Csúnyán megbukott a Fidesz az orvosok szerint

  • narancs.hu
  • 2018. április 7.

Választás 2018

Részletesen áttekintette és értékelte a pártok egészségügyi programját az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport – persze csak azét, amelyiknek volt.

Igen részletes értékelést közölt a pártok egészségügyi programjáról az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű, több mint két éve létező csoport. Az elemzésből többek közt az derül ki, hogy a Momentumnak vannak a legjobb elképzelései, míg a Fidesz nulla ponttal került az utolsó helyre.

A csoport szerint az egészségügyet érintő különféle összefoglalókból nem derül ki, hogy az ígéretek valóban orvosolnák-e a problémákat, vagy csak tüneti kezelést jelentenének. Kilenc szempontból álló rendszer szerint pontozták a nyilvánosan elérhető (!) programokat, szlogenek és a kormánypárt szidása helyett a koherenciát, a konkrét javaslatokat és a megvalósíthatóságot díjazták jobban.

A végleges értékelést végül nemcsak az összpontszám alapján hozták meg, az egyes elemek hangsúlyos, szakmai és logikus tárgyalása is hozzájárult a rangsor kialakításához.

A csoport kifogásolta, hogy az egészségügy hétköznapi korrupciója, a hálapénz rendszere több programban fel sem merült megoldandó feladatként.

Jelest egyik párt sem kapott, de két „jó” eredmény született. Jó osztályzatot kapott a Momentum és a Jobbik. A Momentum volt az egyetlen, amely valóban átfogó reformot vázolt fel, de a finanszírozási háttér nem volt megfelelően kidolgozva. A Jobbiké pedig koherens, minden fontos területre kiterjedő program, ami a valódi betegek és egészségügyi dolgozók tapasztalataiból is merített, ugyanakkor a lényegi strukturális változások konkrétumait kerülte.

Közepest ért el az LMP, itt a felületesség volt a gond, csupán megállapította a problémákat, azok kezelésére nem tett javaslatot.

Eggyel rosszabb helyen áll, csak elégségest kapott a DK, az MSZP és az Együtt, utóbbi kettő mondjuk csak azért, mert hiába van koherens programjuk, erről a nyilvánosságot nem tájékoztatják.

A Fidesz volt az egyetlen, amely elégtelent kapott, méghozzá nulla ponttal. Az orvosok álláspontja szerint ugyanis annak ellenére sem tartotta a párt fontosnak, hogy egészségügyi programmal álljon elő (másféle programjuk sincs, minek is), hogy objektív felmérések sora és a mindennapi tapasztalat is arról tanúskodik, hogy Magyarország egészségügyi rendszere, annak teljesítménye az Európai Unió sereghajtója.

(444.hu)

Figyelmébe ajánljuk