Sikeresen elindult a Hold felé a NASA új generációs rakétája

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. november 16.

Tudomány

A legénység nélküli Artemis-1 100 kilométerre közelíti meg a Holdat. 

Többszöri halasztás után elindult helyi idő szerint szerda hajnalban a világűrbe az amerikai űrhivatal (NASA) új generációs holdrakétája.

A 98 méteres Space Launch System (SLS) rakéta legénység nélkül indult 3 hetes küldetésére. A rakétáról kilövés után másfél órával leválik az Orion űrhajó, amely elhagyja a Föld körüli pályát és 25 napos útja csúcspontján alig 100 kilométerre megközelíti a Hold felszínét, holdkörüli tesztrepülést hajt végre, majd várhatóan december 11-én visszatér a Földre.

Ezt követi majd az Artemis II, az Orion első emberes űrrepülési küldetése.

A NASA Artemis missziójának célja, hogy ismét amerikai űrhajósokat juttasson a Holdra közel 50 év után először.

Az új holdprogram olyan kereskedelmi partnereket vonultatott fel, mint Elon Musk SpaceX vállalata, valamint az európai, kanadai és japán űrügynökségek, hogy végül hosszú távon működtethető bázist hozzanak létre ugródeszkaként, a még ambiciózusabb Mars-utazásokhoz.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk