A magyar nem egy nagy gombász nemzet, bocsátja előre Albert László mikológus, a gombák tudományával foglalkozó Magyar Mikológiai Társaság (MMT) elnöke. Pedig az országban nagyjából 5 ezer gombafaj él (ebből mintegy 3 ezer úgynevezett nagygombafaj), s ezek közül majd’ 100 faj ehető. Az alföldi területeken leginkább szegfűgombát, csiperkét, őzlábgombákat és a nyárfához kötődő érdestinórut lehet gyűjteni, a domb- és erdővidékeken a legnépszerűbb fogások a kalapos gombák (vargányák, rókagombák vagy éppen az ízletes rizike, amely 2022-ben az év gombája lett). Ehhez képest elenyésző mennyiségű, néhány tucat faj mérgező, a többi gomba egyszerűen csak azért nem csábít elfogyasztásra, mert keserű, büdös vagy nyálkás.
Hiába van viszonylag sok ehető gombafajunk, a környező országokban, például Szlovákiában, Ausztriában vagy Ukrajnában sokkal nagyobb a kultúrája az erdei és mezei gombák gyűjtésének és fogyasztásának, teszi hozzá Albert László. A KSH 2020-as adata szerint a magyarok mindössze 1 kilogramm gombát esznek évente, míg az európai átlag ennek több mint a négyszerese. Itthon a gombák főleg csak akkor kapnak kiemelt figyelmet, amikor a mostani őszhöz hasonlóan a kitartóbb esőzéseknek köszönhetően gazdag szezon alakul ki. Magyarországon a gombák megismerése nem épült be szervesen az oktatásba, sem az általános, sem a középiskolákban, panaszolja a mikológus. Az egyetemeken is csak az utóbbi néhány évben indultak egyes szakokon mikológiával foglalkozó speciálizációk, például az ELTE-n és Szegeden.
Kiss-Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője azt mondja, a gombákat népszerűsítő kampányukban azt tapasztalták, hogy nagyon megosztó a gombafogyasztás megítélése. Sokan a neveltetés miatt, sokan félelemből kerülik a gombákat. Ráadásul, akik megeszik a gombát, azok sem túlzottan nyitottak az érdekességekre: a legnépszerűbb csiperkén és laskagombán, esetleg a sitakén túl nemigen mernek próbálkozni, és a leves, gombapörkölt, rántott gomba hármason is kevesen látnak túl. Pedig a gombák gazdagok értékes tápanyagokban, jól beilleszthetők a fenntartható étrendbe, sokan húst kiváltó alapanyagként használják, egyebek közt olajokat, pástétomokat, szárított snackeket, sőt savanyúságokat is készítve belőlük.
Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!