A gyenyiszovai ősember nyomában

Oldalági elődünk?

Tudomány

A kelet-oroszországi barlangban talált csontleletek a modern ember előtörténetének számos titkát rejthetik.

Az Altaj-hegységben található Gyenyiszova barlang 2010-es feltárása fordulatot hozott az ősembertanban, azóta tudjuk biztosan, hogy néhány tízezer éve legalább három, egymással viszonylag közeli genetikai rokonságban álló emberfaj lakta a Földet.

 

Barlangban dobolok

 

Egyre erősebbek a bizonyítékok arra vonatkozóan is, hogy a három embertípus – melyek közül ma már csak fajtánk, a Homo sapiens sapiens folytatja áldásos működését – egymással is megosztotta a maga genetikai hagyatékát. A faji határokat nem ismerő párosodási szokások eredményeképpen sokan hordoznak ma is Neander-völgyi és gyenyiszovai géneket – ezt erősíti az orosz lele­teken végzett számos genetikai vizsgálat és kormeghatározási eredmény is.

Az eredeti leletek szegényesek voltak, de a számtalan csonttöredék és zápfog között különös jelentőségre tett szert egy ujjperc, ami a modern paleoantropológia „hőséhez”, a gyenyiszovai lányhoz tartozott. Az ebből nyert genetikai állomány mitokondriális DNS-é­nek (amely anyai ágon változatlanul öröklődik tovább) analízisével sikerült egy új emberfajt definiálni. A korai vizsgálatok, melyeket Svane Pääbo, svéd evolúció­biológus és munkatársai végeztek, fényt derítettek arra, hogy a gyenyiszovai külön típus lehetett mind a modern emberhez, mind Neander-völgyi unokatestvérünkhöz képest. Ez utóbbival valószínűleg közelebbi rokonságban lehetett, de végeredményben mindhárom sa­piens­­féle a heidelbergi embertől (Homo heidelbergensis) származtatható. A gyenyiszovairól jó ideig úgy gondolták, hogy többnyire az első leletek megtalálásának környékén, azaz Szibériában és Kelet-Ázsiában lehetett honos. Ám az­óta a világ más részein is fellelték a nyomait, például spanyolországi ősembertani leletekben találtak a gyenyiszovaiakra jellemző genetikai mintázatokat, de két évvel ezelőtt egy hollandiai, korábban heidelbergiként vagy Neander-völgyiként azonosított emberi combcsontból vett mitokondriális DNS-minta analízise nyomán is az derült ki, hogy inkább a gyenyiszo­vaiak rokona lehet.

Az eredeti lelőhely csonthagyatékának azonosításában és a leletek datálásában az új molekuláris biológiai technológiák hoztak fordulatot. Ezúttal a csontleletekből vett nukleáris DNS-t, a sejtmag örökítőanyagát vizsgálták meg egy fiatal kutató, Viviane Slon, a Max Planck Társaság Lipcsében működő evolúciós antropológiai intézetének munkatársa vezetésével (itt végezte négy éve Pääbo is úttörő DNS-analízisét). Ráadásul az egyes rétegekből vett csontleletek összehasonlításához megpróbálták azok korát is meghatározni. Mivel koruk miatt e csontok és fogak többsége kívül esett a radiokarbon-datálás határán (az 50 ezer évesnél régebbi szerves anya­gok az előrehaladott radioaktív bomlás miatt már nem tartalmaznak az azonosításhoz elégséges C14-izotópot), így a korábban a kerámiák vizsgálatánál már bevált ún. termolumineszcenciás kormeghatározás módszerét is bevetették. A vizsgálatok meghökkentő eredményt hoztak: a barlangban talált leletek nem álltak egymással rokonságban, a csontok és a fogak gazdáit sok tízezer év választotta el egymástól. A gyenyiszovai lány valószínűleg a radiokarbon-datálás határán, úgy 50 ezer éve élt, ám mások 110, némely becslés szerint akár 170 ezer évvel ezelőtt lakhatták e barlangot. Ráadásul időről időre osztoztak más hominidákkal, hiszen a barlangban a Neander-völgyiek és a Homo sapiens s. nyomait is megtalálták. Mi több, éppen az itt talált Neander-völgyi leletek alapos genetikai vizsgálata világított rá arra, hogy jelentős mértékű lehetett a fajkeveredés, mivel a környékbeli Neander-völgyiek gene­tikai állománya a gyenyiszovaiak genomjának akár 17 százalékát is hordozhatja. Egy 2013-as vizsgálat viszont annak a genetikai nyomait is megtalálta, hogy a gyenyiszovaiak közelebbi kapcsolatba kerülhettek egy másik, eddig nem azonosított, korai embertípussal is. Valószínű, hogy az egyre modernebb molekuláris biológiai módszerek kipróbálásának, alkalmazásának egyik legfontosabb terepe lesz a gyenyiszovai barlang, hiszen minden jel arra mutat, hogy közvetlen és közvetett emberőseink egymást váltva, s néha egy időben osztoztak e napfény által is részben bevilágított értékes ingatlanon. Az újabb genetikai analízisek viszont alaposan átírhatják az emberiség regényes előtörténetét is.

Örökhagyók

A gyenyiszovai emberek külleméről, alakjáról, koponyaméretéről pusztán a hátrahagyott ujjpercek és zápfogak alapján nehezen tudunk képet alkotni, ám korántsem távoztak nyom nélkül a Földről. Már egy 2010-es vizsgálat is valószínűsítette, hogy a Csendes-óceán nyugati részének szigetvilágában élő melanézek genetikai állományának 4-6 százaléka esetleg tőlük származhat, ugyanakkor sem az európaiak, sem az afrikaiak, sem a kelet-ázsiai szárazföldön élők nem mutatnak gyenyiszovai sajátosságokat. Éppen ezért, ha történt is efféle génát­adás a gyenyiszovaiak és a melanézek ősei között, az viszonylag nagyobb távolságra történt az orosz barlangtól. 2011-ben az ausztráliai őslakók (aboriginalok) genetikai állományában is találtak gyenyiszovai hagyatékot, majd a délkelet-ázsiai régió keleti szigetvilágában és az Óceániában élő népcsoportok között is felfedezték azt a határozott leszármazási vonalat, ami a szigetvilág nyugati felén, például Indonéziában teljesen hiányzott. Ebből a kutatók arra következtetnek, hogy a gyenyiszovaiak és a mai ember közvetlen elődei közötti keveredés a kontinenstől távol, a délkelet-ázsiai szigetvilág Ausztráliához és Óceániához közelebb eső részén történt, valószínűleg az ázsiai ökorégiót és a sziget­világ átmeneti zónáját elválasztó, Borneó és Celebesz, valamint Bali és Lombok között húzódó Wallace-vonaltól keletre. A tudományosan génáramlásnak (gene flow) nevezett folyamat, melynek során az ausztrál, az új-guineai és a Fülöp-szigeteki őslakók (mamanwák, mamobók) közös ősei keveredhettek a gyenyiszovaiakkal, minimum 44 ezer évvel ezelőtt történt, ugyanis ekkor érkeztek az őslakók elődei az akkor még egy közös kontinenst, a pleisztocén Sahult alkotó „Ausztrália–Új-Guineába”.

A legfrissebb vizsgálatok szerint a gyenyiszovai genetikai anyag jelenléte más populációkban sem kivételes, de jóval kevésbé hangsúlyos, mint az említett területeken. Az ázsiai szárazföldön élők, illetve az amerikai in­dián népesség is őriz mintegy 0,2 százaléknyi gyenyiszovai genetikai anyagot, ami ugyan 25-ször kisebb, mint az óceániai lakosságé, ám esetükben a génáramlásnak még ez csekély mértéke is nehezen magyarázható. Annál logikusabb, miért hiányzik, vagy miért elenyésző az eurázsiai népességben: őseink azok közelebbi rokonaival, a Neander-völgyiekkel keveredtek, amire szintén egyre több a bizonyíték. Persze jócskán akad még megoldásra váró rejtély. Például az, hogy a nagyobb fokú keveredés dacára miért hiányzik a Neander-völgyiek mitokondriális DNS-hagyatéka a mai emberből? Ha nem a Neander-völgyi hím, sapiens sapiens nőstény volt a sztenderd felállás, akkor talán valami káros mutáció iktatta ki ezt az anyai ági hagyatékot? Vagy egyszerűen arról volt szó, hogy a ­Neander-völgyi nők gyermekei a Neander-völgyi közösségben nőttek fel, s velük együtt haltak ki?
E kérdések persze a gyenyiszo­vaiakkal való keveredés kapcsán is logikusnak tűnnek.

Amúgy már két konkrét példát is találtak arra vonatkozóan, hogy a gyenyiszovaiak által hordozott genetikai információk átkerültek bizonyos eurázsiai embercsoportok örökítőanyagába. Egyes nyugat-ázsiai népcsoportok hordoznak olyan, az immunrendszer humán leukocita antigén alrendszerét szabályozó allélt, ami csak itt fordul elő, egy tavalyi vizsgálat pedig arra jutott, hogy az EPAS1 kódnevű gén egyik variánsa a gyenyiszovaiakról kerülhetett át a tibetiek őseire, majd pozitív szelekció révén terjedt el, miután azok elfoglalták mai lakhelyüket. Ez a gén a tengerszint feletti magassággal megugró hemoglobinszintet regulázza meg, így lehetővé teszi a Tibeti-magasföldhöz hasonló nagy magasságokhoz való jobb alkalmazkodást.

Rejtélyes ősünk

Időről időre előkerülnek izgalmas ősembertani leletek: legutóbb például Dél-Afrikában azonosították egy új emberelőd maradványait. Az első csontmaradványokat két évvel ezelőtt találták meg Johannesburg mellett, a Rising Star (Emelkedő csillag) nevű barlangban. Lee Berger pa­leo­antropológus és társai az utóbbi hónapokban 1550 csontmaradványt vizsgáltak meg, melyek 15 különböző egyedhez tartoztak. Az emberfélét felfedezőik Homo naledinek nevezték el (a naledi csillagot jelent a környékben élő szotók nyelvén). Mivel a maradványok nem viselték sem ragadozók, sem hirtelen katasztrófa nyomait, valószínűsíthető, hogy társaik szándékosan helyezték el halottaikat e kamrában. E hominidák relatíve magas, sovány lények lehettek, emberszerű lábakkal, egészen fejlett, a mai emberéhez hasonló csuklócsontokkal, de viszonylag primitív vállcsontokkal. Datálni eddig még nem sikerült a leleteket, így az emberelődök családfáján sem könnyű elhelyezni őket. Ráadásul a kormeghatározást segítő radiokarbon módszer alkalmazásával – ami csak 50 ezer évnél fiatalabb leletek esetén hatásos – meg kellett várni a tudományos eredmények publikálását, mivel a szénizotópos vizsgálat elpusztítja az analizált csontokat.

Noha a vulkáni agyagban eltemetett vagy folyami üledék által elborított csontmaradványok kormeghatározása geológiai módszerekkel viszonylag egyszerű volna, sajnos a Homo naledit nem ilyen körülmények között találták. A kutatók az antropológiai jegyek alapján úgy vélik, hogy a hominida az emberré válás egy korábbi szakaszában, azaz legalább egymillió éve élhetett e vidéken.

Figyelmébe ajánljuk