Ez az időjárás kedvez a gyilkos galócának

  • narancs.hu
  • 2024. július 3.

Tudomány

Fehér galléros gyilkosnak nevezi az Északerdő Zrt.

Nagyon sok most a hazai erdőkben a gyilkos galóca, kedvezett a fejlődésének a csapadékos időjárás – írja a 24.hu.

A lap az Északerdő Zrt. figyelmeztetését idézve arról ír, hogy bár sok más mérgező gombafaj él magyarországon, ez a „fehér galléros gyilkos” felelős a halálos kimenetelű mérgezések 98 százalékáért. Szóba kerül a 3F szabály, amely szerint a kifejlett gyilkos galóca lemeze, tönkje és bocskora is fehér színű, így lehet felismerni, és jobb hozzá sem nyúlni. A szabadban gyűjtött gombát pedig mindig meg kell mutatni szakellenőrnek.

Legutóbb Magyarországon június 21-én történt gombamérgezés. Akkor is gyilkos galóca miatt került életveszélybe négy ember, mert Kápolnán egy nő ilyen gombából főzött pörköltet. Tizenkilenc éves párja és annak családja evett belőle, négyen lettek rosszul, hárman kiskorúak. Egy 13 éves lány mája olyan súlyos mértékben károsodott, hogy csak szervátültetés segített rajta.

 

 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk