Nem lesz itt semmiféle szakmai vita: Rétvári válaszolt

  • narancs.hu
  • 2020. július 1.

Villámnarancs

Így ír történelmet egy mindentudó államtitkár.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, tegnapelőtt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Facebook-oldalán a Történelemtanárok Egyletére (TTE) utalva azt állította, hogy  „az átdolgozott történelemtankönyveket nem sokkal megjelenésük után durva, politikai alapú, a szakmai érveket nélkülöző, szemlélet- és ízlésbeli (tehát nem szakmai és tényszerű) támadás érte.”

A TTE hamar reagált az amúgy jogász végzettségű (ám fideszes politikusként vélhetően mindent mindenkinél jobban tudó) államtitkár bejegyzésére; elfogadhatatlannak tartják, hogy szakmai véleménynyilvánításukat – amely itt olvasható – politikai alapú támadásnak minősítse bárki is. Az Egylet egyúttal felhívta figyelmét arra az ellentmondásra is, hogy míg Rétvári bejegyzése elején azzal jön, hogy „a kritikák megalapozatlanságát jól jelzi, hogy ezen könyvekből még egyetlen tanár egyetlen órát sem tartott”, addig a végén oda lyukad ki, hogy szerinte „a frissen elkészült átdolgozott könyvek a fentebbiek értelmében kifejezetten korszerű, jól tanítható taneszközök”.

Vagyis csak akkor számít a tanítási rutin, ha negatív a kritika.

A TTE emellett megjegyezte azt is, hogy mivel fontosnak tartják a szakmai szempontok szerint érvelő történelemtanárok véleményét, nyilvános vitára hívnák ki a tankönyv készítőit. Azt még nem tudni, hogy kihívás címzettjei ezt az egyébként teljesen korrekt és higgadt hozzáállást hogyan értékelik, de sok jóra nem számíthatunk.

Ugyanis Rétvári újabb Facebook bejegyzésében elsősorban megint terel, mondván, hogy a TTE válaszában az „üres vagdalkozáson túl tartalmi elem nem igazán volt”, majd ismét megcsillantotta szakértői képességeit, szerinte ugyanis a TTE hozzászólásából nem derül ki, hogy miért aggályos, ha a tankönyv Magyarország államiságának egyik jelképe, a zászló kapcsán az Alaptörvényt idézi, vagy hogy miért baj az, hogy a tankönyv a magyar őstörténettel kapcsolatban mítoszokat, hagyományos elgondolásokat ír le. „Minthogy érvek nincsenek, szellemi izgalom sem várható” – szögezi le bejegyzése végén Rétvári, s ebből egy dologra következtetünk.

Arra, hogy nem lesz itt semmiféle szakmai vita. Talán már ki is ment az államtitkári körlevél arról, hogy az a tankönyvszerző, aki beleállna egy ilyenbe, az magára vessen.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?