Az egyik legnépszerűbb magyar YouTube-videós üzeni: mindenki menjen el holnap szavazni!

  • Gera Márton
  • 2018. április 7.

Választás 2018

„Az, hogy vasárnap el kell menni szavazni, nem kérdés” – mondja Magyarósi Csaba, aki azt is elmagyarázza, hogyan tudjuk megtalálni az esélyes ellenzéki jelöltet.

Bár Magyarósi Csaba nem a legnézettebb magyar youtuber, abban egyfajta konszenzus van a szcéna szakértői között, hogy ő az egyike azon YouTube-videósoknak, akik minőségi tartalmat gyártanak a videómegosztóra. Napi, leginkább utazásokról és technológiáról szóló vlogjait 50–100 ezer ember nézi, több mint 200 ezer feliratkozója van, és amikor tavaly a youtuberekről írtam cikket, volt, aki megemlítette, hogy a korábban videós újságíróként dolgozó Magyarósi úgy vonzza a hirdetőket, mint a mágnes, és az influencerek világában ez nyilván nem utolsó szempont.

Magyarósi korábban is beszélt közéletről a videóiban, ami Magyarországon egyáltalán nem mindennapos, mivel a hazai youtuberek egyelőre igyekeznek kerülni a politikát (ennek okairól itt lehet részletesen olvasni). A Gulyás Márton-féle, egyre profibb tartalmat gyártó Slejmen kívül valójában nincs is valódi politikai YouTube-csatorna, és utoljára talán a CEU-ügy idején fordult elő, hogy a közélettel egyáltalán nem foglalkozó videósok is felemelték a hangjukat. Magyarósi tehát kivételnek számít, pedig közélettel azért ő sem foglalkozik túl gyakran: az őcsényi erőszak után felszólalt, plusz volt, amikor a politizálás fontosságára hívta fel a figyelmet.

Tegnap azonban rövidke videót tett közzé, amelyben arról igyekszik meggyőzni a nézőket, hogy mindenki menjen el szavazni. „Az, hogy vasárnap el kell menni szavazni, nem kérdés. Nem elmenni szavazni, az gyakorlatilag az arcon köpése mindannak, amit az emberiség tett az elmúlt évezredekben azért, hogy jobb hely legyen a világ” – mondja a videó elején Magyarósi. És bár az adásnak KIRE SZAVAZZ A VÁLASZTÁSON?!? a címe, Magyarósi nem mondja el, szerinte kire kellene adni a voksunkat, csak arról beszél, hogy ha valaki úgy látja, nem jó irányba mennek a dolgok, akkor valamelyik ellenzéki pártra húzza be az ikszet (azt is hozzáteszi persze, hogy ha valaki elégedett azzal, amit az elmúlt nyolc évben látott, akkor a Fideszre tegye az ikszet), ehhez pedig érdemes az esélyes ellenzéki jelöltet megkeresni.

 

Az elmúlt hetekben persze nem csak egyetlen YouTube-videós buzdított részvételre: így tett az RTL Klub és a Comedy Central, de a roma hírességek is szavazásra hívtak fel.

Figyelmébe ajánljuk