A techcégek vezetőinek arca mindent elárul arról, mit gondolnak Trumpról

  • - gm -
  • 2017. június 20.

Villámnarancs

Az elnök tanácskozásra hívta őket. Az eredmény: történelmi képek születtek.

Nagyot megy az interneten néhány kép, amely azt ábrázolja, milyen is volt Trump hétfői találkozója a technológiai vállalatok vezetőivel. Az eseményen a legismertebb cégek nagyágyúi vettek részt, így ott volt Tim Cook az Apple-től, Satya Nadella a Microsofttól, de tiszteletét tette Jeff Bezos Amazon-vezér is, aki lassan beéri Bill Gatest, és a világ leggazdagabb embere lesz. Nem ment el viszont Elon Musk, az elektromos autókat gyártó Tesla vezére, aki a párizsi klímaegyezményből való kilépés miatt tulajdonképpen összeveszett Trumppal, ahogyan Mark Zuckerberg, a Facebook feje is inkább máshol töltötte az időt arra hivatkozva, hogy elfoglaltságai miatt nem tud megjelenni a tanácskozáson.

De jöjjenek a legfontosabbak, a fotók:

Mit keresek én itt?

Mit keresek én itt?

Fotó: Huffington Post

Az arcokat figyeljék!

Az arcokat figyeljék!

Fotó: Huffington Post

Satya Nadella is szívesebben lenne máshol

Satya Nadella is szívesebben lenne máshol

Fotó: Huffington Post

Ez egyébként már a második találkozója volt Trumpnak a Szilícium-völgyi techcégek vezetőivel (az elsőn is születtek remek felvételek), és most éppen arról diskuráltak, hogyan lehetne 10 év alatt 1000 milliárd dollárral csökkenteni az amerikai kormányzat költségeit úgy, hogy közben modernizálják a kormányzatot.

Aki a képek alapján arra gondol, hogy csupán a látszat kedvéért ültek össze ezek az emberek az amerikai elnökkel, az valószínűleg jó helyen kapiskál. A techóriások és Trump viszonya nem valami felhőtlen: amikor például az elnök június elején bejelentette, hogy kilépteti az USA-t a párizsi klímaegyezményből, a környezetvédelemre (újabban már tényleg nem csupán retorikailag) sokat adó vállalatok soha nem látott egységben mentek neki Trumpnak. Akkor Elon Musk egyből jelezte is, hogy otthagyja az elnöki tanácsadó testületet, amelynek addig tagja volt, mert úgy érzi, Trumpot nem lehet meggyőzni. De Tim Cook is megszólalt, aki szintén csalódottságát fejezte ki, mert hiába győzködte a klímaváltozás valós veszélyéről az elnököt, az hajthatatlan volt.

Tech CEOs, Trump Talk Modernizing Government

The White House on Monday urged technology CEOs to pitch in on President Donald Trump's effort to modernize government. Apple CEO Tim Cook and Amazon CEO Jeff Bezos were among those attending an afternoon of working groups on technology issues.

Persze, annyira azért nem kell meglepődni azon, hogy e cégek vezetői nem ölelték rögtön keblükre Trumpot, aki még az elnökválasztási kampányban beszélt olyanokról, hogy például tarthatatlan, hogy az Apple Kínában és nem az Egyesült Államokban szerelteti össze a „rohadt számítógépeit” és kütyüit. Sőt az elnök különadóval sújtotta volna azokat, akik nem az USA-ban rakják össze a termékeiket – Tim Cook erről amúgy azt mondta, azért szervezik ki Kínába a gyártást, mert az Egyesült Államokban egyszerűen nem tudnának annyi szakképzett munkást találni a feladathoz, amennyire szükség van. De a tech óriáscégeknek Trump bevándorlásellenes kampánya sem volt ínyére, hiszen ez az ipar erősen épít a külföldi munkavállalókra. A Trump-adminisztráció is tudja azonban, hogy ezekkel a vállalatokkal oltári nagy hülyeség volna örökös haragban lenni; így leülnek hát tárgyalgatni, tanácskozni, még ha ebből „covfefe” pillanatok is születnek.

Figyelmébe ajánljuk