílt magyar internetpatika (www.pirulapatika.hu) honlapján gyakorlatilag a teljes gyógyszertári választék megtalálható, a vény nélkül kapható és vényköteles gyógyszerek, vitaminok, tápszerek, gyógyhatású és homeopátiás készítmények egyaránt. A gyógyszerek részletes betegtájékoztató lapja is elérhető, így akár vásárlás nélkül lehet tájékozódni részletesen például arról, hogy mely betegség esetén alkalmazható a készítmény, milyen mellékhatásai lehetnek, vagy milyen hatóanyagokat tartalmaz. A gyógyszerellátást érintő törvényi változások Magyarországon is megengedik az orvosságok világhálón történő forgalmazását és házhoz szállítását, ezekkel az új lehetőségekkel él az új internetes patika. A vény nélkül kapható termékeket szabadon kérheti bárki az internetes gyógyszertártól, vényköteles gyógyszerek megrendelését viszont csak abban az esetben fogadja el a PirulaPatika, ha a receptet vagy recepteket a beteg előbb a megrendelőlappal együtt eljuttatja a rendszer üzemeltetőihez.

LEGÁLIS BITTORRENT Elindult a BitTorrent legális online tartalomszolgáltató szájtja (bittorrent.com), amelyen többek között a Fox, a Lionsgate, a Paramount, az MGM és az MTV Networks tartalmait lehet majd megtalálni, és különösen erős lesz a független tartalomgyártók kínálata, írta az Index a Variety nyomán. A BitTorrenttől nemcsak mozifilmeket és tévéműsorokat, hanem videojátékokat is lehet majd vásárolni, például az Activision, a Ubisoft és a Vivendi Games tartalmait. A BitTorrent fájlcserélő szoftvert létrehozó Bram Cohen az amerikai filmstúdiók egyesületével karöltve egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy a legalitás rögös útjára kíván lépni. A BitTorrent azért reménykedik a sikerben, mert az általuk kifejlesztett ingyenes fájlcserélő szoftvert világszerte több tízmillióan használják, elsősorban persze szoftverek, zenék és mozifilmek kalózmásolatainak terjesztésére. A legális BitTorrentnek elég komoly versenytársakkal kell majd megküzdenie, ilyen például az Apple, a Microsoft és az Amazon.com, sőt már az áruházairól ismert Wal-Mart is piacra lépett a letöltési bizniszben. A BitTorrent egyik legnagyobb előnye a fájlcserélő technológiájában rejlik, ezzel ugyanis sokkal gyorsabb a letöltés, mint a rivális szájtokon.

VIRTUÁLIS TERROR Virtuális bombák robbantgatásával kelti a feszültséget a világ legnépszerűbb online metaverzumában egy mindenre elszánt szabadságharcos csoport - adta hírül az Index. A Second Life Liberation Army (Second Life Felszabadító Hadsereg, SLLA) egy "nemzeti felszabadító mozgalom virtuális világbeli szárnyaként" határozza meg magát. Célja, hogy megszüntesse a játékot fejlesztő cég, a Linden Lab egyeduralmát, és valódi demokráciát vezessen be a Second Life-ban. Az SL a világ egyik legnépszerűbb metaverzuma, ahol egyszerre több tízezren élik második életüket; a regisztrált látogatók száma nemrég elérte a négymilliót. "A szervezet kijelenti, hogy a Second Life-ban azonnal be kell vezetni a politikai jogok intézményét. Mivel a Linden Lab autoriter kormányzóként működik, az egyetlen lehetséges eszköz a harc - írja webszájtján (secondlla.googlepages.com) a szervezet. - Az SLLA politikai és katonai kampányt folytat azért, hogy követelései teljesüljenek, és az avatárokat jogokkal ruházzák fel." Az SLLA szerint a demokrácia megteremtésének legcélravezetőbb módja a katonai akciósorozat. A szervezet merényleteinek (vagy szabadságharcának) helyszínét fehér füstfelhő jelzi. Ahol bomba robban, ott egy ideig alig lehet látni, és a detonáció ereje odébb löki a közelben álló avatárokat. Az SLLA első számú célja, hogy elérje: a fontos kérdésekben közvetlen szavazással döntsenek maguk a lakók, az eredmények tisztasága érdekében úgy, hogy az egy valós személyhez tartozó különböző avatároknak egyetlen szavazati joguk legyen.

Figyelmébe ajánljuk