Tartalom

MaNcs 32. évf. 48. sz. (2020-11-26)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Hátulról kettőt ér

Két hete az újabb korlátozások bejelentését, valamint az Alaptörvény kilencedik módosítását és a veszélyhelyzeti rendeletek kihirdetését követően a kormány az éj leple alatt előterjesztette a választási törvényre vonatkozó javaslatát.

A szerk.

A szerk.

A méltóság legcsekélyebb jele nélkül

George Clooney tiszteletre méltó férfiú, kétségkívül. Érdemei választott és módfelett magas szinten művelt hivatásán, a színművészeten túl is számosak, hogy mást ne is említsünk, az ENSZ jószolgálati nagykövete, jó ügyek önzetlen pártfogója, szóval derék ember, aki alkalomadtán igyekszik felhasználni a hírnevét, vagyonát, tehetségét, hogy valamivel jobbá tegye maga körül a világot. Történetesen a demokratikus elkötelezettségét sem titkolta soha és az is igaz róla, hogy baloldali figuraként tartja számon a világ.

Publicisztika

Gerevich András

Publicisztika

Melegnek lenni, szülőnek lenni

Gyerekvállalás kényszer és elfojtás nélkül

Hosszú éveken át szerettem volna gyereket. Apa akartam lenni. Sosem értettem, ha valaki meleg, miért kellene lemondania a család jelentette érzelmi szükségletről. A környezetemben a legtöbb meleg férfi vagy nő egy idő után megtalálja a saját megoldását, sokan anyák vagy apák lesznek – de egyáltalán nem mindegy, mennyit kell ezért kínlódniuk, milyen súlyos kompromisszumokat kell kötniük vagy mennyire kapnak ebben támogatást és segítséget. Főképp a gyerekek miatt nem mindegy.

Büttl Ferenc

Publicisztika

A turista lábnyoma

Érvek az Airbnb korlátozása mellett – vitában Váradi Balázzsal

Váradi Balázs közgazdász kollégám tisztességesen összeszedte a magyarországi rövid távú szálláshely-szolgáltatás (továbbiakban az egyszerűség kedvéért – Balázzsal egyetértésben – „Airbnb”) közgazdasági költség-haszon értékelhetőségének szempontjait, pró és kontra (lásd: Légágyak és reggelik, Magyar Narancs, 2020. október 22.). Sok mindenben egyet­értünk, szerencsére nem mindenben (unalmas, szürke világ lenne az!) – örömmel teszem közzé vele vitázó véleményemet az Airbnb-piac szabályozásáról.

Egotrip

Egotrip

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

Migráns szavak

Nemrég olvastam egy Facebook-posztban a magyar szleng csóró és a sóher szavairól. Az jutott az eszembe erről, hogy a nyelvészek voltaképpen csupán két dolgot nem tudnak a kölcsönzésről: miért történik és hogyan. Az alábbi írás tehát csupán kísérleti jellegű lehet.

Külpol

Hová vezet Orbánék költségvetési vétója?

Külpol

A dac ára

A jogállami feltételrendszer miatt a magyar és a lengyel kormány azzal fenyeget, hogy megvétózza a 2021–2027-es uniós költségvetést és a helyreállítási alapot. 1800 milliárd euró forog kockán, és nehéz megjósolni, mi lesz a játszma vége.

Muszlim szélsőségesek a Balkánon

Külpol

Háborúból háborúba

A bécsi terrortámadás elkövetője Bécsben nőtt fel, de családi háttere a Balkánhoz köti. A térség egyes országaiban évtizedek óta épül a helyi hagyományokkal szembehelyezkedő, szélsőséges hálózat. Ez még jobbára csak helyi biztonsági kockázat – de hamarosan egész Nyugat-Európa számára veszélyforrás lehet.

Belpol

Új intézmény az egészségügyben: az Országos Kórházi Főigazgatóság

Belpol

Terepruhás egészségügy

Újabb központi szervet hozott létre a kormány, és olyan személyt nevezett ki az élére, akit Pintér Sándor is nagyra becsül. Szakértők szerint tovább militarizálódik az egészségügy.

Az EU-s oktatási pályázatok NER-esítése

Belpol

Megjött már a komisszár

Pártkatona került az uniós oktatási pályázatok koordinálásával foglalkozó Tempus Közalapítvány élére – de mennyire fog tudni beleszólni a politika a pályázatok elbírálásába?

Nekrológ
Zene

Interjú

Zene

„Volt egy megreccsenésem”

Hó Márton zenész

Hosszabb hallgatás után jelentkezett új lemezzel. A Tegnap majdnem eltalált egy meteor nemcsak a járvány hozta letargiából, de alkotói válságából is kirántotta az énekes-dalszerzőt, akivel arról is beszélgettünk, mi lett a Jégkorszak nevű zenekarával és a hazai lo-fi színtérrel.

Opera online

Zene

Gyere hozzánk, sátán!

Gyöngyösi Levente: A Mester és Margarita

Annyit cáfoltuk már, illetékesek és illetéktelenek egyaránt, e lap hasábjain is a kortárs komolyzene és opera halálhírét, hogy ez az egyöntetűség minden bizonnyal rég meggyőzhette a figyelmes szemlélőt arról, hogy nagyon nagy a baj.

Sorköz
Könyv

Interjú

Könyv

"Jelképes most már úgyis minden"

Ferencz Győző író Radnóti Miklós halálának körülményeiről és a Bori noteszről

Soha nem fogjuk megtudni, hogy valóban 1944. november 9-én, Abda határában lőtték-e agyon Radnóti Miklóst. Csak abban lehetünk biztosak, hogy a Bori notesz az abdai tömegsírból került elő. A Radnóti-hagyaték gondozójával a költő eltűnésével és halálával kapcsolatos tudásunkról, a Bori noteszről és az utolsó versekről beszélgettünk.

Könyv

Könyv

Boldog interregnum

Pápai Zsolt: Hollywoodi Reneszánsz – Formatörténet és európai hatáskapcsolatok a hatvanas–hetvenes években

Az alcímben említett korszak pontos hatá­rairól élénk a vita filmtörténészi körökben, de nagyjából a 60-as évek végétől a 70-es évek közepéig, végéig tartó időszak tekinthető a hollywoodi filmkészítés egy kivételes és termékeny kegyelmi időszakának, de furcsa krízisnek is.

Interaktív
Színház

Online színház

Színház

Örökre szépek

A padlás – Vígszínház

Nehéz leválasztani A padlást a saját kultuszáról, és alighanem ez az oka annak is, hogy 999. előadása streamelve, a képernyőn is működött – valamennyire. Ez persze, bár korántsem egy­értelmű, mégis borítékolható volt, a fő kérdés inkább az, hogy a musical mint műfaj miképp hat, mennyire devalválódik a képernyőn, pláne egy több mint harmincéves előadás.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Játsszunk most őskáoszt!

Babos Zsili Bertalan: Nyersanyag

Babos Zsili Bertalan a pre-Covid-időkben telefestette a budapesti romkocsmák falait, kiváló beleérzéssel teremtve meg az értelmiségi óvóhelyek vizuális imázsát. Monumentális falfestményei a klasszikus mesterek tudását aktualizálják az új színterekre, ha kell, mítoszt, ha kell, históriát, popkulturális ikonokat, pompeji freskókat vagy gyerekrajzokat idézve. Zsili ezúttal saját alkotói terét, a műtermet terjesztette ki a galériára, ami a kávéházhoz hasonlóan autonóm tér, a demokratikus polgári véleménycsere és kifejezés szabad területe.

Tudomány

Interjú

Tudomány

„Én is be fogom adatni”

Csányi Vilmos etológus a járványról és hosszú távú következményeiről

Sokkal több maradhat meg a járvány alatt kialakult szokásainkból, viselkedésünkből, mint gondolnánk. Ugyanakkor globálisan is egyre többet tudtunk egymástól tanulni, többek között erről beszélgettünk a viselkedéskutató akadémikussal.

 

Gyűjtemény

Tudomány

Keresem a szót

1956 – történelem röplapokon

Röplap, röpcédula, röpcsi – e szavak hallatán elsőre talán a Horthy-korszak illegális kommunista munkásmozgalmára gondolhat a Bors Máté meg Láng Vince kalandjain nevelkedett olvasó, holott a legutóbbi száz év igazi politikairöplap-boomja sokkal inkább 1956-ra, pontosabban ’56 ősze és ’57 tavasza közé tehető. (A második helyezés jó eséllyel az 1989-es esztendőé lenne.)

Interjú

Tudomány

„Egy nagy hajóhoz hasonlít”

Népessy Noémi főigazgató a Budapesti Történeti Múzeum jövőjéről

A tavalyi önkormányzati választásokkal közel egy időben nevezték ki a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) élére, ahol Budapest Múzeum munkanévvel határozott brandépítésbe kezdett. A főigazgatót erről és persze a karantén okozta zárva tartás súlyos hatásairól, meg az intézmény jövőjéről kérdeztük.

Gasztro
Lokál

70 éves az Árpád híd

Lokál

A dolgozók kérték

1950. november 7-én avatták fel, de más nevet adtak neki, és nem is úgy nézett ki, ahogy a kezdetekkor elképzelték. Azt sem gondolta senki, hogy 34 évvel később háromszor olyan széles lesz, mint eredetileg.

Katasztrofális helyzetben a budapesti turisztikai szektor

Lokál

Üres a ház

Az újbóli korlátozások bejelentése után majd’ minden napra jutott egy-egy olyan gazdasági intézkedés, amely a turizmust igyekszik megmenteni. Sok vállalkozás ezzel együtt sem fogja megérni az új évet.

Mikrofilm

Tévésorozat

Mikrofilm

Szavakkal és szavak nélkül

Patria

Mivel az utóbbi években a terror Európában és általában a nyugati világban az iszlám fundamentalizmussal fonódott össze, már-már rácsodálkozásszerű élmény felidézni, hogy nem is olyan régen még a kontinensen belüli szélsőségesek jelentették a legnagyobb fenyegetést.