Interjú

„Egy nagy hajóhoz hasonlít”

Népessy Noémi főigazgató a Budapesti Történeti Múzeum jövőjéről

Tudomány

A tavalyi önkormányzati választásokkal közel egy időben nevezték ki a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) élére, ahol Budapest Múzeum munkanévvel határozott brandépítésbe kezdett. A főigazgatót erről és persze a karantén okozta zárva tartás súlyos hatásairól, meg az intézmény jövőjéről kérdeztük.

Magyar Narancs: A BTM a főváros egyetlen múzeuma, különböző profilú, sokszínű tagintézményekkel. Tisztában vannak ezzel a látogatók?

Népessy Noémi: Bár még az átfogó látogatókutatás előtt vagyunk, azt tapasztalom, hogy a tagintézményeinket, azaz a Kiscelli Múzeumot, az Aquincumi Múzeumot, a Budapest Galériát és a Vármúzeumot sokan ismerik, leginkább mégis ez utóbbit azonosítják a BTM-mel. Az is gyakran előfordul, hogy a turisták összetévesztik a Budapesti Történeti Múzeumot a szintén a Várnegyedben lévő Hadtörténeti Múzeummal. Ezért is fontos, hogy a „Budapest Múzeum”, vagy ha úgy tetszik, „a főváros múzeuma” brandet felépítsük és megismertessük a nagyközönséggel.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.