Férfi-aranyékszerek: 20th Century fux

  • 1997. március 11.

Tudomány

A hetvenes években csalhatatlan bizonyossággal tudtuk, hogy a férfiak bal fülében hordott fülbevaló egyértelműen a tulajdonos homoszexuális beállítottságát jelzi. Az egyértelmű bizonyíték két összetevője a karika és a bal fül voltak; a fájdalommentes fülbelövők által terjesztett kis pöttyöcskék, rombuszkák és a jobb fül csatasorba állítása nehéz helyzet elé állította mind a homókat, mind a heterókat. A történelmi gyökerek azonban minimum a honfoglalásig nyúlnak vissza.
A hetvenes években csalhatatlan bizonyossággal tudtuk, hogy a férfiak bal fülében hordott fülbevaló egyértelműen a tulajdonos homoszexuális beállítottságát jelzi. Az egyértelmű bizonyíték két összetevője a karika és a bal fül voltak; a fájdalommentes fülbelövők által terjesztett kis pöttyöcskék, rombuszkák és a jobb fül csatasorba állítása nehéz helyzet elé állította mind a homókat, mind a heterókat. A történelmi gyökerek azonban minimum a honfoglalásig nyúlnak vissza.

László Gyula professzortól tudjuk, hogy a férfiak is hordtak egy (!) fülbevalót. Ez az újszülöttek egyik fülébe szemmel verés ellen befűzött piros szalag tartós fogyasztási cikk-változata lehetett (a fülbevaló egyébként az európai kultúrkörben eredetileg férfiékszer volt, később sajátították ki a nők: az újkorban már csak kalózok és matrózok hordták). A karperec nem játszott, eleink csak az ing csuklóhoz rögzítésére használtak ilyesmit.

A gyűrű főleg praktikus célokat szolgált. III. Béla királyunk arab feliratos gyűrűt viselt, legfelvilágosultabb középkori uralkodónk, Könyves Kálmán viszont odáig ment a vajákolásban, hogy "Gut gut gut" feliratú gyűrűt hordott, ami a köszvénytől védte a főnököt.

Franco Nero kucsmája ide vagy oda, eleink a többi nomádhoz hasonlóan az övben élték ki magukat. Minden cucc az övön lógott, így deréktól fölfelé szabadon mozoghattak, azt nyilaztak le, akit csak akartak. Az ősmagyar övvereteket mindenki jól ismeri, és talán unja is egy kicsit, pedig az övkutatás is fantasztikus dimenziókat rejt. Zichy István gróf - gyakorlatias természet - rájött, hogy a nagy szíjvéget nem lehetett keresztüldugni az övcsat karikáján. A magyar régészet méltatlanul elfeledett nagy problémáját Dienes István régész oldotta meg: nem dugták keresztül, átbújtatták saját magán, úgy lógott le hosszában.

Az idegen hatás szinte magyar sajátosság: a honfoglalók perzsa divatú ékszereket hordtak, John Paget utazó a múlt században a magyar nemesek törökös drágakőmániájától borzadt el, a mai trendek is külhoni hatásokat mutatnak. A barbár, de tehetős vállalkozói rétegnél máig tartja magát az egykori NDK-ban igen népszerű brutál-karlánc hosszúkás bilétával. A darab szociometriai etalon. Kevésbé tehetősek ezüstből nyomják, gazdagok aranyból, ökonomikus kivagyik aranyoztatják az ezüstöt, de találkoztam már megfejthetetlen rejtéllyel: az ember azt állította, ezüstöztette az aranyat, hogy ne legyen annyira feltűnő. Ugyanebben a kultúrkörben tartja magát az a mítosz, amely szerint a nagyon vastag aranylánc versenydiszkosz méretű medállal pompás eszköz verekedéshez. Az említett réteg tulajdonképpen hatalmas mandzsettagombokat szeretne hordani, de nem tudja, hol lehet kézelős inget kapni, ezért a karláncot pecsétgyűrűkkel támogatja meg.

A rockékszerek egyik legszégyenteljesebb darabja az NDK-karlánc nikkel változata Megadeth bilétával, amire egyszerűen nincs bocsánat. A különféle halálfejes, Harley Davidson-utánérzés gyűrűk mellett a heavy metal csak az orrbavalót termelte ki, ami gátolja az orrfújást, viszont a fülbevalóig ívelő lánccal igen idegesítő ékszerhez jutunk. Ez már mind kiment a divatból, ma már csak a nagyon fáj mozgatja meg a fantáziát: nyelvbevaló, mellbimbóbavaló, köldökbevaló, ezekre már tisztiorvosi engedélyt is adnak. A jövő mindenképpen a hibrid, törzsi jellegű megoldások irányában sejlik fel. Ha minden jól megy, néhány éven belül kimegy a divatból a body piercing, és bejön a hegtetoválás. A bőrt finoman bevagdossák, hogy domborművesen gyógyuljon, és ha sikerült, mehet rá Vasarelytől Vega-sakk.

- winkler -


Trendek

Az aranyból készült kiegészítők teljesen eltűntek a férfiak ékszerdobozából. Nem divat a mandzsetta, a cigarettatok, aranyóra lánccal és az aranyfog, amik megfelelő időben megvillantva váratlan tekintélyt teremtenek gazdájuknak. Evvel szemben erősödött a jól látható helyre aggatható darabok szerepe. A nyaklánc legyen nagyszemű és vastag. Lehetőleg ne hiányozzon a legnevesebb, aranyékszerben utazó cégek egyikének a márkajelzése. Az eredeti ugyanis háromszor annyiba kerül, az ismerkedés első vagyonfitogtatásánál meg a másolat is bőven elég. Belső tartalomtól függetlenül népszerű a sima kereszt, és belső tartalommal mélyen áthatva napjainkban lett divat a dávidcsillag. A két szimbólum mellett megjelentek a horoszkópjelek és a sima aranylap, esetleg benne egy kővel. Egyes csoportok különös szeretettel hordanak zománcozott Mária-képet, anyagi helyzettől és keresztényi áhítattól függően három centi és arasznyi méret között. A karkötő szintén legyen vastag, esetleg kaucsukkal kombinálva. A gyűrűknél változatlanul a házassági szándéktól vezérelve készítettek állnak az élen. A pecsét és a monogramos díszítés sem divat, időnként a sikeres érettségi után osztanak ki néhány egyedi darabot. A vékony karikafülbevaló az egyetlen, amely képes felvenni a versenyt a bahiás ezüstökkel. Ez is inkább a kamaszkor lázadó hangulatának elpusztíthatatlan maradéka. A nyakkendőtűt felváltotta a nyakkendőcsipesz biztonsági lánccal. A mutatóujjon lezseren forgatható autókulcstartó, rajta a színaranyból készített kocsiemblémákkal, a hegyi vagányok legújabb játékszere. Aki igazán eredeti akar lenni, az nem hagyja ki az arany szemöldökkarikát és a szájtüskét sem. Mint sok más manuális mesterségnél, az aranyékszer készítésénél is előtérbe került az ékszerek nagyüzemi gyártása a kézzel, egyedi ötletek alapján készítettekkel szemben.

- gergácz -

Köszönet Gaál Gyöngyvér aranyművesnek.

Figyelmébe ajánljuk