cyberhírek

  • .
  • 2011. augusztus 25.

Tudomány

Elveszett műhold Megkerült az elveszett Expressz-AM4 orosz távközlési óriásműhold: a gyorsító fokozat meghibásodása miatt nem megfelelő pályára került szputnyikot az amerikai űrvédelmi erők parancsnoksága találta meg a világűrben. Adatvédelem Schleswig-Holstein adatvédelmi biztosa utasította a tartományi intézményeket, hogy zárják be a közösségi rajongói oldalaikat, és távolítsák el a like gombot a honlapokról, mivel az lehetővé teszi a profilalkotást, ami sérti a német és az európai törvényeket. Zászlóshajó Svéd búvárok rábukkantak arra a roncsra a Balti-tenger mélyén, amely minden valószínűség szerint a svéd hadiflotta zászlóshajója volt egykor. A Mars nevű hajó 1564-ben merülhetett a tenger fenekére, amikor a svédek a dánokkal és a lübeckiekkel csatáztak. Uszítás Két fiatal férfit fejenként négy év börtönre ítélt a brit bíróság, mert erőszakra uszító Facebook-oldalakat hoztak létre a londoni zavargások idején.
Ügyvédeik azzal védekeztek, hogy a vádlottak részegek voltak, ráadásul az akció is meghiúsult.

Szívprotézis Első ízben ültetett be emberi szervezetbe - egy ötéves kislányéba - egy veleszületett szívbetegség korrigálására szolgáló új protézist egy kanadai szívgyógyász. A kislány interventrikuláris vezetési zavarban szenvedett.

Vadkender A holland Medicinal Genomics géntechnológiai cég végzett a vadkender (Cannabis sativa) genetikai kódjának teljes visszafejtésével és leírásával. Egyelőre a nyers genetikai információt tették közzé, ami 131 milliárd bázispárt jelent.

Napbor Számos más jó tulajdonsága mellett spanyol kutatók szerint a szőlő és a belőle készült vörösbor véd a napégés ellen is. A piros szőlőben lévő flavonoidok csökkenthetik a napsütés okozta károsodás kockázatát.

Kódlopó kamera Informatikai biztonsággal foglalkozó amerikai kutatók olyan hőkamerás eljárást mutattak be, amellyel viszonylag hatékonyan reprodukálhatók a billentyűzeten bepötyögött rövid számkombinációk, például a pénzkiadó automaták által kért PIN kód - adta hírül az ITCafé. A megoldás az ujjak által hátrahagyott hőnyomokra épít. Az is kiderült, hogy a fémből készült billentyűzeten gyakorlatilag nem működik a hőkamerás támadás, e felületen már néhány másodperccel a gépelés után felszívódnak a hőnyomok, a műanyag gombokon azonban csak sokkal lassabban.

Kis világ sejtés A Facebook a "hat lépés távolság" elméletet teszteli: az elmélet Karinthy Frigyes 1929-esLáncszemekcímű novellájában bukkan fel először, azóta matematikusok, szociológusok és fizikusok próbálják a sejtést igazolni vagy cáfolni. Most a Yahoo és a Facebook is csatlakozott hozzájuk, az elmélet tesztjébe mind a 750 millió Facebook-felhasználót be szeretnék vonni. Kutatók szerint a kísérlet mérföldkő, mert 15 évvel ezelőtt lehetetlen lett volna elvégezni. Korábban is igyekeztek már igazolni vagy cáfolni a sejtést, de a kutatási minta olyan kicsi volt, hogy a vizsgálat nem hozott értékelhető eredményt.

Rákgyógyítás droggal Brit kutatók az ecstasy (MDMA) módosításával olyan gyógyszert készítettek, amely százszor hatékonyabban pusztítja el a rákos sejteket, mint maga a drog. A laboratóriumban vizsgált rákos vérsejtek fele reagál a pszichotropikus szerekre: leáll a növekedésük. Az ecstasy módosított formája százszor hatékonyabban képes megtámadni és elpusztítani a rákos sejteket, mint az eredeti, amely csak halálos dózisban lenne hatásos a rák ellen.Az előzetes eredmények megnyitják az utat az MDMA daganatos betegségek, például a leukémia, a nyirokmirigyrák és a myeloma különböző fajtái ellen való alkalmazása előtt.

Mesterséges intelligencia Áttörést értek el az IBM kutatói az úgynevezett intelligens csip fejlesztésében, amely az emberi agy alapvető képességeit utánozza. A prototípusok egyebek közt képesek játszani a Pong nevű játékkal, elszámolnak 0-tól 9-ig, és navigálni is tudnak. Két processzormag készült 45 nm-es gyártási technológiával, ugyanúgy szilíciumból, mint a hagyományos processzorok.Felépítésük azonban nem lineáris, hanem az emberi agy neurobiológiai struktúráit idézi. Ezáltal lehetővé válnak olyan alapfunkciók, amelyek az emberi érzékeléshez, felismeréshez és reagáláshoz hasonlítanak. Az egyik magban 262 144 programozható szinapszis, a másikban 65 536 tanuló szinapszis található. A projekt célja többek közt egy olyan számítógép kifejlesztése, amely felszívja az adatokat, elemzi őket, majd erre építve dinamikusan újraformálja magát és cselekszik.A Neumann-féle működési elvtől eltérően az új csippel működő komputerek a tervek szerint maguk szereznek tapasztalatot, tanulnak, felismerik az összefüggéseket, és feltevéseket képeznek majd.

Ûrhotel Luxushotelként üzemelő magánűrállomás építését jelentette be az oroszOrbital Technologies - adta hírül az Index a cég nyomán. Az állomást a tervek szerint 2016-ban állítják Föld körüli pályára, a felszín fölött 350 kilométeres magasságban fog keringeni, mindössze 100 kilométerre a Nemzetközi Ûrállomástól, ami megkönnyíti a két állomás közti kommunikációt vagy adott esetben akár az átszállást. Az érdeklődő űrturistákat Szojuz űrhajókkal szállítja majd az orosz űrhivatal a hotelbe és vissza, ötnapos turnusokban. Egy ilyen nyaralásért mindössze egymillió dollárt kell leszurkolni, ami aprópénz ahhoz képest, hogy a korábbi űrturisták 25-35 millió dollárt fizettek a kirándulásért. Tudományos kísérletekre vagy ipari kutatásokra is ki lehet bérelni az állomást, illetve extra díj fejében űrsétára is van lehetőség. A még név nélküli, CSS (Commercial Space Station, vagyis kereskedelmi űrállomás) kódnéven futó hotelben a személyzettel együtt egyszerre hét lakónak lesz hely, négy kabinban.

Figyelmébe ajánljuk