Kampányelőzetes – Orbán Viktor klotyópapíron

  • narancs.hu
  • 2014. január 7.

Villámnarancs

Láttunk már eladásra kínált nyilaskarszalagot, Hitler-mellszobrot, Lenin-festményt, vörös csillagos kitűzőt és horogkeresztes matricát, egyszer egy komplett emberi csontvázat is a hazai aukciós site-on, a Vaterán, ám egyik sem okozott akkora megbotránkozást, mint a január 3-án felkerült tétel, „a Nemzeti Együttműködés Vécépapírja (…) Magyarország Legnagyobb Nemzeti Miniszterelnöke, I. Orbán Viktor arcképével!”

A termék „az eladóhoz címzett kérdések” menüpontja pár nap alatt nagyszabású anyázássá fajult, a hozzászólásokból kitetszik, hogy sokan csak azért regisztráltak a Vaterára, hogy kifejtsék véleményüket. Vannak, akik nagyon viccesnek találják az egyébként 990 forintba kerülő – nos, kétségkívül alpári – cuccot, mások épp ellenkezőleg: „Miért nem kedves édesanyád képét teszed rá a wc papírra? Aki biztos jobban megérdemelné, hisz ilyen gyereket szült mint te vagy. Szégyelld magad, senkiházi!” – írja valaki a békésebbek közül, más ezzel jön: „Ne terelj!! 7 millió ember vakhítű??? Csináld csak a kisded játékod!! Jellemző a fajtádra!! (…) Szobor döntögetés, hamis videó mi??? Azután hű nem jó stílusban reagál a jobb oldal… velejéig romlott pondrók vagytok, de olyan kevesek, mint mézben a mackó brummogás!!!” S persze a Vatera is megkapja a magáét: „Azért fogadni mernék, hogyha egy zsidó, vagy cigány közéleti személyiség képével ellátott WC papírt árulna, akkor már rég kizárta volna a Vatera. Tehát az, hogy ez a hirdetés itt lehet, nem az Ön szégyene – magánemberként akár így is kifejezheti a véleményét –, hanem a Vateráé. Dehát tudjuk, hogy a trafikmutyi pusztán kitaláció, az viszont tény, hogy a média, és az internet túlnyomó többsége – így a Vatera is – liberális, nemzetiség szerint pedig zsidó kézben van!”

Az egész cirkusz szót sem érdemelne, csakhogy ez az őrjöngés valahonnan ismerős. A parlamentből, a sajtóból, a lakossági fogadóórákról, az úgynevezett civil megmozdulásokról. Sőt lassan már ez a természetes. De mit is várhatnánk ott, ahol a nettó zsidózás is érv lehet egy politikai vitában, ahol a politikai humor csimborasszója az arcképes klotyópapír?

Amúgy az ötlet nem újdonság. 2010 előtt gyurcsányos vécépapírt árultak, és nem a Vaterán, hanem a Fidesz nagygyűlésein.

Figyelmébe ajánljuk