Tartalom

(2015-10-01)

Snoblesse
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Karrierutak

Hogy pontosan milyen vezetői megfontolások, hatalmi machinációk, személyes szimpátiák eredményeként nevezte ki Lázár János – nyilván miniszterelnöki jóváhagyással – miniszterhelyettesévé és parlamenti államtitkárává az ifjú Csepreghy Nándort, azt csak a kancelláriaminiszter tudhatja. Ettől függetlenül a napnál is világosabb, hogy az előléptetéssel a kormányzat irányítói milyen üzenetet fogalmaznak meg úgy Csepreghy Nándor, mint a feltörekvő fideszes káderek, meg általában, a közélet iránt érdeklődő s a közért tenni kész ifjúság, sőt, a magyar társadalom felé.

A szerk.

A szerk.

Szíria cserepei

Hétfőn az ENSZ-ben Putykó elnök betartott Barkó elnöknek (nem mintha mást vártunk volna), amennyiben világossá tette, hogy ha lesz nemzetközi koalíció az Iszlám Állam ellen, abban benne lesz Bassár el-Aszád elnök is, ha nem lesz benne, nem lesz nemzetközi koalíció. Hétfői fellépéséhez még az is hozzátartozik, hogy pár héttel ezelőtt Oroszország nehézfegyvereket juttatott a szír kormánynak, vélhetően kiképző személyzettel együtt.

Publicisztika
Egotrip
Belpol

Zombor Gábor volt egészségügyi államtitkár távozása

Belpol

Tapaszok a nyílt törésre

Nagy tervek, kevés forrás, demonstrációk és az ágazati dolgozók által elismert, hitelesnek tartott politikusi személyiség. A kórházigazgatóból lett egészségügyi államtitkár, a volt kecskeméti polgármester Zombor Gábor kormányzatban töltött időszakát vizsgáljuk.

Mi jár a menekültnek?

Belpol

Egy előre, egy hátra

Pluszjogokat adna a kormány az oltalmazott státusszal rendelkezőknek, bár ezzel párhuzamosan szigorú kötelezettségeket is bevezetne. A módosításokat uniós kötelezettségek miatt kell végrehajtani.

Az építőipar a Közgép-korszak után

Belpol

A focit szeretni kell!

Nagy a helyezkedés az építőiparban a Közgép félreállítása után. A nagy külföldi vállalkozásoknak semmiképpen nem válik hátrányára, ha tudják, mikor és hová kell utalni a „hálapénzt”.

Külpol

A Volkswagen-botrány és hatásai

Külpol

A nagy kormolás

Pár nap alatt nagyot fordult a világ a legnagyobb autógyárral. A Volkswagen vezetője lemondott, a cég tőzsdei értéke negyven százalékot zuhant, és világszerte komoly büntetéseknek néz elébe. Az, hogy az autógyárak csalnak a károsanyag-kibocsátást vizsgáló teszteken, nem újdonság, a dízelgate mégis új fejezetet nyithat az autóipar történetében.

Interaktív

Tévésorozat

Interaktív

Zombipoly

Fear The Walking Dead

Nagyban megy a társasjátékparti, amíg a kis család várja, hogy a mami új udvarlója visszajöjjön a régi családjától, miközben a nagyfiúval is bajok vannak, a lánynak meg hiányzik a pasija, szóval nem könnyű az élet egyáltalán. Közben odakint egyébként feltámadt pár halott.

Tévé

Interaktív

Aranybetűkkel

Alinda

Pár hete hármas erősségű rengést észleltek a balliberális véleményformáló értelmiség Pozsonyi úti epicentrumában s egy-két internetes felületen is, amikor híre jött, hogy Veiszer Alinda a Hír Tv-hez szerződött.

Film
Színház

Színház

Színház

Fejünk fölött el

Ionesco: Makbett

Már a plakátja is kicsit ijesztő, de erre mondhatjuk, hogy a plakát még nem része a műalkotásnak, pusztán marketingeszköz. Vajon az előadás csak felhasználja a kormánypropaganda kék plakátjait mint képi ikont, vagy van hozzánk szóló mondandója róla, tűnődöm.

Zene

Opera

Zene

Erőszakos behatolás

Verdi: Otello

Színszimbolika és férfihátsók, letisztult jelzések és szenvedelmes koszcsinálás – külföldi rendezései alapján már jóval a bemutató előtt ilyennek sejthettük a Budapestre invitált Stefano Poda készülő Otellóját, s mint az előzetes ítéletek tekintélyes hányadát, úgy ezeket a vélelmeket is beigazolták a tények.

HANGADÓ klasszikus zenei melléklet

Zene

Lesz vigasz

Arvo Pärt 80

Az úgynevezett komolyzenében – ne firtassuk, hogy mióta – a népszerűség kelt némi gyanakvást. Arvo Pärt zenéje népszerű.

HANGADÓ klasszikus zenei melléklet

Zene

A kéz is emlékszik

Hogyan működik a zenei memória?

Hogyan lehet az összes Mahler-szimfónia összes hangját, szólamát, tempóját memorizálni a kotta nélküli vezényléshez? Hogyan lehet fejben tartani hosszú és bonyolult szólóművek minden részletét? Énekest, hangszeres szólistát és karmestert kérdeztünk a mérhetetlen mennyiségű zenei információ elraktározásának és előhívásának titkairól.

HANGADÓ klasszikus zenei melléklet - Interjú

Zene

„Inkább a népszerűsítő fajtához tartozom”

Mácsai János

Zenetörténész, rádiós, kritikus, tanár, zongorajavító és -hangoló – és ezek csak a foglalkozásai; az érdeklődése még szélesebb. A sokoldalúság, reméljük, nem kihaló polgári erény.

Könyv

Könyv

Könyv

Sötét motorosok

Jay Dobyns–Nils Johnson-Shelton: A pokol angyala

„Kiderült, hogy Hunter [S. Thompson] egy kis buzi, és ráadásul gyáva is. Igazi hangember, aki mindig megpróbált keménykedni, mikor velünk volt, de bármi történt, azonnal beszart.”

Lokál

A nyíregyházi Váci Mihály Kulturális Központ

Lokál

Utómunka egy utópián

Az 1956 utáni években rehabilitált modernizmus produktumai most érték el azt a kritikus kort, amikor dönteni kell további sorsukról. Nyíregyházán e korszak egyik ellentmondásos terméke, a Váci Mihály Művelődési Központ (VMK) épülete újult meg 2015-ben, ráadásul az eredeti, 1969-es terv szerzőjének felügyelete alatt.

Tudomány

A gyenyiszovai ősember nyomában

Tudomány

Oldalági elődünk?

A kelet-oroszországi barlangban talált csontleletek a modern ember előtörténetének számos titkát rejthetik.

Gasztro
Tévétorrent
Ételhordó