Orbán levele a támogatóknak – Kórusmű vagy jutalomfalat?

  • narancs.hu
  • 2014. május 12.

Villámnarancs

100 000 önkéntes fog – mit is tenni? Netán felolvassák egymásnak a vezér veretes sorait? Vagy közösen adják elő? Csoportokba verődve a nyílt utcán?

Nyitrai Zsolt, a Fidesz társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója azt találta mondani ebben a fene nagy EP-kampányban, amelynek jelmondata az, hogy „még több pénzt Magyarországnak”, hogy szórólapjaikat a héten juttatják el az emberekhez, melyben Orbán Viktor rövid üzenete és egy tájékoztató lesz a választásokhoz kapcsolódó általános tudnivalókról. A május 25-e előtti utolsó héten pedig – kapaszkodjanak meg! – „százezer önkéntes fogja személyesen elvinni a párt támogatóinak Orbán Viktor miniszterelnök levelét”.

Mi van? Orbán előbb egy rövidet üzen „az embereknek”, aztán meg egy hosszabbat a „párt támogatóinak”? És azok kik? És kik az önkéntesek? Ők nem a párt támogatói? Mert ha igen, akkor ezek szerint egymást fogják személyesen felkeresni, hogy átadják egymásnak ugyanazt a levelet? És utána? Netán felolvassák egymásnak a vezér veretes sorait? Vagy közösen adják elő? Ketten? Vagy csoportokba verődve a nyílt utcán? Vagy mind a százezren a Parlament előtt? Végül Orbán is beszáll?

Nem viccelődünk. Esetleg tudnának a miénknél logikusabb magyarázatot arra, hogy a Fidesz nem a posta szolgáltatásait veszi igénybe? Ha csak azt nem, hogy így ez az egész műbalhé – költségtérítés, kalóriapénz, egyebek – afféle jutalomfalat 100 000 csóró talpasnak, aki még arra sem jó, hogy trafikos legyen. Amolyan közmunka. Nehogy már a posta keressen Orbán Viktoron.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.