Tartalom

Narancs XXIII. évf. 34. szám(2011.08.25 (2011-08-25)

Publicisztika

Csillag István

Publicisztika

Széll hozott, szél visz el

A beígért gazdasági növekedés nyomában

A minap arról értesültünk, hogy a magyar gazdasági növekedés 2011. második negyedévében a várakozásokat alulmúlóan alacsony volt. Nincs emelkedés az első negyedévhez képest, 2010 második negyedévéhez képest pedig alig másfél százalékkal nőtt a GDP.

Publicisztika

Az ember, aki megy

Gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség Kocsis Istvánt, a BKV vezérigazgatóját. A Nemzeti Nyomozó Iroda detektívjei különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelést valószínűsítenek.

Publicisztika

Az ember, aki jön

És ha egy szájból kiröppen: adják, hordják egyre többen, félénksége egyre csökken, erre szökken, arra szökken; Orbán Viktor augusztus 22-i hatállyal kinevezte Ókovács Szilvesztert az Állami Operaház kormánybiztosának. Kinevezéséhez mindent megkapott, ami kell; munkáltatói jog, főigazgatói jogkörök, ő felügyeli eztán, hogy mire verik a pénzt az Opera vagyonkezelésében működő ingatlanok környékén, rajta lesz a szeme az Erkel Színház építésén, átdolgozza a főváros zenei struktúráját és kidolgozza a magyar zenekultúra fejlesztésének egyetlen igaz és hatékony módszerét, mert ennek amúgy is zászlóshajója az Andrássy úti dalszínház. És egyáltalán, megoldja a dolgokat, amik régen csak arra várnak, hogy végre kézbe vegye őket valaki.

Publicisztika

Rekonkviszta

Az alapfokú oktatás központosításáról

Valamivel több mint egy évvel ezelőtt született az akkor alakuló kormányzat oktatást érintő első igazán fontos szabályozása: Semjén Zsolt és Szászfalvi László képviselői indítványának köszönhetően ma már viszonylag könnyen lehet átadni önkormányzati iskolákat egyházi fenntartásba (lásd: Viszik, ha adják, Magyar Narancs, 2010. május 27.). Ezzel az elsőre aprónak tűnő módosítással csaknem száz önkormányzati iskola került egyházi kézbe.

Egotrip

Pálya a magasban

Egotrip

Peru alkonya

Nagyon valószínű, hogy Oswald Spengler történetfilozófiáját nem érdemes a futballra alkalmazni, mint ahogy ezt eddig komolyabban senki nem is fontolgatta. Ha azonban valamilyen megmagyarázhatatlan okból kifolyólag mégis fontolgatni kezdenénk, rögtön szemünkbe ötlene, hogy A Nyugat alkonyához hasonlóan mi is nyolc, egykor nagy, mára letűnt futballkultúrát tudnánk felsorolni, első helyen a magyarokat, az utolsón pedig az osztrákokat említve. A két megszűnt futballnemzet közti hézag kitöltése ugyan meghaladná kompetenciánkat, de a felsorolásból nyilvánvalóan, és - Spenglerhez hasonlóan - ki tudja miért, kifelejtenénk Perut. Pedig a perui és a magyar labdarúgás történetének komparatív analízise valószínűleg meglepő eredményre vezethetne, főleg most, amikor a peruiak évtizedek vegetálása után ismét életjelt adtak magukról azzal, hogy kínkeservesen bejutottak a Copa America elődöntőjébe, majd a semmiből előretört venezuelaiak ellenében a bronzérmet is megszerezték. A magyar és a perui futballtörténet hullámgörbéje száz évre vetítve jócskán eltér egymástól, párhuzamot csak néhány kiemelkedő esemény, valamint az elmúlt huszonöt év káosza kínál.

A jobb lázadása

Egotrip

A guru

Némileg fölzaklatta a kedélyeket itt-ott Nouriel Roubini közgazdász háromperces eszmefuttatása arról, hogy Marxnak, úgy látszik, mégis igaza volt: a kapitalizmus összeomlik, mégpedig elkerülhetetlenül. A három percbe a folyamat okainak kimerítő elemzése is belefért. A kérdező újságírónak sem volt jobb dolga vagy tehetsége, mint a hívószavak (Marx! öszszeomlás! elkerülhetetlenség!) hangsúlyozása egy visszakérdezéssel, az érvek érdemi firtatása elmaradt. Roubini közgazdász nézeteivel különben tényleg nem szükséges mélyebben foglalkozni, már csak azért sem, mert hangoztatott ő már Keynest és az osztrák iskolát is idéző véleményeket egyaránt. Dr. Doom, ahogy egyesek nevezik, a válságot is hosszú évek óta jósolja azonnalra, míg végül aztán igaza lőn. Ez persze nem nagy művészet, mivel válság volt, van és lesz.

Belpol

Belpol

Játék az iparűzésiadó-mentességgel - Telephely a telefonfülkében

A forráshiányos települések önkormányzatai iparűzésiadó-mentességgel próbálják magukhoz csábítani a cégeket. A lehetőséggel főleg fuvarozótársaságok élnek, amelyek a gépjárműveik utáni adót az adott település kasszájába utalják. A Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató, Magyarország egyik legnagyobb foglalkoztatója viszont nemigen illik e képbe.

Belpol

Akció a hajléktalanok ellen - Ahonnan már nincs kijjebb

A hajléktalanok szisztematikus ellehetetlenítéséhez, sorsuk rendészeti problémává degradálásához remek propagandát szolgáltattak ugyan a "csepeli gyilkosságok", de a lényegi döntések már előtte és ettől függetlenül megszülettek. Megnéztük, hogyan éltek idáig a Nemzeti Együttműködés Rendszerének újonnan kinevezett ellenségei. Hogy ezután hogyan fognak élni, senki sem tudja - és úgy tűnik, a döntéshozókat ez már nem is érdekli.

Külpol

Külpol

Tüntetések Izraelben - Rothschild szegényei

A 25 éves Dafni Leefnek elege lett a háziúr folyamatos lakbéremeléseiből, és július 14-én - szándékosan a francia forradalom évfordulójára időzítve - sátrával és néhány barátjával a Rothschild sétányra költözött, Tel-Aviv egyik legelőkelőbb utcájára. Egy hónap múlva az egész sétány tele lett sátrakkal, két hónap után 100 sátortábor áll Izrael-szerte. Szombat esténként állandósultak a szociális jóléti államért folytatott tömegtüntetések.

Trafik

Trafik

chili&vanília - Paradicsom, lekvár

Valójában érthetetlen, hogy nálunk nem terjedt el a szárított paradicsom műfaja, holott a nyári klímánk - főleg az utóbbi években - simán adott hozzá. Elteszszük ugyan paradicsomlének, sűrítménynek, azonban az olasz gasztronómiai kultúra alapkellékének mondható szárított változat ritkán lesz belőle, használata nem jellemző a magyar konyhában, pedig akár az lehetne.

Trafik

tévésmaci - A réti sas fia

Amikor Sztupa és Troché Hegyalja felől, a Tiszánál kiértek a pusztára, megálltak egy pillanatra körbenézni a régen látott vidéken. Szinte vágott a hideg, látszott a leheletük.

Trafik

kertész lesek - VADLIBA - KISKUNDOROZSMA

Nagy-Budapest 1950-ben jött létre, és akkor csak egy hajszálon múlott, hogy Szeged és környéke is követi a példát. A negyvenes évek végén jó néhány közigazgató fejében járt nagy-szegedi gondolat, ám mindez apránként valósult meg: például az egykori járási székhelyként is funkcionáló Kiskundorozsmát csak 1973-ban csapták hozzá a halászlé fővárosához - aligha tisztünk itt megítélni, hogy haszonnal járt-e.

Trafik

mi a kotta? - Továbbállunk egyházzal

"Nem úgy komponáltam a művemet, ahogyan az ember a felöltője helyett miseruhát ölt, hanem az a szívem valódi buzgó hitéből fakadt, amilyet gyermekkorom óta mindig is éreztem. Genitum non factum [= nemzetett, nem csináltatott] - s így valóban elmondhatom, hogy a misémet inkább imádkoztam, mint komponáltam." Esztergomi miséjéről vallott ekképpen Liszt Ferenc, mely mise első előadását az esztergomi bazilika 1856-os felavatásán tartották, míg a legközelebbi megszólaltatására ugyanott, a múlt héten is emlegetett Esztergomi Liszt Hét utolsó estéjén (augusztus 28., hét óra) kerül majd sor, a nemzetközi kórustábor résztvevőinek, a cseh, lengyel, szlovák és magyar kardalnokok áhítatára és torkára alapítva a sikert.

Trafik

Visszakapaszkodni a hullámra - Kálmán Rita művészettörténész

rés a présen: Mit kell tudni a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjról? Kálmán Rita: A díj alapítója az ír John Ward, egy magyarországi képviselettel is rendelkező nemzetközi szállítmányozási cég tulajdonosa. Régóta rajongója a kortárs magyar művészetnek, és tavaly egy művészeti díj alapításának szándékával kereste meg az ACAX-ot.

Trafik

Fesztivál programok

"Íme, hölgyek, urak: megnézhetik ingyen, hová folyok lassan, hogy tűnik el minden" (Stiller Kriszta: Nagyvérkör) szeptember 2. péntek 9.30 Ha dede Zenés tárgyjáték egészen kicsiknek a veszprémi Kabóca Bábszínház és a belga Theater De Spiegel együttműködésében a Kolibri Jubileumi Fesztiválon. Aztán egész nap szabadtéri gyerekszínház, amiről részletek a www.kolibirszinhaz.hu oldalon találhatók. (Jókai tér, Bp.

Trafik

"Önmagunknak tartozunk" - Malina János művészeti igazgató

rés a présen: Egy év szünet után idén augusztus végén "egyházzenei kiadással" jelentkezik a Haydn Eszterházán fesztivál. Mit takar ez a megjelölés? Malina János: Igen, tavaly elmaradt az "igazi" fesztivál, bár Haydn Budán címmel rendeztünk egy a folytonosságot biztosító minifesztivált Haydn budai fellépésének 210.

Trafik

kulthírek

A NORVÉG ÁLDOZATOKÉRT Az oslói Spektrum Arénában zárult Norvégiában a 77 halálos áldozattal járó júliusi vérontást követő gyászhónap. Felolvasták az elhunytak nevét, s az alkalomra kivételesen ismét összeállt a 80-as évek népszerű triója, az A-ha. AZ AFRIKAI ÉHEZőKÉRT A High Tide or Low Tide című 1973-as Bob Marley-dalra komponált, Kevin Macdonald rendezte klippel próbálja felhívni a közvélemény figyelmét az Afrika szarvának nevezett térségben éhező 12 millió ember tragédiájára az I'm Gonna Be Your Friend elnevezésű nemzetközi kampány.

Trafik

Mahler+Feszt

A Budapesti Mahler Ünneppel indul a Fesztiválzenekar új évadja szeptember 9-én, amikor Fischer Iván hetedjére vezényli a nyitókoncertet a Művészetek Palotájában (Bp. IX., Komor Marcell stny.

Trafik

"Hohmecolás is lesz" - Czeizel Gábor rendező

rés a présen: Hány Spinoza Fesztiválon vettél már részt? Czeizel Gábor: A Spinozában két fesztivál is szokott lenni: ősz elején a "nagy" Zsidó Fesztivál után közvetlenül a Spinoza Fesztivál, ami idén kilencedszer zajlik - egyidős a házzal - szeptember 5-e és 18-a között. A másikat tavasszal szervezik, az zenei jellegű: ez a Síppal-Dobbal Fesztivál.

Zene

Zene

A klezmer hálójában

Lemez Lovas alias Jonathan Walton - Shtetl Superstars, Alec Kopyt - Amsterdam Klezmer Band

A stetl (a jiddis szó városkát jelent) tipikus kelet-európai zsidó település vagy településrész volt, amikor még éltek zsidó közösségek Litvániában, Ukrajnában, Lengyelországban. Ez volt a zsidó népzenészek, a klezmerek és muzsikájuk szülőhelye, azé a zenéé, amely új meg új változatokban bukkan fel olyan együttesek műsorán, mint az Oi Va Voi, a Shtetl Superstars vagy az Amsterdam Klezmer Band, hogy csak a Sziget idei kínálatából idézzek. A Shtetl Superstars a klezmerműfajjal már csak szakadozott, bár érzékelhető rokonságot tartó, magát emigránsként meghatározó zenekar. Lemez Lovas művésznéven futó vezetőjét, Jonathan Waltont még az Oi Va Voi együttesből - ennek alapítójaként - ismerjük, amely szintén fellépett az idei Szigeten, és jó néhányat el is játszott Walton régi szerzeményeiből új (és kiváló) hangszerelésben. Miután lelkesen beszélt a mostani zenekaráról, a lelkemre kötötte, hogy nézzek utána a YouTube-on másik együttesének, a Yiddish Twist Orchestrának is. Mi tagadás, szórakoztató élmény, akárcsak a Shtetl Superstars.

Zene

Kiállítás - Idea és valóság - Markó Károly és köre. Mítosztól a képig

"Igen, ez az!" - kiálthatunk vidáman a Nemzeti Galéria kiállításán: a tárlat felöleli a teljes idősebb Markó-életművet, és mesteri érzékenységgel köti azt az elődök és követők festészetéhez. Motívumok és témák vonulnak a falakon világosan elhatárolható tematikus egységekben, s a tér szervezése is magyarázó funkciót tölt be: például a "mitikus táj"-blokkban egy grottaszerű fülkében húzódnak meg a barlangokat ábrázoló, illetve a sötétség melankóliáját vizsgáló munkák, de nagyon imponáló az is, ahogyan Markót magát mutatják be a kortársak-tisztelők által festett portrékkal.

Zene

koncert - N. O. H. A.

b> A progresszívabb Die In The Process album címadó dalával indított a Noise of Human Art az idei Gyár Fesztivál péntek estéjén. A hároméves, most már az Azfeszt szerepét is átvevő miskolci fesztivál rockos-metálos közönsége a triphopos elektronikus muzsikára nem engedte el magát igazán - legalábbis a koncert első kétharmadában. A spanyol Minerva Díaz Pérezt idén a brazil Camila De Oliveria gitáros-énekesnő és a cseh származású Susie Gamboa vokalista váltotta a zenekarban; ezzel együtt a N.O.H.A.

Zene

Méhek a fej körül

Margo Timmins - Cowboy Junkies

A kanadai Cowboy Junkies hol countrys, hol folkos vagy bluesos, de mindig szép és szomorú dalai immár huszonöt éve bűvölik el a lassú, melankolikus zenék rajongóit. A Sziget világzenei színpadán idén ők zárták a fesztivált - a koncert után a zenekar ötvenévesen is harmincasnak tűnő énekesnőjével, Margo Timminsszel beszélgettünk.

Zene

könyv - Jo NesbS: Hóember

Sorozatgyilkos szedi áldozatait Oslóban - ami ma simán beillene szalagcímnek, az a Hóember megjelenésekor (2007) nem volt több puszta regénybeharangozónál. Nem mintha Harry Holénak, a norvég krimigyáros nyomozójának bármiféle beharangozásra szüksége lett volna; mire ez a hetedik esete megjelent (nálunk 4 kötetesre rúg a nyomozó múltja), már egy nagy múltú karakter magabiztosságával lendülhetett másnaposan akcióba.

Zene

színház - KUTYASZORÍTÓBBAN

Egy szórakoztatónak szánt előadás a végzős színművészetis osztály meg néhány más fiatal színész közreműködésével, ráadásul egy Tarantino-film alapján a papírforma szerint nem lehet nagyon rossz, pláne, ha az átírt filmszövegben nem ékszerrablás, hanem Andy Vajna pénzének lenyúlása a konfliktus alapja. Ezek után tényleg kifejezetten meglepő, hogy az előadás minden elképzelhető szempontból sikerületlen. Eleve hogy lehet egy Tarantino-szöveget unalmasan előadni? Márpedig itt kiirtották a legendás jelenetekből az összes feszültséget.

Zene

dvd - REFLEKTORFÉNY

Countryénekesnek lenni egyike lehet a világ legmegerőltetőbb mesterségeinek, mert ha hiszünk Hollywoodnak, és mi okunk lenne kételkedni, akkor látnunk kell, hogy az egyszer oly szép reményű énekesek korán halnak, vagy ha mégsem, egy bizonyos stadionméret felett mind kiégnek. Cowboykockás ingüket többé nem vasalják, elbeszélgetnek a pickup truckjuk szélvédőjére felkenődő bogarakkal, leépülésük legfőbb bizonyítékaként pedig szemeteskukába rókáznak.

Zene

Kiállítás - Túlélők - Filmes átjáró a múltba - A magyar némafilm

Amit a Műcsarnokban láttam, több mint ígéretes. Pedig ez a kiállítás egyelőre csak ízelítőt ad abból, mi minden lesz majd elérhető digitalizált formában - remélhetőleg a neten is -, ha egyszer felszárnyal a 2008-ban indult, a mozgóképes leletmentést és az uniós országok filmarchívumainak együttműködését célzó European Film Gateway projekt.

Zene

koncert - Hot Water Music, Bouncing Souls

A Bouncing Souls amerikai punkveteránjainak fellépéséről annak ellenére sem lehet nagyon sok jót elmondani, hogy a közönségből láthatóan sokan kimondottan az ő koncertjükre érkeztek: enervált, másodvonalas, tipikusnak mondható tengerentúli dallamos punk-rockot játszottak némi folkbeütéssel, egy öregesen ide-oda szteppelő, egyébként szimpatikus, de egyáltalán nem színpadra - pláne egy ilyen zenekar élére - való frontemberrel (Greg Attonito), és egy olyan, tipikusan Dürer kertes hangzással, amelyből a keverőpult mellett ácsorogva sem lehetett többet érteni a mélyen dübörgő lábdobnál és a bántóan élesre kevert éneknél. A hangzás a Hot Water Music koncertje alatt csak annyit javult, hogy a lábdob-ének kettős mellé megérkezett a pergő is, így legalább a tempókat sejteni lehetett, viszont a két gitáros-énekes, Chuck Ragan és Chris Wollard lemezen emblematikus, okosan kitalált gitárharmóniái csak alig érzékelhetően verődtek ide-oda a klub falairól.

Zene

Könyv - Feltették a koronát - Radnóti Sándor: Az üvegalmárium

A magyar korona helye - ezt az értelmező alcímet viseli Radnóti Sándor történeti tanulmánya, amelynek megírására bő tíz éve a koronázási jelvények (mínusz palást) Parlamentbe költöztetése sarkallta, míg tartalmi felfrissítésére és kötetbe rendezésére az új Alkotmány Nemzeti Hitvallásának Szent Korona-passzusa indította a tudós szerzőt. Mert hiszen, amint az a könyv hátlapján olvasható, sarkosságában is pontos egymondatos helyzetjelentés sommázza: a koronát "[k]ihurcolták a Nemzeti Múzeumból, behurcolják az alkotmányba..." A bevégzett tények, az egyszerű vagy épp minősített, kétharmados többséggel meghozott döntések mindazonáltal nem jelentenek felmentést a kritikus vizsgálódás örök értelmiségi kötelme alól, s (legalább egyelőre) deklaráltan nem is tiltják meg azt.

Zene

dvd - Plácido Domingo: My Greatest Roles (3)

Mivel egy feszélyezően helyi érdekű szemszögből most egyesek számára talán úgy tűnhet, hogy Plácido Domingo szimplán egy Los Angeles-i székhelyű svindler, aki balek magyar kormánytisztviselőket készül megcsapolni, hasznos lehet még egyszer átvennünk az alapokat. Ehhez nyújt lehetőséget ez az antológia, amely a hetvenes-nyolcvanas évek fordulójáról három francia opera tenorfőszerepében mutatja az első fénykorát élő nagy énekest.

Zene

film - ROSSZ TANÁR

Mint az élet minden területén, Cameron Diaz ábrázatán is számottevő átrendeződést tapasztalni - hogy ez a kor vagy sebészi beavatkozás eredménye, legyen ez új vígjátéka vezérlő talánya, persze csak azoknak, akik egyéb elfoglaltságaik miatt nem követték kellő figyelemmel a színésznő orrának helyváltoztatásait. Persze egy orrnak is lehetnek drámai funkciói, lásd Nicole Kidman irodalomtörténetileg is adekvát műorrát (Az órák), de ezzel igencsak meszszire eveztünk attól az osztályteremtől, melyben Ms.

Film

Film

Aki megtalálta az időt - Raoul Ruiz filmrendező

Múlt pénteken befejezte; lezárt életművel távozott, gyermekkoráról szóló filmje vágási munkálatait követően érte a halál. A Pinochet-rezsim elől Párizsba menekülő - szerfelett termékeny - chilei rendező filmjeiben a dél-amerikai látomásos szürrealizmust keverte fekete humorral, a hétköznapok fantasztikumával. A legnagyobb francia és nemzetközi sztárokkal dolgozott, mint Michel Piccoli, Catherine Deneuve, Marcello Mastroianni vagy éppenséggel John Malkovich. Õrzünk vele egy Párizsban felvett beszélgetést.

Film

Besompolyog Lugosi - Balogh Gyöngyi némafilmtörténész

1930-ig megközelítőleg 600 némafilm készült Magyarországon. Legtöbbjük létezéséről legfeljebb plakátok vagy standfotók tanúskodnak - ezekből nyílt kiállítás a Műcsarnokban. Az elveszett némafilmek utáni nyomozásról a Magyar Nemzeti Filmarchívum munkatársát kérdeztük.

Könyv

Könyv

"Normális politikai rendszert kellene teremteni"

Komoróczy Géza orientalista, történész a nemzetek és népek titkairól

Nemrég jelent meg a tanulmánykötete, melyben az ókori Kelet népeinek sorsával, sokszor máig húzódó utótörténetével foglalkozik (Meddig él egy nemzet? - Kalligram). Első pillanatra tán nem is hinnénk, hogy a sokszor egzotikusnak tűnő, máskor nagyon is ismerős nációk sorsa mily közelről érinti hazánk közelmúltját és jelenét. Az pedig mindenképpen tanulságos, ahogy állandónak tekintett jellegzetességekről, nemzeti szempontból releváns megkülönböztető jegyekről vagy kohéziós erőkről mutatja ki, hogy semmi állandó sincs bennük - hacsak éppen nem a folyamatos változás.

Interaktív

Külföldi kulturális intézetek Magyarországon

Interaktív

Nem csak országimázs

Kreatívak, kedvesek, aktívak - megnéztük, hogyan dolgoznak, és mi a hasznunk belőlük.

Színház
Lélek

Lélek

"Valaki a szemükbe néz" - Nótár Ilona roma mentor

Mélyszegénységben nőtt föl, 17 évesen kezdett önálló életet. Szülei az általános iskolát sem fejezték be, ő diplomát szerzett. Interkulturális kommunikációt tanít egészségügyi dolgozók részére a Semmelweis Egyetemen, a Budapesti Nyílt Társadalom Intézet (OSI) roma mentor programjában végez segítő munkát.

Riport

Riport

Enciklopédikus önszeretet - Az elit alakulat

Szaknévsorok, aranyoldalak, különleges teljesítményekről és képességekről informáló kiadványok eddig is akadtak, de a Hübner-féle Who is Who (www.whoiswho.hu) külön is említést érdemel, mivel üzleti modelljük egyúttal jövedelmező multi-level marketing szisztéma.

Tudomány

Tudomány

cyberhírek

Elveszett műhold Megkerült az elveszett Expressz-AM4 orosz távközlési óriásműhold: a gyorsító fokozat meghibásodása miatt nem megfelelő pályára került szputnyikot az amerikai űrvédelmi erők parancsnoksága találta meg a világűrben. Adatvédelem Schleswig-Holstein adatvédelmi biztosa utasította a tartományi intézményeket, hogy zárják be a közösségi rajongói oldalaikat, és távolítsák el a like gombot a honlapokról, mivel az lehetővé teszi a profilalkotást, ami sérti a német és az európai törvényeket. Zászlóshajó Svéd búvárok rábukkantak arra a roncsra a Balti-tenger mélyén, amely minden valószínűség szerint a svéd hadiflotta zászlóshajója volt egykor. A Mars nevű hajó 1564-ben merülhetett a tenger fenekére, amikor a svédek a dánokkal és a lübeckiekkel csatáztak. Uszítás Két fiatal férfit fejenként négy év börtönre ítélt a brit bíróság, mert erőszakra uszító Facebook-oldalakat hoztak létre a londoni zavargások idején.

Lokál

Végvári Napok Sümegen

Lokál

Van apród?

Tizenhetedik alkalommal rendezték meg Sümegen a Végvári Napokat. A lódobogás, a csatazaj és a magyar virtus itt garantált, de idén mélyebben kellett érte a zsebbe nyúlni.