Tartalom

Narancs XIX. évf. 10. szám (2007-03-08)

Publicisztika

Publicisztika

Az elálló fülű és a kócos (Liberálisok válaszúton)

Kuncze Gábor bejelentette: márciusban nem indul újra az SZDSZ elnöki posztjáért. Távozásával a magyar politikai közélet egy valóban egyedülálló és üde színfoltját vesztette el, aki azonban eddigi - sokáig végtelennek látszó - működése során nem alkotott maradandót. Kiváló politikusi kvalitásai ellenére sem tudta sikerre vinni pártját, a liberálisok hosszú ideje a parlamenti küszöbön táncolnak.

Publicisztika

Gerinchálózat nélkül

A Nagy-Tubes tetejére tervezett lokátorállomás sorsáról döntő múlt vasárnapi pécsi népszavazás eredménytelen lett, mivel a választásra jogosultak kevesebb mint fele szavazott. (A megjelent 32,51 százaléknyi polgár 94,3 százaléka ellenezte a telepítést. Egy országos népszavazáson - ahol az érvényességhez és eredményességhez az összes szavazásra jogosult polgár egynegyedének + 1 választónak kell azonosan szavaznia - az ilyen arányú véleménynyilvánítás már kötelező erejű lenne. A helyi népszavazás szabályai mások, ott feltétel a minimum 50 százalékos részvétel.)

Publicisztika

A faj adja a másikat

Pár hete kezdődött a kormány távlati, migrációpolitikai szaktanulmánya körüli, szokásosan alacsony színvonalú közéleti purparlé. Az ügyet az ellenzéknek sikerült a saját szája íze szerint elsütni: családbarátok versus mongol-tatár-kínai fajtájú idegeneket nyakunkra hozó kormányzat.

Egotrip

Ingyenebéd (Döglött adó

Egotrip

jó adó?)

Döglött adó - jó adó? A tavaly őszi stabilizációs intézkedések közül immár az elvárt adót is megsemmisítette az Alkotmánybíróság, ezáltal mintegy 55 milliárd forinttal csökkentve a költségvetés idei bevételét. Ennél nagyobb veszély is leselkedik azonban a büdzsére, mégpedig a szolidaritási adó elvesztése képében.

Külpol

Külpol

Ghána 50: Csendes kudarc

Az elsőként függetlenné vált fekete-afrikai ország megúszta polgárháború és éhínség nélkül, de ennél több eredményt nemigen könyvelhet el.

EP-kampány Erdélyben

Külpol

Balekok és potyalesők

Románia a májusi európai parlamenti választásokra készül. Magyarországon előrehozott választásokat sürget a Fidesz. Kampány van mindkét országban - és nehéz eldönteni, hol ér véget a romániai és hol kezdődik a magyarországi mozgósítás.

Belpol

Belpol

Ki ez a csodabogár? (Galgóczy Árpád műfordító)

Negyven éve fordít orosz verseket. Végig amatőrként, szerelemből. Reprezentatív versfordításkötetében 68 rangos orosz költő szerepel: 450 lírai darab, hat epikus költemény, köztük az Anyégin. Az Orosz Barátság Rend, a Moszkva 850- és a Puskin-érdemérem, valamint a József Attila-díj után életművéért az idén Palládium-díjat kapott.

Belpol

A kormányfő új emberei: Beszélni nehéz

Nagy titoktartás mellett zajlott le az év első két hónapjában a miniszterelnöki kabinet frissítése és szervezeti átalakítása. Az öt új, a "piacról beszerzett" vezető egyidejű érkezése a kormányzati kommunikáció megújulását ígéri. Kérdés, hogy az alapproblémán, a reformok esetlegességéből fakadó kommunikációs zavarokon sikerül-e változtatni.

Belpol

Király utca 40.: Mégis dózer

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatalon múlik, megmarad-e a Király utca 40. alatti, jócskán megbontott épület, vagy zöld utat kap az Autóker újabb terézvárosi ingatlanfejlesztése. A Fővárosi Bíróság január 4-i ítélete a helyhatóságot hozta előnyösebb helyzetbe, amikor hatályon kívül helyezte az épület bontását tiltó határozatot.

Belpol

Kábelégetés a Rákos-patak partján: Füst a víz felett

Naponta százötven-kétszáz kilogramm kábelről égetik le zavartalanul a műanyagot színesfémmel kereskedő bandák Kőbánya és Mátyásföld határán, a Rákos-patak partján, ahol az illegális szemétlerakás is szép múltra tekint vissza. A várost rákkeltő anyagokkal szennyező égetés füstje az űrből is látható.

Belpol

A patthelyzet vége Heves megyében: Sósforduló

Váratlan lépéssel látszik megoldódni a Heves Megyei Közgyűlés fél éve húzódó tisztségviselő-választási ügye: egy fideszes képviselő a február 23-i ülésen függetlennek nyilvánítva magát megszavazta az MSZP jelöltjét a közgyűlés elnökének. Ezzel az országban egyedül Hevesben van szocialista vezetés a megye élén.

Belpol

Átalakuló nemzetpolitika: Támogatnak, tehát vagyok

Megszűnő közalapítványok, drasztikus leépítések az apparátusban, a Határon Túli Magyarok Hivatala felszámolása, a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) kiiktatása - az elmúlt kilenc hónapban a kormány átszabta a határon túli magyarok ügyeivel foglalkozó intézményrendszert. A változtatások célja az átláthatóság és a hatékonyság.

Trafik

Trafik

tévésmaci - Üvölt az oroszlán: a dicsőségről már lekéstünk...

Fábri Zoltán úgyszólván pályája delén, olyan filmekkel a háta mögött, mint a Hannibál tanár úr, a Körhinta, az Édes Anna, a Két félidő a pokolban vagy éppenséggel a Húsz óra érkezett el ehhez a magyarországi filmgyártásban akkor sem (és ma sem) gyakori, amerikai koprodukcióban megvalósuló Molnár Ferenc-adaptációhoz.

Trafik

étel, hordó - LUIGI

Kevés ellenszenvesebb átalakulás történt Budapesten, mint a Nagymező utcáé. Úgy véljük, a "Pesti Broadway" láttán, ami igazából egy díszburkolatos Potemkin-falu, csak az amatőr operetthuszárok és a galambszürke kultúrmenedzserek csettinthetnek elégedetten.

Zene
Film
Tudomány
Lélek

Lélek

A nemzetközi nőnap előzményei: Hóvirágból melegházi szegfű

Március elején, mint a rendszerváltás óta minden évben, a Magyar Szocialista Párt a nemzetközi nőnap megünneplésére készül. Vezetői a sajtóban közzétett nyilatkozataikban soha nem mulasztják el hangsúlyozni, hogy szerintük a nemzetközi nőnap ma is olyan baloldali hagyomány, amit a párt napjainkban is büszkén vállalhat.

Sport

Sport

Jan Ullrich eltolta a biciklit: Az utolsó előtti endékás

Múlt hétfőn Hamburgban egy hosszú ideje várt sajtótájékoztatón a profi országúti kerékpársport egyik kiemelkedő versenyzője, számos magasan jegyzett szakági trófea (vb-, olimpiai, Tour de France-, Vuelta Espana-elsőségek) tulajdonosa, miután beolvasott hazája és a sportág szinte összes vezetőjének, bejelentette visszavonulását.