Publicus: többen szeretnének kormányváltást, mint hogy a Fidesz-kormányzás folytatódjon

  • narancs.hu
  • 2022. március 21.

Választás 2022

A Fidesz-KDNP jelenleg 33 százalékra esett vissza, az ellenzék kicsit javítva, 31 százalékra jött fel.

A a Publicus Intézet friss közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 42 százaléka annak örülne, ha a választás után az ellenzéki összefogás venné át az ország vezetését, és 39 százalék reméli a Fidesz-kormányzás folytatásátderül ki a Népszava megbízásából készített felmérésből.

Arra a kérdésre, hogy melyik pártra szeretne szavazni április 3-án, a megkérdezettek 32 százaléka nem adott határozott választ. A lap ezt azzal magyarázza, hogy a kormányváltásban reménykedő relatív többség ellenére a Fidesz-KDNP vinné el a voksok pontosan egyharmadát, vagyis 33 százalékát, míg az ellenzéki összefogás két százalékkal kevesebbet, 31 százalékot kapna, míg más párt a néhány százalékos eredményével nem is jutna be a parlamentbe.

A támogatottsági görbe szerint február 24-én, az ukrajnai háború kitörésekor a kormánypárt még 5 százalékpontos előnyben volt az ellenzéki összefogáshoz képest, ami mára 2 százalékra csökkent: a Fidesz-KDNP 33-ra esett, az ellenzék pedig egyet javítva, 31 százalékra jött fel.

Hasonló eredményre jutott a múlt héten publikált Idea-felmérés.

(Népszava)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk