Ami Szentendrén jogsértés, az Orosházán rendben van

Választás 2022

Az egyik fideszes jelöltet elmarasztalták az iskola laptoposztás miatt, a másik ugyanezzel a cselekedetével nem sértett törvényt.

Ezerrel folyik – éppen a választási kampány kellős közepén – a nagy fideszes laptoposztás. Mint ahogy azt a napokban megírtuk: egy múlt heti szentendrei iskolai laptoposztás után kimondta a helyi választási bizottság, hogy a fideszes országgyűlési képviselő, Vitályos Eszter, aki egyben az Emmi államtitkára, megsértette a választási eljárásról szóló törvény két passzusát. Méghozzá a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelvet, de sérült az esélyegyenlőség is, mivel olyan szereplési előnyhöz jutott a fideszes államtitkár, ami a többi jelöltnek nem állt a rendelkezésére.

Néhány nappal a szentendrei történet után, február 23-án ugyanezt tette a szintén kormánypárti színekben Simonka György helyén induló Erdős Norbert is. Méghozzá egy napon három település, három iskolájában. Mezőkovácsházán, Tótkomlóson és Orosházán. Erre tekintettel itt is beadvány érkezett az orosházi központú helyi választási bizottsághoz (hvb), amely a választási eljárási törvény megsértése mellett a közoktatási törvény figyelmen kívül hagyását is a kifogás tárgyává tette.

A Narancs.hu-nak pár nappal ezelőtt nyilatkozó Erdős Norbert elmondta, hogy nem sértett törvény, a kormány tagjaként a kormányprogramot hajtja végre, így adta át a laptopokat, ráadásul az eseményen tanulók nem voltak jelen. Arról viszont nem beszélt Erdős, hogy a Digitális Oktátási Starágiát 2016-ban fogadta el a kormány, s azt 2019-ig végre kellett volna hajtani, ahogy arról sem, hogy miért éppen abban a körzetben osztogatta a modern gépeket, ahol ő a kormánypárt országgyűlési képviselő-jelölt.

Érdekes indoklással utasította el Orosházán a hvb a kifogást tevő beadványt. A beadvány egyik, a választási eljárási törvényre vonatkozó passzusait mintha figyelembe sem vette volna, ugyanis ezekről egyetlen szó sem esik az elutasító határozatban. Annál több viszont a nemzeti közoktatási törvényről. A beadvány ugyanis úgy fogalmazott, hogy Erdős nem agrárállamtitkári minőségében, hanem a térségi parlamenti képviselőjelöltként vett részt az eseményen. Ezzel a magatartásával viszont olyan látszatot keltett, ami alkalmas a választópolgárok választási akaratának befolyásolására. Ráadásul Erdős kíséretében volt Bánki András, a Békéscsabai Tankerület vezetője, közben az államtitkár nem parlamenti képviselő, a térségben semmilyen közmegbízatása nincs. Arról nem tudunk, hogy hasonló eseményre Bánki elkísért volna más képviselőjelölteket is.

A helyi választási bizottság elutasító határozatában megállapította, a becsatolt felvételek nem alkalmasak annak megállapítására, hogy „az esemény az idő alatt történt, amíg az intézmény ellátja a tanulók felügyeletét”. Mindez azért lényeges, tehetjük hozzá, mert a köznevelési törvény szerint a felügyeleti idő alatt párt- vagy politikai tevékenység nem folytatható az oktatási intézményekben. Ugyanakkor érdekes, hogy Erdős szóban forgó Facebook-bejegyzése szerda délután 14 óra 4 perckor került fel. A laptopátadási esemény ezt előzte meg. Azaz minden valószínűség szerint mindez a tanítási és felügyeleti időszakban történt. Igaz, ezt a beadvány nem tartalmazta, de a fellebbezésben már benne lesz – tudta meg a Narancs.hu.

A teljesen azonos szentendrei és orosházi példa, valamint a két választókerület helyi választási bizottságainak eltérő határozata a jogbizonytalanságon kívül azt is mutatja, nem mindegy, hogy egy testület ellenzéki vagy kormánypárti városban tevékenykedik.  

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk