Akik mindig is küzdöttek – Négyen az Együtt jelöltjei közül

  • narancs.hu
  • 2018. április 7.

Választás 2018

És ketten komoly esélyesek április 8-án.

Az Együtt meglehetősen nehéz helyzetből startolt az idei választásokra, annak ellenére, hogy több kiemelkedő országos ügy fűződik együttes képviselőjelöltek nevéhez. Az Együtt azon kevés pártok egyike, amelyik már viszonylag korán kezdeményezte a koordinált indulást, azonban az első tárgyalások nem vezettek sikerre. Először az Együttet, a Párbeszédet, az LMP-t és a Momentumot magában foglaló Új Pólus elképzelése dőlt be, majd decemberben a Párbeszéd és Karácsony Gergely hagyta ott régi-új szövetségesét az MSZP-lista és a miniszterelnök-jelöltség kedvéért, majd a Juhász Péter pártelnök elleni hadjárat is sokat árthatott nekik. A párt számára azóta sem kedvezőbb a helyzet, kérdéses a bejutási küszöb megugrása, és mostanra már közel 80 helyen léptették vissza saját jelöltjüket egy esélyesebb ellenzéki induló javára. Van azonban néhány együttes politikus, akiknek jók az esélyei a választókerületükben április 8-án.

Ilyen például Vajda Zoltán, aki a budapesti 13-as választókerületben győzheti le Szatmáry Kristóf kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztost (utóbbiról egyébként aktuális lapszámunkban közöltünk portrécikket). Vajda Zoltán előszeretettel foglalkozik Szatmáry korrupciós ügyeinek feltárásával, többek között az ő munkájának köszönhetően derült ki, hogy a fideszes képviselőjelölt tulajdonában lévő cégeknél több szabálytalanság is előfordult, például a zöldségesük rendszeresen nem ad számlát, illetve feketén foglalkoztattak egy alkalmazottat.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Magyar Narancs - Archívum részletes

„Nem lesz választási költségvetés” – szögezte le a negyedik ciklusára aspiráló Orbán Viktor március 6-án, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitóján. Mondta ezt egy nappal azelőtt, hogy a kormány döntött a „téli rezsicsökkentésről”, vagyis a különös hideg miatt megemelkedett rezsiszámlák 12 ezer forintos kompenzálásáról, valamint a nyugdíjasok 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalvánnyal nyomatékosított húsvéti ajándékáról.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Az Együtt nem sok helyen indul nagy esélyesként, de Csepel például kivétel, hiszen Szabó Szabolcs már 2014-ben is bizonyított: szoros versenyben, de sikerült kiütnie a nyeregből Németh Szilárdot. Most vasárnap Szabónak jobbak az esélyei, mint négy évvel ezelőtt, mert a budapesti 17. számú választókerület azon kevés kerületek közé tartozik, ahol az ellenzéki pártok (kivéve a Jobbik) visszaléptek az Együtt javára. Szabó 2014-ben lényegében ismeretlen arcként verte meg a rezsiharcost, arról pedig, hogy miért fordult az egyetemi pályáról a politika felé, egy korábbi interjúnkban úgy nyilatkozott: nála a fordulópontot a magánnyugdíj-megtakarításainak elvétele jelentette. „Akkor mondtam azt, hogy mostantól azon leszek, hogy a Fidesz elmenjen a francba. Ezért csatlakoztam a Szolidaritás mozgalomhoz 2012-ben. A klasszikus sorrend jött, utcai kitelepülés, szórólapozás, a csepeli és soroksári szervezet organizálása, a helyi csapat összerakása. Aztán az Együtt és a kampány. Az egyetemen a választás óta fizetés nélküli szabadságon vagyok, a két munka nem egyeztethető össze időben.”

Bár a kutatások szerint a budapesti 6. számú választókerületben nem az Együtt jelöltje, Baranyi Krisztina, hanem a DK-s Ara-Kovács Attila lenne képes legyőzni Kocsis Mátét, Baranyi Krisztina nagyon sokat tett azért, hogy jobb hely legyen Budapest e része. Az egyik legfontosabb, nevéhez fűződő eset az Illatos úti mérgek felszámolása volt. Baranyi munkájának köszönhetően 10 ezer hordónyi veszélyes hulladékot szállítottak el a területről. Az ügyről részletesebben korábban itt írtunk, Baranyi Krisztinával készült interjúnkat pedig itt olvashatja. Az Együtt politikusát egyébként tavaly októberben kitették a kilencedik kerületi városfejlesztési, városgazdálkodási és környezetvédelmi bizottságból, mert az önkormányzatnak nem tetszett, hogy Baranyi előszeretettel foglalkozik Ferencváros visszás ügyeivel.

Egykori külsős munkatársunk, Bod Tamás Orosházán indul a fideszes Simonka Györggyel szemben. Az MSZP országos vezetése jóváhagyta, hogy – amennyiben helyben meg tudnak állapodni – az Együtt politikusa legyen a közös jelölt. Ez nem jött össze, így Bod Tamásnak nemcsak Simonkával, hanem a szocialista jelölttel is meg kell küzdeni; megjegyzendő, hogy az MSZP emberének a támogatottsága nagyobb Bodénál a mérések szerint, míg a választókerület legerősebb ellenzéki jelöltje a jobbikos induló. Bod Tamás országos szinten azzal vált ismertté, hogy – Vajda Zoltánhoz hasonlóan – fokozatosan tárta fel fideszes ellenfele korrupciós ügyeit. A hatóságok jelenleg nyomozást folytatnak a Simonka tulajdonában lévő Magyar Termés TÉSZ Kft.-vel kapcsolatban, ugyanis a NAV ellenőrei visszaéléseket találtak a kft. által igénybe vett támogatásokkal kapcsolatban. A Központi Nyomozó Főügyészség jelenleg azt vizsgálja, hogy Simonka Györgynek pontosan milyen szerepe volt a pénzügyi visszaélésekben. A Magyar Termés TÉSZ már felszámolás alatt áll, viszont az ügyészség megállapítása szerint a cég 973 millió forintos kárt okozott Magyarországnak és az EU-nak.

Figyelmébe ajánljuk